Sel çiftçilere ve tarlaya zarar verdi

Sel çiftçilere ve tarlaya zarar verdi
19 Mart 2023 10:12

Adıyaman ve Urfa’da yaşanan sel felaketi bölgede ciddi hasara yol açtı. Tarım alanları ciddi şekilde zarar görürken çiftçilerin hayvanları da telef oldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin, “Toprak suya kavuştu” yorumuna yönelik tepkiler sürerken tarım alanlarındaki ürünler bu yıl büyük oranda zarar görecek.

 

Fotoğraf: Birgün

 

 

Çiftçileri ise zor günler bekliyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, sel felaketinin tarım alanlarına ciddi zararları olduğunu söyledi. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Urfa’nın tarıma ciddi bir katkı sunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Urfa’da 3 milyon dekara yakın buğday ekim alanı var. Bunun 2 milyon 800 bini sulu arazi. 900 bin dönüm arpa ve 1,5 milyon dekar kırmızı mercimek ekim alanı var. Bu sel felaketinin ardından tarım arazilerinde hububat, arpa, buğday ve kırmızı mercimekte ciddi manada hastalıklar olacak. Bu da rekolteyi yüzde 30 bandında düşürecek. Gıdanın bu kadar pahalı olduğu ve sağlıklı gıdaya erişimin çok önemli olduğu bir süreçte rekoltenin düşmesi olumsuz bir şekilde etkileyecek” dedi.

 

 

TOPRAKTA HASAR BIRAKTI

 

 

“Sel etkisi ve aşırı yağışlar sebebiyle verimli tarım arazilerinin üst katmanında bir aşınma oldu” diyen Yılmaz, üst katmanın bozulmasının toprakta ciddi hasar yaratacağına değindi. Yılmaz, şunları dile getirdi: “Bu katmanın bozulması ve toprakta hasar meydana gelmesi rekolte dışında da tarımın verimini etkileyecek. Bu arazilerin dışında fıstık bahçelerinde de aynı durum geçerli. 15 yaş ve üzerindeki ağaçlarda ciddi hasar olmasa da 8-10 yaşındaki fıstık fideleri devrilmiş durumda. Bir an önce bu hasar tespitlerinin yapılması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra çiftçilerin ahırlarını su bastı. Yıkılan ahırlar var ve hayvanlar telef oldu. Hükümetin Urfa’yı afet bölgesi ilan ederek tüm üreticilere destek olması gerekiyor.” Harran Ovası’ndaki hasara da dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Çiftçiler yağmur gelecek diye gübre ve ilaç alarak toprağa attı ama sel felaketinde toprağa atılan her şeyin etkisi gitti. Çiftçi daha yakın zamanda alıp toprağa attığı gübre ve ilacı tekrar almak zorunda kalacak. Son yıllarda zaten bu girdi kalemleri çok yüksekti ve çiftçinin belini büküyordu. Sel felaketinden önce bu yıl gübre alımı da zor olmuştu şimdi bunların ikinci kez alınması çiftçiyi daha da zora sokacak. Çiftçilerin tekrar ayağa kalkması için karşılıksız destek verilmeli. Hem rekoltenin düşecek olması hem de bu maliyetlerin artması çiftçiyi büyük zarara uğratacak.”

 

 

HAYVANLAR YAŞAMINI YİTİRDİ

 

 

Hayvancıların zararından bahseden Yılmaz, “Depremde birçoğunun ahırları yıkıldı. Tam ayağa kalkmaya çalışırlarken birde sel vurdu. Sağ kalan hayvanların bir kısmı telef oldu. Süt üretiminde zaten büyük bir sorun vardı ve gelinen noktada sorun daha da büyüyecek. Yem depolayan hayvancıların yemleri de gitti. Bunların hepsi çok büyük zararlara yol açtı” diye konuştu.