Şehirlerarası yolculuk yapmak hayale döndü!

Şehirlerarası yolculuk yapmak hayale döndü!
11 Mayıs 2022 09:37

Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamların ardından hem otobüs hem uçak hem de kişisel araçla şehirlerarası yolculuk yapmak hayale döndü. Tatil planı yapılırken sadece yol masrafı asgari ücretle yarışıyor.

 

 

 

Hayat pahalılığı özellikle de 2021’in son çeyreğinden 2022’nin ilk çeyreğine kadar olan bölümde ulaşım sektöründe de etkisini hissettirmiş durumda. Artan maliyetler nedeniyle ulaşım sektöründe son dönemde üst üste zamlar geliyor. Fiyat artışlarının kurban bayramında ve turizm sezonunda da devam etmesi bekleniyor.

Bloomberg HT’den Hande Berktan’ın haberine göre, Obilet CEO’su Yiğit Gürocak, otobüs fiyatlarında geçen bayram döneminde yüzde 150’ye varan artış olduğunu belirtti. Obilet.com’un verilerine göre, Şeker Bayramı döneminde bir önceki bayram dönemine göre, bilet satışları en çok artan şehirler otobüste Erzincan, Batman, Maraş, Diyarbakır ve Elazığ olurken, uçakta ise Kıbrıs (Lefkoşa), Hatay, Diyarbakır, Iğdır ve Mardin başı çekti.

Pegasus Hava Yolları CEO’su ve Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Mehmet Nane de daha önce yaptığı bir açıklamada kademeli artışlarla tavan fiyatların 899 TL’ye çıkarılmasını talep ettiklerini söylemişti. Resmi açıklama olmasa da bazı uçuşlarda fiyatlar 800 TL civarında oluştu.

Tatil planlarının yapılmaya başladığı bu günlerde küçük bir kaçamağın maliyetini hesapladık. İstanbul’dan Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine uçak, otobüs ve otomobil ile yapılan bir yolculuğun maliyeti maaş bırakır türden.

 

 

TATİL BELDELERİNE ULAŞIM CEP YAKIYOR

 

1 Temmuz’da otobüs ile İstanbul’dan İzmir’e gitmek isteyen bir kişinin sadece gidiş bileti 300 liradan başlıyor. Gidiş dönüş ise en az 600 lirayı buluyor. İstanbul-İzmir arasındaki 572 kilometrelik yolu gitmek için kişisel araç kullanıldığında ise ücretli yollara ödenen 468 lira ve benzine ödenen 711 lira ile tek yön yol masrafı 1179 lira olarak hesaplanıyor. Aynı gün uçak biletleri ise 549 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Uçak gidiş dönüş neredeyse 1100 lira civarında.

tavan-fiyat-coktu-1013252-1.

İstanbul’dan 685 kilometre uzaklıkta bulunan tatil beldesi Muğla’ya yaklaşık 12 saatlik bir otobüs yolculuğunun maliyeti de gidiş dönüş 860 lirayı buluyor. Kişisel araçla ortalama 54,8 litre benzin tüketildiği hesaba katılırsa gidiş masrafı 1110 lirayı geçiyor.

İstanbul’a 699 kilometre uzaklıkta olan ülkenin turizm başkenti Antalya’nın gözü yerli ve yabancı turistlerde. Kente otobüsle yapılan 11 saatlik bir yolculuğunun tek yön maliyeti 350 TL. Uçakla gidiş dönüş ise 1160 lirayı bulurken aynı mesafeyi kişisel araçla gitmenin maliyeti benzinli bir aracın 55,92 litre yakıt tükettiği hesaba katıldığında 1140 TL’yi buluyor.

 

KARADENİZ’E GİDİŞ DÖNÜŞ ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 38’İ

 

 

İstanbul’a bin 57 kilometre uzaklıkta olan Trabzon’a özellikle tarım sezonun başlamasıyla talep artıyor. Kente gitmek için 810 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Gidiş dönüş uçak yolculuğunun bedeli ise 1620 lirayı buluyor. Bu rakam asgari ücretin yüzde 38’ine denk geliyor.

Kişisel araçla gitmenin maliyeti ise çok daha yüksek. Dizel bir araç bu mesafede ortalama 58,52 litre, benzinli bir araç ise 85,12 litre yakıt tüketiyor. İstanbul ile Trabzon arası ortalama tüketim maliyeti benzinli bir araçta 1730 liraya kadar çıkabiliyor.

 

 

İKİ KATINI AŞTI

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın fahiş bilet fiyatlarının önüne geçebilmek için 14 Temmuz 2021’de yayımladığı ve Ekim 2021’e kadar geçerli olan 3 aylık tavan fiyatları şöyleydi: