Seçim ikinci tura kalırsa İYİ Parti Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek!

Seçim ikinci tura kalırsa İYİ Parti Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek!
6 Mart 2023 08:01

Masadan kalkan İYİ Parti, seçimin ikinci tura kalması durumunda Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek. İYİ Parti kurmayları, “Aday dayatması yapmazlarsa döneriz” mesajı da verdi.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının “dayatıldığını” öne sürerek 6’lı masadan kalkan İYİ Parti, süreçte ilk kez “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması durumuda Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık” yaktı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre İYİ Partili kurmaylar, “Genel Başkan Meral Akşener’in adaylığında ısrarcı olduklarını” belirtirken, ancak Akşener’in “Adayımızı yapacağımız anketler sonucunda belirleyeceğiz” tutumunu sergilediğini kaydediyor. İYİ Parti’nin göstereceği cumhurbaşkanı adayının değil, “Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında ikinci tura kalması durumunda”, “Erdoğan’ın karşısında ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek veriririz” açıklamasını yapan İYİ Partililer, “Bizim derdimiz kazanacak aday; yoksa şu mezhepteki, kökendeki insana oy verilir mi verilmez mi gibi bir şey yok. Mutlaka ama mutlaka 13. cumhurbaşkanının Cumhur İttifakı dışından birisinin seçilmesi duruşumuz var. Kim olursa olsun Cumhur İttifakı’nın karşısında kazanacak aday biz ordayız. Biz Kemal Kılıçdaroğlu’na da tamamen karşı değiliz” açıklamasını yapıyor.

 

 

‘GEREKEN YAPILIR’

 
İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel de “Kılıçdaroğlu’nun şahsiyetine, devlet adamlığına asla karşı değiliz. Böyle bir karşı duruşumuz olsa bu ittifakta yer almazdık. Diyoruz ki riske atmayalım seçimi. Kiminle kazanılacaksa onunla gidilsin” açıklamasını yaptı.

 

 

‘CUMHUR’A KAPILAR KAPALI’

 
İYİ Parti, “kamuoyunda gündeme gelen ‘Erdoğan ile Akşener görüştü, Cumhur İttifakı’na katılacak” şeklindeki değerlendirmeleri de “yalanladı”. İYİ Parti’nin kapılarının “Cumhur İttifakı’na tamamen kapalı olduğu” ifade edilirken bu tür söylemleri “hakaret olarak değerlendirdikleri” ifade edildi.

 

 

‘ERSAN ŞEN NEDEN OLMASIN’

 
İYİ Parti’de, Prof. Dr. Ersan Şen’in önceki akşam bir canlı yayında “Akşener’in aradığını ve görüşmek istediğini söylemesi” gündem oldu. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Şen’in partimiz hakkında değerlendirmeler sebebiyle genel başkanımız kendisini arayarak teşekkür etmiş ve istişare amacıyla görüşmeye davet etmiştir” dedi. İYİ Partili kurmaylar ise “Şen’i Akşener’in değil, Buğra Kavuncu’nun aradığını” belirtti. İYİ Partililer, “Kazanabilecek aday diyoruz. Ersan Şen, kamuoyu araştırmalarında çıkarsa neden olmasın” ifadelerini kullandı.

 

 

‘ANKETLERE GÖRE YOLUMUZU BELİRLERİZ’

 
İYİ Parti’de aday ile ilgili tartışmalar dün de devam etti. İYİ Partili kurmaylar, “Anketlerden gelen sonuçlar ve parti tabanı açısından Mansur Yavaş’ın aday olmasını çok daha fazla istediklerini” belirtirken yapılan toplantılarda Akşener’in 6’lı masaya dönüp dönmeyeceği yönünde de görüş alışverişi yapıldı. Akşener’in “Kılıçdaroğlu’nun adaylık talebini geri çekmediği takdirde masaya dönmeyeceği” vurgulanırken

Akşener’in toplantıda şu açıklamayı yaptığı kaydedildi: “Erdoğan karşısında kazanamayacağı anketlerde de ortaya çıkan bir adaya neden destek verelim? Masadaki bazı genel başkanların aklında çıkaracakları milletvekili sayısı, parlamentoda grup kurma var. Meclis’te yer almak var. Ancak biz bu seçimlere ‘son şans’ olarak bakıyoruz. Türkiye elden gidiyor. İki isme çağrı yaptık. İkisinin aday olmak istememesi durumunda yine anketlere göre yolumuzu belirleriz. Anketlerde kim önde çıkarsa, aday olarak onu destekleriz.”

 

 

‘AŞILAMAZ DEĞİL’

 
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, “6’lı masa değerli bir birliktelikti. Partimin masada olmamasından üzüntü duyarım. Orta yerdeki sorunlar aşılamaz değildir. Bugüne kadar çok zorlu bir süreci aşan liderlerin 6’lı masa olarak yoluna devam etmesi, halkın büyük çoğunluğunun dileğidir” görüşlerini dile getirdi.