Seçim için kritik tarih 8 Mart!

Seçim için kritik tarih 8 Mart!
22 Ocak 2023 11:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Çarşamba günü grup toplantısında yaptığı konuşmada 14 Mayıs’ı işaret ederek, seçim tarihini açıkladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihine ilişkin açıklama yapmasının ardından siyasetteki tartışmalar hızlandı. Muhalefetten erken seçim tarihine ilişkin tepkiler gelirken, seçim sürecinin nasıl işleyeceği merak konusu oldu.

 

 

MUHALEFET DESTEKLEMEYECEK

 
Son günlerde yaşanan gelişmeler siyasetin nabzını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında yaptığı konuşmada, Demokrat Parti’nin 1950 yılında kazandığı seçimlere atıfta bulunarak 14 Mayıs tarihini işaret etmişti. Peki, ülkenin erken seçime gitmesi için hangi adımların atılması gerekiyor? Anayasa’ya göre iki seçenek var.Milli Gazete’de yer alan habere göre İlki ülkenin erken seçime gidebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 5’te 3’lük çoğunluğun yani 360 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor. İkinci bir seçeneğe göre ise Anayasa’nın 116’ıncı maddesi Cumhurbaşkanı’na seçimleri yenileme yetkisi veriyor. Cumhur İttifakı’nın ilk beklentisi erken seçim kararını Meclis çoğunluğuyla alabilmek, ancak Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 336 milletvekili var ve bu sayı erken seçim kararı almak için yeterli bulunmuyor. Meclis aritmetiğine bakıldığında, muhalefetin iktidara destek vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı’nın 14 Mayıs tarihine yönelik yaptığı açıklamaların ardından muhalefet, Altılı Masa toplantısında alınan karara uyarak 6 Nisan sonrasında yapılacak olan erken bir seçime destek vermeyeceklerini kaydetmişti. Bu tavrı sürdüren Altılı Masa, kararın Resmî Gazete’de yayımlanarak kesinleşmesini bekliyor. Bu haliyle erken seçim kararının Meclis’ten çıkması mümkün görünmüyor.

 

 

EN GEÇ 8 MART’TA İKTİDAR SEÇİM KARARINI AÇIKLAMALI

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’ya göre ülkeyi erken seçime götürme yetkisi bulunuyor. Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması için en geç 8 Mart’ta iktidarın seçim kararını açıklaması ve 9 Mart’ta Resmî Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Kararın yayınlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği 60 günlük seçim takvimi işlemeye başlayacak. Takvimin işlenmesiyle birlikte adaylıklar konusu da ısınmaya başlayacak. Altılı Masa’nın Şubat ayının ortalarına doğru ortak adayı açıklayabileceği belirtilirken, Meclis kararı olmadan yapılacak bir erken seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ilişkin farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. İktidar kanadında adayın hukuken bir engel taşımadığı izlenimi hâkimken, muhalefet kanadında ise kararın hukuki kısmı tartışılıyor.