Sayıştay sorumluluğundaki kurumların yalnızca yüzde 14’ünü denetlemiş!

Sayıştay sorumluluğundaki kurumların yalnızca yüzde 14’ünü denetlemiş!
26 Mart 2021 09:03

Kamu idarelerinin faaliyetlerini denetleyen Sayıştay’ın, sorumluluğunda bulunan 3 bin 372 kamu idaresinden yalnızca yüzde 14’ü olan 476’sında inceleme yaptığı ortaya çıktı. 2 bin 896 kamu kurumu ve belediye ise hiç incelenmedi.

 

 

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın sorularını yanıtlayan Sayıştay Başkanlığı şu bilgiyi verdi:

 

VERİMLİ YERİNE GETİRİLMELİ

 

“Sayıştay’ın denetim alanında yaklaşık 3 bin 300 kamu idaresi bulunmakta olup, Anayasa ve kanunlar ile Sayıştay’a verilen denetim görevinin bir plan dahilinde etkin ve verimli şekilde yerine getirilmesine ilişkin olarak Sayıştay Denetim Stratejik Planı hazırlanmaktadır. Planda öngörülen esaslar çerçevesinde hazırlanan 2019 yılı Denetim Programı kapsamında 30 büyükşehir belediyesi, 37 il belediyesi, 67 ilçe belediyesi olmak üzere 395 kamu idaresinde düzenlilik denetimi gerçekleştirilmiş olup, denetimler sonucunda düzenlenen raporların tamamı Sayıştay web sitesinde yayınlanmıştır. Ayrıca 81 kamu işletmesi denetlenmiş ve yıllık denetim raporları TBMM KİT Komisyonu’na sunulmuştur.”

 

Ortaya çıkan yolsuzluklar buzdağının görünen kısmı
CHP Milletvekili Yavuzyılmaz,  yaptığı açıklamada, “Denetlenen kuruluşlarda ortaya çıkan yolsuzluklar, buzdağının görünen kısmı” ifadelerini kullandı. Sayıştay’ın denetlemesi gereken toplam 3 bin 372 kamu idaresi bulunurken bunun sadece 476’sının denetlendiğini vurgulayan Yavuzyılmaz, “Devlet denetimsiz kaldı” açıklamasını yaptı.