Sayıştay raporunu Meclis’e taşıdı: Darphane mi yoksa ranthane mi?

Sayıştay raporunu Meclis’e taşıdı: Darphane mi yoksa ranthane mi?
2 Ekim 2022 17:25

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Darphane Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihlalleri gündeme getirdi. Purçu, “Altın gelirleri kurum zarara uğratılarak kayda alınmıyorsa; akla darphanemi yoksa ranthane mi sorusu geliyor” dedi.

 

 

CHP’li Purçu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüz ihalelerini TBMM gündemine taşıdı.

 
“Devlete olan güven ve saygınlığın sembolü olan kurumları korumak hepimizin görevidir”

 
“Sayıştay bulguları ortada; Darphane Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılması gereken ihaleler doğrudan alım yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Bir bütün olarak verilmesi gereken işler parça parça bölünerek ihale kanunu dışına çıkartılmış. Yetkililer bununla da yetinmemiş kurum dışında yaptırılan altın basımlarına ilişkin gelirler muhasebe kayıtlarına işlenmemiş” diyen Purçu açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Devlete olan güven ve saygınlığın sembolü olan kurumları korumak hepimizin görevidir. Ancak devletin para bastığı kurum; ihale usulsüzlüğü yaparak birkaç şirkete peşkeş çekiliyorsa; altın gelirleri kurum zarara uğratılarak kayda alınmıyorsa; akla darphanemi yoksa ranthane mi sorusu geliyor?”