Savcılıktan kulüp yöneticileri için talimat!

Savcılıktan kulüp yöneticileri için talimat!
27 Eylül 2013 12:54

İçişleri Bakanı Muammer Güler, taraftar gruplarına yönelik başlatılan operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 2012 yılının Eylül ve Aralık aylarında ve 2013 yılının Mayıs ayında da devam ettirdiği 3 projeli operasyonla ilgili çalışmaların bugün Cumhuriyet savcılarının talimatıyla yakalamaya dönüştüğünü söyledi.

 

Bakan Güler, 96 kişi hakkında yakalama kararı olduğunu belirterek şunları söyledi; “Şu anda 16 eylem iddiasıyla 96 kişinin yakalanmasıyla ilgili savcılığın verdiği talimat mucibince şu an kadar 72 kişi gözaltına alındı. Bunlarla ilgili suçlamaları size ifade etmek istiyorum. Bu taraftar gruplarına yönelik bir projeli operasyondur. Bu proje kapsamında taraftar gruplarının futbol kulüplerinden kendileri için maddi menfaat talep ettikleri, isteklerinin karşılanmaması durumunda kulübün spor müsabakalarında taraftarları kışkırtmakla, olay çıkartarak rakip takımın oyunlarının, taraftarlarının güvenliklerini tehlikeye atmakla tehdit ettikleri, yine bu şekilde spor kulüplerinin ceza almasını sağlamak ve kendilerini maddi zarara sokmakla tehdit ettikleri, örgütlü bir biçimde 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunda yer alan suçları işledikleri, yağma girişiminde bulundukları, güvenlik kuvvetlirine karşı saldırgan tutumda bulundukları, mal ve can emniyetini de tehlikeye soktukları iddiaları söz konusudur. Bu eylemler içinde silahla tehdit, silah bulundurmak, darp, yaralamak, bazı tesisleri basmak gibi eylemler de söz konusudur.”

 

Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla bazı eski ve yeni yöneticilerin de ifadesine başvurulacağını kaydeden Güler; “Onlarla ilgili bir gözaltı işlemi söz konusu değildir. İfadeleri alınmak üzere savcılığa getirilmesi talimatı verilmiştir. Bu operasyonun geçtiğimiz derbi maçından sonraki süreye rastlaması, işin bir organize boyutu ile ilgili, soruşturmanın ayrı olarak yürütüldüğünü, ama 6222 sayılı kanuna göre yürütülmekte olan çalışmanın da ayrıca devam ettiğini ifade etmek isterim. Burada bir örgütlü olarak suç işleyen taraftar grupların yönelik önceden beri başlatılan, terörle mücadale kanunu’nun 10’uncu maddesine görevli Cumhuriyet Savcıları’nın nezaretinde yürütülen bir soruşturma. Bir diğeri de derbi maçında sahaya giren, kanunda öngürülen suçları işleyenlerle ilgili tespitler ayrı ayrı yürütülmektedir.

 

“BU BİR ORGANİZE ÖRGÜTLENME İDDİASIDIR”

 

Bu büyük kulüp Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray kulüplerinin taraftar gruplarına yönelik 16 ayrı eylemle ilgili iddialarla sınırlıdır. Bir taraftar grubunda 4, birinde 3, bir diğerinde ise 1 taraftar grubu şeklinde bir tespit var. Yani bir taraftar grubu şeklinde değil, onların içinde ayrı ayrı gruplarında oluştuğunu görüyoruz. Bu bir organize örgütlenme iddiasıdır” diye konuştu.