Savaş Sahtekarlıktır

Savaş Sahtekarlıktır
4 Ekim 2012 09:26

‘Savaş sahtekarlıktır’ Atatürk’le yaşıt ve öldüğünde zamanının en çok madalyası olan bir Amerikalı General Smedley Darlington Butler’in savaş karşıtı kitabının adı.

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

1881-1940 arasında yaşayan bu Amerikalı General 34 yıl Deniz Piyadesi olarak Filipinler, Çin ve Orta Amerika ve Karaiblerde Muz Savaşlarında ve Birinci Dünya Savaşında Fransa’da savaşmıştır. Zamanının en ses getiren savaş karşıtı olmuştur tıpkı Atatürk gibi ve Amerikan askeri maceralarını eleştirmiştir. 1935’te yazdığı kitabında askeri sanayinin nasıl çalıştığını anlatmıştır. Gaziler ve savaş karşıtları arasında çok tanınmıştır ve bir çok konuşma yapmıştır. ‘Savaş diğer sahtekarlıklar gibi çok az kişiye aşırı kazanç sağlar. Ama halkın kazancı olur mu bundan?….Maliyeti her zaman bundan kar etmiyenlere yüklenir.’ demiştir.

Peki savaşlar nasıl çıkarılır? Onu da Richard Sander’in Irak savaşı öncesi 2002 Mayıs’ında çıkan Savaşa Bahane Olayların Tarihi adlı kitabına bırakalım. Tarih boyunca savaş planlıyanlar düşmanlarını oyuna getirmek için çeşitli kandırmaca kullanmışlardır. Halkın desteği savaş başlatmak için çok önemlidir, onun için onlarda kandırılmalıdırlar. Sahte bahaneler yaratmak bu tür ölümcül maceralarda halk desteği almak için birinci adımdır. Bu savaş için bahanelerin belki de en çok kullanılanı düşmanın provoke edilmeden saldırmasıdır. Ancak bu tür saldırılar çoğu zaman sahte olarak üretilir ya da mahsus olmasına müsade edilir. Bu hemen halkın zarar görenlere sempatisi sömürülerek destek almak için kullanılır, düşman şeytanlaştırılır ve halkın toplu desteği sağlanır ki ‘misilleme’ yapılabilsin.  
 

Koltuklarında oturup ya da şık pahalı güneş gözlüğü giyip savaş uçaklarında poz vermek, basın toplantılarında binlerce kilometre uzaktan, korumaların, kurşun geçirmez camların arkasında şaklamak, high five yapmak, savaş çığırtkanlığı yapmak ve savaş çıkartmak  kolay. Ancak şerefli ve gerçek savaş kahramanı Smedley Darlington Butler gibi Amerikalı da olsan Mustafa Kemal Atatürk dediklerine tüm yüreğinle katılırsın. ‘Vatan savunması değilse savaş cinayettir” ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı