Sarp Sınır Kapısı’ndaki TIR kuyruğu Meclis’e taşındı!  CHP’li Gök: TIR şoförleri mağdur, firmalar zarara uğradı

Sarp Sınır Kapısı’ndaki TIR kuyruğu Meclis’e taşındı! CHP’li Gök: TIR şoförleri mağdur, firmalar zarara uğradı
20 Mayıs 2021 10:05

Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin’in Sarp Sınır Kapısı’nda 20 kilometre TIR kuyruğu oluştu. TIR parklarının dolması üzerine Karadeniz Sahil Yolu’nda oluşan kuyruk, Türk tarafında aralıklarla 20 kilometreyi buldu. TIR’lar, karayolunun bir şeridini kapattı.

 

 

TIR şoförü Yaşar Koçer, “3 gündür yol üzerinde bekliyoruz, perişan olduk. Bayramı burada geçirdik. Şoförlere Allah yardım etsin” diye konuştu.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan ve TIR şoförlerinin yaşadığı sıkıntıyı dile getiren CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, şunları kaydetti:

 

 

Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Sarp Gümrük Kapısındaki yoğunluk ve gümrük işlemlerinin yavaş yürümesi sebebiyle tır parkları dolmuş, sınırın Türkiye tarafında 20 kilometre uzunluğa varan araç kuyrukları oluşmuştur. Günlerce sıra bekleyen tır şoförleri mağdur olmakta, sipariş bekleyen firmalar zarara uğramaktadır.

 

 

Ticaret hacminde gerçekleşen artışa karşın gerekli hazırlıkların yapılmamış olması, Kafkas ve Orta Asya ülkeleriyle transit geçiş belgelerinin temininde sorun yaşanması sebebiyle geçişlerde zorluk yaşandığı öğrenilmiştir. Konuya ilişkin ilgili ülkeler ile müzakerelerin yapılacağı ve sorunların giderileceğine yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen sınır kapısında geçişler halen oldukça yavaş ilerlemekte, mağdur şoförlerimiz ve firmalarımız acil çözüm talep etmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Ticaret hacminin artmasıyla Sarp Sınır Kapısındaki tır geçişlerinde meydana gelecek artış 1 yıl öncesinden öngörülmekteyken bu yoğunluğun mağduriyetlere yol açmaması için bu tarihe kadar neden herhangi bir önlem alınmamıştır?
2. Sarp Sınır Kapısından geçişlerin yavaşlamasına sebep olan belgelerin içeriğini ve sözü geçen belgelerin temininin kolaylaştırılması için yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
3. Sarp Sınır Kapısında günlerce beklemek zorunda kalan şoförlerimize bekleme süreçlerinde tuvalet, barınma ve gıda ihtiyaçlarını giderebilmeleri için hangi imkanlar sağlanmıştır?
4. Sarp Sınır Kapısındaki uzun bekleme süreleri sebebiyle geciken siparişler firmalarımızda kaç Türk Lirası değerinde zarara yol açmıştır? Bu zararların giderilmesi için herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?
5. 2021 yılı içerisinde Sarp Sınır Kapısından geçmek için 24 saatten fazla bekleyen tırların sayılarını aylık temelde açıklar mısınız?
6. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında Sarp Sınır Kapısından geçiş yapan ticari tırların sayılarını aylık temelde açıklar mısınız?