Sarıgül'e Şişli'de CHP'den rakip çıktı

Sarıgül'e Şişli'de CHP'den rakip çıktı
21 Şubat 2013 00:52

İstanbul Şişli Belediyesi için Mustafa Sarıgül’e CHP’den rakip çıktı.

Deniz Bilgen ÇAKIR H&H RÖPORTAJ

Kenan Malkoç CHP Gençlik Kolları kökenli. 12 yıl Şişli Belediyesi’nde Eğitim Kültür Müdürlüğü yapmış. 40 yıldır da Şişli’de yaşıyor. Belediye seçimleri konusunda ise, “Rekor oy almazsam istifa ederim” diyecek kadar iddialı.

İşte Malkoç’la yaptığımız sohbetin detayları:

Sayın Malkoç, Şişli’ye CHP’den talipsiniz. En genç aday siz misiniz?
 
En genç adaylardan biriyim diyelim. Henüz adaylığımı açıklamadım. Aday adayıyım diyelim.

 
ADAY OLMAKTA BİRŞEY YOK, VERİR PARAYI OLURSUN
 
Nasıl başladı bu adaylık süreci. Nasıl karar verdiniz?
 

Şişli çocuğuyum. İnsanlar bir takım çalışmalar yapınca sizi orada görmek istiyorlar. Binlerce dostumuzla böyle bir niyetimiz var. Sizi partililer, partiniz, bölgenizdeki insanlar aday göstermeli. Yoksa aday olmakta bir şey yok, verir parayı olursun. Önemli olan o insanların sizi yakıştırması. Günlerdir bir sürü insan arıyor, “Kenan bey aday mısın?” diye soruyor. Bunu söylettirmek çok önemli. Yoksa o parayı yatıran herkes aday olur. Önemli olan Şişli halkının gönlünde aday olmak.  Ortada 20 yıllık bir emek var. 40 yıldır Şişli’de yaşayan bir Kenan Malkoç var. Bomonti’de yaşıyorum 1974’den beri. Beni burada bakkal da tanır, market de tanır, kasap da tanır, dedesi de, babaannesi de tanır.


 
Ben Şişli Belediyesi’nde 12 yıl eğitim kültür müdürlüğü yaptım. Bu süre boyunca kimseyi kapımdan çevirmedim. Şimdi de kimse beni kapısından çevirmiyor. Nereye gitsem “Kenan beyin emeği çoktur” diyorlar.
 
Makamınız varken zaten herkes saygı gösterir. Önemli olan o makam olmadan da saygı gösterilmesi.

HEM ÜLKENİN YÖNETİMİNE TALİP OLUP, HEM ŞİŞLİ’DEN ADAY OLURSAN…
 
Şişli Belediyesi’nde 12 yıl müdürlük yaptım diyorsunuz. Yani Sayın Mustafa Sarıgül’ün yanında çalışmışsınız doğru mu?
 

 
Sayın Sarıgül’le 1999 -2010 arası çalıştım. CHP Gençlik Kolları’ndan gelen biriyim. İnsanların hizmet yerleri belli bir süre sonra değişmeli. Belediye başkanlarına bakıyorum üst üste üç dört dönem başkanlık yapıyorlar. Bırakın yeni insanlar gelsin. Bölge başkanımız sağ olsun 1999’da seçildiğinde 1 dönem yapıp sonra bırakacağım dedi. 1. dönem bitti, 2., 3. dönem bitti. Şimdi tekrar 4. döneme aday olmak istiyor. Ben aday olursam, belediye başkanı olursam noterden tasdik ettireceğim. En fazla 2 dönem Şişli’de belediye başkanlığı yapacağım. Siz çıkıp televizyonlarda “Ben başbakan olacağım. Ülkenin yönetimine talibim” deyip sonra tekrar Şişli’den aday olursanız inandırıcılığınız kalmaz.


 

ŞİŞLİ’DE 35 BİN KİŞİYLE MİTİNG YAPACAĞIZ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olması hepimizi heyecanlandırdı. Bu yüzden artık yeter, artık siyaset yapmanın zamanı geldi dedik. Yüzlerce arkadaşımızla beraber yola çıktık. İlerideki günler neyi gösterir bilmiyorum ama şu an yoğun bir talep var. Mayıs ayında yapacağımız bir toplantıyla, Şişli Meydanı’nda 35 bin kişiyle bir miting yapacağız.
 
ASLANLAR GİBİ YAPARIM

En genç adaylardan biriyim dediniz. Belediyecilik için Şişli’ye yetecek tecrübeniz var mı? Yaşınız sorun olmayacak mı?
 
40 yaşındayım. 12 yıl belediyecilikte önemli bir noktadır. Ben bu 12 yılda normal bürokratlık yapmadım üst düzey bürokratlık yaptım. Belediyeciliği bildiğime inanıyorum. Mevcut memur ve işçilerden anket yaparsanız birinci çıkarım, eminim. Ben bu 12 yıl boyunca yaptığım her işi kendime yakışır şekilde yaptım. Alnımın akıyla yaptım. Hayatım boyunca da güvenmediğim hiçbir işe soyunmadım. Allah’ın izniyle Belediye Başkanlığını da aslanlar gibi yaparım.


 
 
BENİ HALK ADAY YAPSIN İSTİYORUM

Niçin CHP sizi aday göstermeli? Yani CHP’ye vereceğiniz artıları kısaca sıralayın desek?
 
Ben sayın Genel Başkanla birkaç görüşme yaptım. Genel Başkanımız şunu söyledi: “Biz halka soracağız. Halk kimi istiyorsa onu aday yapacağız.”   
 
 
Ben sayın Genel Başkanıma güveniyorum. Kemal Kılıçdaroğlu’nu iktidar yapacağımıza da inanıyorum. Şişli’de siyaset yapan biri olarak, beni halk aday yapsın istiyorum.


 
Varsayalım 10 tane belediye başkanı adayı var. Şişli’de beş büyük mahalleye sandık kuralım. Ey Şişli halkı, biz belediye başkan adayımızı önceden belirliyoruz. Gelin şu Pazar günü oy verin diyelim. Biz bunu daha önce de yaptık. Çok rahat yapılabilir. Noter huzurunda kim öne çıkıyorsa, hangi arkadaş çıkıyorsa ben o arkadaşımızın önünde düğmemi iliklerim.
 
Yirmi yıldır CHP’ye ve Şişli’ye emek veriyorum. 17 yaşında Şişli Gençlik Kolları Başkanı oldum. Halka, muhtarlara, okullara, sivil toplum kuruluşlarına, camilere sorulursa kesinlikle çıkarım. Hiç lafı gevelemeye gerek yok. Bu yüzden aday olmalıyım. İlle ben aday gösterilmeliyim demiyorum. Halka sorulsun diyorum. Bu konuda sayın Kılıçdaroğlu ve yöneticilerin doğru karar vereceklerine güveniyorum. 2014 seçimlerinde belediye başkan adayları kesinlikle halka sorulmalı. Tabii örgütlere de sorulmalı…


 
REKOR OY ALMAZSAM İSTİFA EDERİM

Siz CHP’den aday oldunuz diyelim, söylediğiniz gibi kim aday olsun yoklamasında siz çıktınız. Peki sayın Mustafa Sarıgül de başka herhangi bir partiden aday olursa durum ne olur?
 

Bakın CHP’nin 2011 genel seçimlerinde Şişli’de  100 bin oyu var.  CHP’nin kimseye ihtiyacı yoktur.  Bu yarışı aslanlar gibi göğüsler. Bizim süreci doğru götürecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Şişli’de aday olursam kazanamama gibi bir derdim yok. Aksine rekor oy alacağıma inanıyorum. Taahhüt veriyorum, noterden de bunu onaylatacağım, rekor oy alamazsam, benden sonraki sırada olan Belediye Meclisi üyesi arkadaşa devredeceğim başkanlığı.
 
Yani Sarıgül başka bir partiden aday olursa onu geçebileceğinize hatta rekor oy alacağınıza inanıyorsunuz.
 
Evet kesinlikle rekor oy alacağım.


 
BETON ŞİŞLİ’YE HAYIR, YEŞİL ŞİŞLİ’YE EVET
 

Şişli’ye ne vereceksiniz? Vaatleriniz neler?
 
 
Bunları konuşmak için çok erken. Devasa projelerimiz var. Aday olduğum zaman bunları kamuoyuyla paylaşacağım. Ben hakikaten güzel bir belediyecilik gördüm. Mustafa Sarıgül de güzel şeyler yaptı. O yapılanların yüzde sekseninde emeğim var. Spor kulüplerinde, okullarda, camilerde, cemevlerinde emeğim var. Şişli’de neyin eksik olduğunu bilirim. Ben “Beton Şişli’ye hayır, yeşil Şişli’ye evet” sloganıyla yola çıkacağım. İstanbul’da yapılan gökdelenlerin yüzde 80’i Şişli’ye yapıldı. AVM’lerin yüzde 68.5’i Şişli’de yapılmış. AVM’ye,  gökdelene karşı değilim, olmaları lazım ama Taksim’den Maslak’a gidiyorsunuz yüze yakın gökdelen var.

Şişli’yi bilenler bilirler, Kurtuluş, Yayla Mahallesi vesaire mütevazi insanların yaşadığı yerler var. Yaz aylarında insanların çoluk çocuklarıyla oturup çay içecek bir yerleri varsa, ben yanlışım denir. Ben görevdeyken de bunları söylüyordum. Yeşil alana ihtiyaç var. Bir tek Feriköy mezarlığı var yeşil olarak. Yeşil alan kalmadı. Ama Şişli’nin arka bahçeleri var. Oralarla ilgili devasa projeleriz var. Peyzaj mimarlarımız çalışmalarını yapıyor. Ekiplerimiz, mimar arkadaşlarımız, şehir bilimcilerimizle trafik ve betonlaşmayla ilgili devasa beş projemiz var ve bunlar sadece Türkiye’de değil dünyada ses getirecek projeler.

SABAH ALTIDA KALKIP FIRINLARI GEZİYORUM

 
Adaylık için nasıl hazırlanıyorsunuz? Kırk yıldır Şişli’de yaşıyorum dediniz. Normal bir gününüz Şişli’de nasıl geçiyor?
 

 
Herkes gibi benim de bir işle meşguliyetim var. Ticaret yapıyorum. Aile şirketimiz var. 1990’dan beri tekstille uğraşıyorum. İşletme mezunuyum. Sabah erken kalkıyorum.
 
Haftanın iki günü sabah altıda fırınları ziyaret ederim. Fırıncı esnafıyla konuşurum. Oradan çıkarım cami derneklerimiz var, oraları ziyaret ederim. Taksici esnafını, durakları ziyaret ederim. Ben zaten taksici çocuğuyum, onların sorunlarını bilirim.
 
 

180 BİN EVİN 110 BİNİNİ DOLAŞTIM

Şişli’de uzun yıllar siyaset yapmış biri olarak binlerce insanı tanırım. Evlere gidiyoruz, kendimizi partimizi anlatıyoruz. Genel Başkanımızı anlatıyoruz. 2011 seçimleri bittiği gün start verdim ben çalışmaya. Ben veya arkadaşlarım hiçbir şekilde Alevi, Sünni, Laz, Roman ayrımı yapmıyoruz. Hepsi bizle beraber. Şişli küçük bir Türkiyedir. Bir mahalleye bakarsanız Alevi, diğeri Kürt, bir diğeri  Laz… Çok yüksek gelirli insanlar da yaşıyor, Roman kardeşlerimiz de.
 
Bugün sabah altıda Mecidiyeköy camisindeydik mesela. Sabah namazını kılan vatandaşlarımızla beraber kahvaltı yaptık, sorunlarını dinledik. Taksi durağına geldik. Onlarla sohbet ettik. Öğlen namazında bir cenazeye gittik.
 
Şişli’de 180 bin ev var. 350 bin vatandaş yaşıyor. Şu ana kadar, seçimlere bir yıl var 110 bin evi birebir dolaştık.
 
 
Sayın Malkoç, aslen nerelisiniz?

 
Bayburtluyum. Bayburt Vakfı’nın ikinci başkanıyım. İstanbul Bayburtlular Dernekleri genel başkanıyım. Bayburt Spor başkanıyım. Aslımı inkar etmem.