'Sansüre Hayır' mitinginde sansürlenen kitapları okudular

'Sansüre Hayır' mitinginde sansürlenen kitapları okudular
16 Mart 2013 12:04

Eğitim – Sen Trabzon Şubesi’nin düzenlediği, ‘Sansüre Hayır’ mitinginde sansürlendiği iddia edilen Şeker Portakalı, Fareler ve İnsanlar gibi kitaplar okundu.

 

 

 

Atatürk Alanı’nda düzenlenen mitingte yaklaşık 100 kişilik bir topluluk, ‘Sansüre Hayır!’, ‘Karl Marx okuyorum’, ‘Şeker Portakalı okuyorum’, ‘İnadına oku’ pankartlarıyla katıldı. Eğitim – Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, bir ülkenin bilim, sanat ve edebiyata verdiği önemin ulaştığı uygarlık düzeyini gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

 

 

 

“Maalesef 2013 Türkiye’sinde bilim, sanat ve edebiyat eserlerine uygulanan yasak ve sansüre tanıklık edilmektedir. Yunus Emre’nin, Cahit Külebi’nin, Edip Cansever’in şiirleri sansürleniyor. Dünya klasikleri arasında yer alan Fareler ve İnsanlar, Şeker Portakalı gibi eserler sansürleniyor. Bir üniversite kürsüsünde Karl Marx’ın Komünist Manifesto kitabının okunması inceleme konusu yapılabiliyor. Türkiye bu utancı ortadan kaldırmalı. İnsanlığın ortak ürettiği değerleri, bilimde, sanatta edebiyatta geldiği noktayı sahipleniyoruz. Bilim, sanat ve edebiyat özgürlüktür. Sansüre ve yasakçılığa bir kez daha ‘hayır’ diyoruz.”

 

 

 


Muhammet İkinci, ayrıca gösteri yapacakları alanda bulunan fıskiyelerin de görevliler tarafından alana girdikleri sırada kapatıldığını, bu nedenle ıslak zemin üzerinde basın açıklamasını yapmak durumunda kaldıklarını belirterek, “Geçen yıl da aynısı olmuştu. Bu da sesimizi kısmak istemenin başka bir yöntemi” eleştirisinde bulundu.

 

 

Basın açıklamasının ardından gösteriye katılanlar sansürlendikleri ileri sürülen Karl Marx’ın Kapital, Darwin’in Türlerin Kökeni, Vasconcelos’un Şeker Portakalı, Muzaffer İzgü’nün Zıkkımın Kökü ve Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar kitaplarını okudu.