ŞANLIURFA, KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP VE ROYAL WOOTTON BASSETT.

ŞANLIURFA, KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP VE ROYAL WOOTTON BASSETT.
6 Eylül 2012 09:18

Ülkemizdeki bütün değerler ayaklar altına alınırken, askerimiz ve ordumuz küçümsenirken, sahte belgelerle hapislerde çürütülürken bir de İngiltere’de halk ve devlet askerine nasıl sahip çıkıyor ona bakalım.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Atlantik ötesinden senaryolarla katliamlar yapılan ve bombalar patlatılan, Kurtuluş savaşında gösterdikleri cesaret ve fedakarlık için  şehirlerimize verilen isimler  bile alaya alınıyor  . İngiltere kendine Büyük Britanya diyerek büyütür  bize Türkiye Cumhuriyet’ini fazla görürler.  Kendilerine gelince Gallileri hani şu İngilizlerin güzel kıyılarında ve yeşil köylerinde aldıkları tatil evlerini yakanları, Patates hastalığından doğan kıtlıkta açlıktan ölürken yardım etmedikleri ve Kuzey, Güney, Protestan, Katolik diye bölüp yönettikleri için kendilerinden nefret eden İrlandalıları, Kraliçeleri Mary’nin kafasını kestikleri savaşlarda en ön sırada tulumları ile yolladıkları İskoçları bir arada tutmak için çırpınırken ve hepsine sizler Britanyalısınız derken  aslında ırk kavramı taşımıyan Türk vatandaşlığını  Türkiye’liye çevirip sözüm ona ayrımcılığa karşı çıkıyorlarmış gibi yapıp ırkçılığın babasını yapıyorlar. Bu emperyalist politika Yunan’ı Ermeni’yi Kürt’ü Arab’ı Türk’e düşman etmek için yapmadığı kalmadı ayrıca insanlarımızı da din ve sola sağa silah dağıtarak ta kışkırttı, bombalar patlattı, cinayetler işletti.  

İngiltere’de son zamanlarda farkına vardıkları bir durum da çok kültürlülük derken Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Hindu, diğer din ve dilden çocukların bir çok değişik okulda okuyup bir birlerine yabancılaşması ve hatta düşmanlaşması. Bu tür ayrışımı  önlemek için, daha savaştan yeni çıkmış bir ülkede ilk işlerinden biri olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığına benzer bir eğitim birliği yapmak istiyorlar ve laikliğin değerini git gide daha çok kavrıyorlar, neredeyse Türkiye Cumhuriyet’inden yüz yıl sonra! Ayrıca hem bu ayrışıma karşı hem de gençliğin ilgisizliğine ve bilgisizliğine karşı yurttaşlık dersi koymak istiyorlar. Atatürk’ün bizzat kendi yazdığı Yurtaşlık Bilgileri gibi. İstanbul’da trajik olarak öldürülen İngiliz futbol hooliganlarından hemen sonra evini aynı yaşta olan annemle ziyaret ettiğim yazı sınıfı arkadaşım 85 yaşında kültürlü, dünya görmüş ve meşhur bale öğretmeni Marie Rambert’den çocukluğunda ders almış tüm Avrupa’da ikinci dünya savaşı öncesi ve sonrası turnelere katılmış her nevi sefalet ve zorluk çekmiş bu hanım ve arkadaşları  hooliganlığın ortaya çıkmasını İngiltere’de artık mecburi askerlik olmamasına bağlıyorlardı ve tekrar konulursa bu gençliğin disiplin ve sorumluluk sahibi olacakları yorumunu yapmışlardı ve ölen yurttaşlarının da aradıklarını bulduklarını sözlerine eklemişlerdi!  

Wootton Bassett kasabasının yakınında Kraliyet  Hava Kuvvetlerinin üssü var, Irak ve Afganistan başta olmak üzere ölen  Büyük Britanya askerlerinin cenazeleri buraya gelip yakındaki bir hastaneye törenle taşınıyor ve halkta kaldırımlara dizilip saygı duruşunda duruyorlar. Bu kasabaya  16 Ekim 2011’de Kraliçe tarafından Royal ünvanı verildi. Bu Royal kelimesinin anlamını  muhteşem ya da asil gibi yorumlayabiliriz. Evet böyle önem veriyorlar ölen askerlerine, cenazelerinin taşındığı kasaba bile saygı konusu! İngiltere’de askerleri protesto eden Müslümanlar hakaret ettikleri gerekçesiyle mahkemeye çekilip cezalandırılıyor. Bir genç üniversite öğrencisi  (Pink Floyd grubunun gitarcısının üvey oğlu) kayıt ücretlerine karşı protesto sırasında Meçhul Asker anıtına tırmanıp Union Jack denilen Büyük Britanya birliğini temsil eden bayraktan sarktığı için, hatta  bilmiyordum anıt olduğunu demesine ve özür dilemesine rağmen 16 ay hapis cezası aldı. Bu olaylar kendi içinde tartışmalı ve burada bir çok bakımdan bu gençe verilen ceza eleştiriliyor ama herkez şehitlere ve askerlere saygıda birleşiyor ceza alan genç dahil. Ya biz de; başbakanın askerlerimiz ve şehitlerimiz için dedikleri ortada hatta aldığı para cezası bile alay etti. Şimdi de şehitlerimize bir bayrağı bile fazla görüyor gözlerden uzak gömülmelerini istiyor.  

MUSTAFA MERSİNOĞLU 5.9.2012 BRIGHTON U.K  
 
 
 
 
 
 
 
   


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı