Sanayide doğalgaz tarifesine gizli zam

Sanayide doğalgaz tarifesine gizli zam
30 Eylül 2022 11:43

BOTAŞ’ın mesken, sanayi ve elektrik üretim abonelerine yönelik açıkladığı ekim tarifesinde fiyatlar sabit kaldı. Ancak, herhangi bir artış yapılmamış gibi gözükse de sanayide kullanılan gaz fiyatlarına ‘gizli zam’ yapıldı.

 

 

Sözcü’de yer alan habere göre Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde ekim ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Tarifede mesken, sanayi ve elektrik üretim amaçlı abonelerin ekim tarifesi sabit kaldı. Ancak herhangi bir artış yapılmamış gibi gözükse de sanayide kullanılan gaz fiyatlarına ‘gizli zam’ yapıldı.

BOTAŞ’ın açıkladığı tarife tablosu sonrası, yıllık tüketimi 300 bin metreküp üzerinde olan kademe-2 sanayi tarifesindeki nihai fiyat yüzde 5 artıyor.

Ancak sektör temsilcileri, ‘bu artışın maskelenmesi için ‘aylık tüketimin yüzde 40’ının EPİAŞ’ın işlettiği gaz borsasındaki Gaz Referans Fiyatına (GRF) endekslendiğini, yani zammın gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

 

 

SEKTÖRLERE GÖRE YÜZDE 25-37,3 ARALIĞINDA ZAM
Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde faaliyet gösterenlerin tarifesinin de yüzde 37,3 arttı.

Bugünkü tarife sonrası ayrıca, Turizm İşletmesi Belgesi almış olan, yıllık çekiş miktarı 300 bin metreküp ve altında olan oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart otellerin baz tarifesi ise yüzde 25 civarında yükseldi.