Şam’dan Rusya’ya olumlu yanıt

Şam’dan Rusya’ya olumlu yanıt
9 Eylül 2013 21:26

Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, “Suriyeli yetkililere, sadece kimyasal silah stoklarını uluslararası idarenin kontrolüne vermeyi kabul etmeleri çağrısında bulunmuyoruz. Ayrıca kimyasal silahların yok edilmesi ve daha sonra da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne katılmaları çağrısında bulunduk. Teklifimizi şu an Moskova’da olan Bakan Muallim’e (Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim) ilettik, hızlı ve olumlu cevap almayı umuyoruz” dedi.

Lavrov, Şam rejiminin bu teklifi kabul etmesi halinde, Suriye’ye olası bir askeri müdahale ihtimalinin de azalabileceğini belirtti.

Lavrov’un açıklamaları, Esad’ın elindeki kimyasal silahları uluslararası topluma devretmesi halinde Suriye’ye müdahale edilmeyeceğinin sinyalini veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sürpriz çıkışının ardından geldi.

İMHA EDİLSİN

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi’nden, “Suriye’nin kimyasal silah stoklarının ülke içinde bir yere nakledilerek uygun bir şekilde imha edilmesini talep etmelerini isteyeceğini” açıkladı.

ŞAM’DAN OLUMLU YANIT

Lavrov’un önerisine cevap veren Muallim ise Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, Rusya’nın girişimini olumlu karşılamaktadır. Bunda Suriye yönetiminin vatandaşlarımızın can güvenliğinden ve ülkemizin güvenliğinden endişe etmemizin ve halkımıza karşı gösterilen Amerikan saldırganlığını engellemeye çalışan Rusya yönetiminin bilgeliğine olan güvenimiz etkili oldu” dedi.

Rus devlet haber ajansları da Suriye’nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime sunulması teklifinde bulunan Moskova’ya Şam’dan olumlu yanıt verildiğini belirtti.