‘Şam yönetiminin Ankara’dan 5 talebi var’ iddiası!

‘Şam yönetiminin Ankara’dan 5 talebi var’ iddiası!
18 Ağustos 2022 12:11

İktidara yakın Türkiye gazetesi, ‘Şam-Ankara temasında Esad yönetiminin öncelikli 5 isteği olduğunu’ öne sürdü. Habere göre Şam yönetiminin isteklerine karşı Ankara ise “PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesi’ ve ‘Suriyelilerin güvenli dönüşünü’ talep ediyor.

 

Fotoğraf: AFP

 

 

İktidara yakın Türkiye Gazetesi, “Erdoğan, Esad’la görüşebilir” iddiasının ardından, Şam-Ankara temaslarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye’den 5 talebi olduğunu öne sürdü.

Yılmaz Bilgen imzalı habere göre, Şam, Ankara’dan, “İdlib’in tekrar Şam yönetimine devri, Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü’nün devri, Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor, Suriye’nin doğusunda Deir el-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartı ve Avrupa ve ABD’nin Suriye yönetimini destekleyen bürokrat, iş insanı ve şirketlere dönük yaptırımlar karşısında Türkiye’nin Esad yönetimine destek vermesi” konusunda taleplerde bulunuyor.

 

 

TÜRKİYE’NİN ‘SINIR GÜVENLİĞİ’ ŞARTI

 

 

Ankara ise Şam’ın taleplerine karşı, “PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesini” istedi. Türkiye ayrıca “sınırda terör tehdidinin ortadan kaldırılması, muhalefet ve Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile birlikte mültecilerin güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları” görmek istiyor.

İddiaya göre, “Ankara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olmasını ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini” talep ediyor.

 

 
YENİ SINIR ANLAŞMASI GÜNDEMDE

 

Habere göre, Ankara ile yeni ve çok daha ileri düzeyde bir sınır anlaşması yapılması da masada konuşulan konular arasında. Suriye’nin savaş dönemi ile birlikte askıya alınan Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve benzer uluslararası kurum ve kuruluşlara yeniden kabulü konusunda Türkiye’den beklenen destekte görüşme maddeleri arasında yer alıyor.

 

 

AKP DEN TEMAS SİNYALİ GELMİŞTİ

 

 

Geçtiğimiz günlerde, iktidarın değişim sinyalleri verdiği Suriye politikasına ilişkin konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Liderler bazında bir görüşme olabilir mi?” sorusuna “Ben hiç olmaz diyecek durumda değilim. Bir yerden başlar, bunun düzeyi yükselebilir, inşallah” yanıtını vermişti.