Salgın süresi uzadıkça, sorunları katlanarak büyüyen esnaf isyan ediyor

Salgın süresi uzadıkça, sorunları katlanarak büyüyen esnaf isyan ediyor
21 Şubat 2021 09:35

Küçük esnafın nabzını tutan “Türkiye Geleneksel Kanalın Nabzı: REM Esnaf Barometresi”nin Ocak 2021 sonuçları, özellikle salgındaki ikinci dalga nedeniyle artan kısıtlamalarla büyük sorunlar yaşayan bu kesimin güncel endişelerini çarpıcı şekilde gösterdi.

 

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Bu açıdan en dikkat çekici sonuç, esnafın özellikle ekonomik desteklerle ilgili düşüncelerinde ortaya çıktı. Buna göre esnafın yüzde 75’i salgın kapsamında alınan ekonomik önlemleri “yetersiz” ve “kesinlikle yetersiz” buluyor. “Kesinlikle yetersiz” bulanların oranı yüzde 32. Buna karşın yüzde 10’u “yeterli”, yüzde 2’si “kesinlikle yeterli” diyor. Rapora göre bu anket döneminde esnaf yeni destek paketleri beklediği yönünde görüş bildirdi.

Esnafın geçen ocak ayında yaşadığı sorunlar, en çok “Ticaret Endeksi”ni etkiledi. Aralık 2020’ye göre 5.7 puan azalan endeks 7.3 puana düştü. Böylece Ocak 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu endeks Nisan 2020’de 35.8 puana kadar çıkmıştı.

 

SATIŞLAR DÜŞTÜ

 
Geçen dönem temizlik, ekmek, kişisel bakım kategorilerinde pozitif ayrışan satışların, Ocak 2021’de yerini sert düşüşe bırakması, endeksin en düşük seviyesine gerilemesinin temel nedeni oldu. Buna karşın “Güven Endeksi” önceki aya göre 1.4 puan arttı ve 8.2’ye çıktı. Gelecek dönem ekonomik beklentilerdeki olumlu hava, endeksin artmasının temel nedeni oldu. Ancak bu endeks Ağustos 2020’de 20.4 puana kadar çıkmıştı.

Ayrıca salgın süresi tahmininde aşağı yönlü beklentiler güçlense de hâlâ toplumun yüzde 56’sı 12 aydan daha uzun süreceğini düşünüyor.

 

FATURALARDA ‘KAYDA DEĞER’ İNDİRİM TALEBİ
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son zamanlarda döviz kurlarında gerçekleşen düşüşün elektrik ve doğalgaz faturalarına yansıtılmasını talep etti. Palandöken, salgının devam eden etkileri nedeniyle daha çok evde kalan vatandaşların ve sıkıntıda olan esnafın, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediğini belirterek “Yaklaşık bir yıldır süren pandemi koşullarında, vatandaşın ve esnafın yükünü bir nebze de olsa hafifletmek için elektrik ve doğalgaza kayda değer bir kış indirimi yapılmalı” dedi.