Sahte içkiye bağlı ölümler Meclis gündeminde!

Sahte içkiye bağlı ölümler Meclis gündeminde!
18 Aralık 2021 08:11

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sahte içkiye bağlı olarak yaşanan metil alkol zehirlenmelerini Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’nin çeşitli illerinde son 1 haftada 24 kişinin sahte içkiden öldüğünü belirten Bulut, “Sahte içkiden ölümlerin bir an önce ülke gündeminden çıkması için acil önlem alınmalı” dedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sahte içkiye bağlı olarak yaşanan metil alkol zehirlenmelerini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, ardı ardına ölümlere ve sakat kalmalara neden olan sahte içkinin, halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.
ALKOLÜN EN PAHALI OLDUĞU 3. AVRUPA ÜLKESİYİZ
CHP’li Bulut, “Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi ve alkol üzerindeki vergilerin olağanüstü artışı nedeniyle sahte içki üretimi de fazlalaşmıştır. Vatandaşlar ağırlaşan bu şartlar altında daha ucuz ve içeriği tam bilinmeyen ürünlere yönelmektedir. 37 Avrupa ülkesi arasında alkollü içkinin en pahalı olduğu 3’üncü ülke olan Türkiye’de, fahiş zamlar sonucu özellikle dar gelirli vatandaşlar merdiven altı üretime yönlenmiş ya da evde kendi alkollü içkisini yapmaya başlamıştır. Bilinçsizce tüketilen merdiven altı üretim sahte içkiler ve evde yapılan içkiler halk sağlığına yönelik ciddi bir sorun oluşturmaktadır dedi.
ÖLÜMLERDE ARTIŞ YAŞANIYOR

 
Yılbaşı yaklaşırken metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerde artış yaşanmaya başladığına dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:

 
İstanbul, Antalya, Gaziantep, Sivas, Erzincan, Yalova ve Kahramanmaraş’ta son 1 haftada 24 kişi sahte içkiden hayatını kaybetmiştir. Birçok kişi de metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak hastanelerde tedavi görmektedir. İçki yapımında kullanılan etil alkol üzerinde yeni düzenlemeler yapılması, etil alkol ve metanolün internetten satışının yasaklanması çare olmamıştır. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba başkanlığında oluşturduğumuz komisyonla metil alkole bağlı sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarla ve hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarıyla görüşerek, bir rapor hazırladık. Bu raporumuzu da kamuoyu ile paylaştık. ‘Alkolden alınan astronomik vergileri indirin’ dedik ama maalesef bir önlem alınmadı. Sahte içkiden ölümlerin bir an önce ülke gündeminden çıkması için acil önlem alınması gerekiyor.
NEDENLERİ ARAŞTIRILDI MI?
CHP’li Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Son 3 yılda yurt genelinde kaç litre sahte içki ele geçirilmiştir?
-Son 3 yılda metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Kaç kişi metil alkole bağlı olarak sağlık sorunları yaşamıştır?
-Vatandaşın sahte içkiye yönelmesinin nedenleri araştırılmış mıdır?
NE KADAR VERGİ ALINDI?
-Metil alkol zehirlenmelerinin önüne geçmek için hangi önlemler alınacaktır?
-Son 2 yıl ayrı yarı belirtilmek üzere alkollü içkilerden en kadar vergi elde edilmiştir?
-Peş peşe yaşanan bu ölümlerin ardından alkollü içkide yüksek vergi politikasından vazgeçilecek midir?