Sahte 1 milyon lira baskını kamerada

Sahte 1 milyon lira baskını kamerada
13 Eylül 2013 09:55

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesi piyasaya sahte para sürülebileceği gerekçesiyle çalışma başlattı.

 

 

2 ay önce başlatılan çalışmalarda cezaevinden 1 yıl önce çıkan İmam G.’nin sahte para bastığı belirlendi. Polis, şüphelinin Fatih’teki adresine operasyon düzenledi. Baskında, toplam 851 bin TL değerinde, 6 bin 78 adet 100 TL’lik ve bin 216 adet 200 TL’lik banknot ile yaklaşık 170 bin TL değerinde; 297 adet  sahte 200 Euro, 50 adet sahte 100 dolar ve 2 adet sahte 25 bin Irak Dinarı ele geçirildi.
Ayrıca, sahte para basımı için hazırlanmış çok sayıda, kağıt tabaka ele geçirildi. 200 TL basımı için fligramları hazırlanmış kağıt tabakalar ile, 3 milyon 120 bin TL değerinde sahte para basılabileceği belirtildi. Kağıt tabakalar gönderildikleri Merkez Bankası yetkilileri tarafından da incelendi.

 

MAHKEMEDE SERBEST KALDI

 

Uyuşturucu ve sahtecilikten kaydı bulunan İmam G., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyetteki sorgusunda sahte para basımıyla ilgili suçlamaları kabul ettiği öğrenilen İmam G., çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.  Yapılan operasyon polis kameralarına da yansıdı. Görüntülerde polisin yaptığı aramalar ve sahte banknotların bulunma anları yer alıyor.

 

POLİS UYARDI

 

Emniyet yetkilileri; sahte banknotların belirlenmesi için bazı yöntemleri dile getirdi. Buna göre kalpazanların bastığı paraları ayırt etmenin en iyi yolunun sahte para kalemi kullanmak olduğu belirtildi. Bu kalemler, işaretlenen sahte paralarda iz bırakırken, gerçek paralara ise iz bırakmıyor. Sahte paraların bir diğer ayırt edici özelliğinin ise paranın ön sağ yüzündeki hologram olduğu belirtildi. Gerçek parada paranın miktarını belirten rakam hologramın üzerinde kalırken, sahte parada hologram rakamın üzerinde kalıyor. Ayrıca mor ışıkla da sahte para belirlenebiliyor. Mor ışık altında sahte parada beliren rakamlar daha belirgin ve net iken gerçek parada ise kırçıllı ve daha silik olarak görülüyor.