‘Sağlık hizmeti veremiyoruz, hastalarla karşı karşıya geliyoruz’

‘Sağlık hizmeti veremiyoruz, hastalarla karşı karşıya geliyoruz’
26 Aralık 2022 10:20

İlaç kurundaki artışa karşın halen pek çok ilaç piyasada yok. Eczacılar, yıl içinde ilaca 3 kez zam yapılmasına karşın sorunun sürdüğünü belirterek “Sağlık hizmeti veremiyoruz, hastalarla karşı karşıya geliyoruz” diyor.

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘az bulunan ilaçların ihracatına ara verdik’ söylemleri ve ilaç kur fiyatının 7,86 TL’den 10,75’e yükseltilmesi de ilaç sorununa çare olmadı. Piyasada halen pek çok ilaç bulunamıyor. Eczacılar, peş peşe üç kez ilaca zam yapıldığını, buna karşın sorunun çözülmediğini belirtirken; hastalar ilaçların muadillerini bile bulunamadığını söyledi.

Piyasada birkaç aydan bu yana özellikle çocuk ilaçları, ateş düşürücüler, antibiyotikler, tansiyon ilaçları, kanser gibi hayati hastalıkların ilaçları bulunamıyor. İstanbul’da gezdiğimiz eczacılar, sorunun sürdüğünü anlattı. “Her zam öncesi aynı muhabbet yapılıyor. İlaçları saklayıp vermediğimizi düşünüyorlar, stok yaptığımızı sanıyorlar” diyen bir eczacı, “Şu sıralar depolarda da ilaç yok. İlaçların tek tük bulabiliyoruz. Sağlık Bakanlığı ‘ilaçta sorun yok’ diyorr ama öyle değil” dedi.

 

 

BU SEFER ÇOK BAŞKA

 

 

Bakanlığa tepki gösteren bir başka eczacı da şunları söyledi: “Dün öğlen 40 TL olan ilacı, bugün öğlen 55 TL’ye sattık. Akşam üstü ise 69 TL oldu. Bir günde üç kere zam geldi. Antibiyotikler, hormon ilaçları yok. Çocuk grubundaki ağrı kesiciler, antibiyotikler, ateş düşürücüler gelmiyor. Bazı kanser ilaçları da bulunmuyor. MS ilaçları da yok, daha önceden de çocuk gelişim ilaçları çok pahalı olduğu için firmalar tabi zarar ediyor. Şuan hizmet veremiyoruz.”

Eczane teknisyeni Şilan Aslan ise “İlaç fiyatında artan zamlar hem hastaları hem de bizleri mağdur ediyor” diyerek özetle şunları kaydetti:

“Fiyatı düşecek diye bize uyarı verilen ilaç mesela 14’ünde fiyatı düşürülüp 15’inde tekrar yükseltildi. Onun dışında zaten her ay öncesi klasik olarak ilaç yokluğa giriyor ama bu sefer çok başka bir şeye dönüştü. İlaç yokluğu muhtemelen firmaların zam beğenmeyişinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Aylardır yok. İlaçlar çocuk antibiyotikleri, yetişkin antibiyotikleri, burun spreyleri bile bulunmuyor. Hastalar kalp tansiyon ilaçlarını bulamıyor. Evet, imkânı olan muadil ilaç bulabiliyor ama birebirini kullanmak isteyen hasta veya yaşı ileri olan hasta tek tek eczane gezmek zorunda. İleri yaşlı insanlara yok derken bile biz burada mahcup oluyoruz. Şuan zamdan sonra ilaç verirken fiyatı duyunca hastalar şok oluyor. Mesela 50 liralık bir ağrı kesici tek seferde 84 liraya nasıl çıkarılır. Ezcacı kâr oranları da düştü.”

 

 

İLAÇLARIN MUADİLLERİ DE YOK

 

 

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, BirGün’e yaptığı açıklamada ilaç sorununun devam ettiğini belirterek “Antibiyotik şurupları, grip ilaçları, ateş düşürücüler yok. Antibiyotiklerin muadilleri bize yok. Depolan geldikçe birer tane falan eczanelere veriyorlar. Ama o kadar da yoğun bir dönemden geçiyoruz ki mevsimsel griple beraber. Yoğun ve ciddi bir salgın var. Ve biz birer tane ikişer tane verilen şuruplarla süreci götürmeye çalışıyoruz. Bu da hasta ile hekimi karşı karşıya getiriyor” dedi. “Bakanlık ilaç ile ilgili kalıcı bir yol haritası oluşturmazsa bu önlemler pansuman olur, sorunu bitirmez” diyen Sayılkan, özellikle ithal ilaçlarda sorunun devam ettiğini anlattı. Sayılkan, şöyle devam etti: “Ham madde, ambalaj, cam şişe gibi alanlarda da sorun sürüyor. Çocuk şuruplarının tamamı cam şişe ile ilgili yaşanan sorun. 100 ml’lik bir cam şişe 8,5-9 lira olmuş. Üretici onu üretirse zarar edeceğini biliyor. Her gün çaresiz anneleri babaları görmekten bizim de psikolojimiz bozuldu. Ülke, son 15-20 yılın en en yüksek enflasyonu yaşıyor. Son 20-30 yılda da tarihte ilk kez bir yılda ilaca 3 kez zam yapıldı. Buna rağmen sorun çözülmedi. 2004’te uygulamaya konan ilaç fiyatlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesi, enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede kullanılabilir bir kararname değil. Bundan vazgeçilmeli. Avro kuru ile ilgili garip kararnameden senede bir zamdan vazgeçilmeli. “