Sade yürüyüş etmez

Sade yürüyüş etmez
4 Kasım 2020 17:29

Değerli Okuyucularımız, İslam Dini sağlık ve temizliğe büyük ehemmiyet vermiş ve her hususta temizliği ve hareketliliği emretmiştir.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Yıl 2013 Hindistan-Rajasthan-Bikaner’e 13 Km. Pemasar köyü: Pemasar da ikamet eden Hindistan’nın yerli Türk’lerinden Dr. Abdusselim Bedirhan, beni köyüne davet etti. Evde yemek yedikten iki saat sonra Dr. Abdusselim, dedi beraber yürüyüşe çıkalım. Yaklaşık 70 dakika yürüdük, yürümeye başlamadan önce taze zencefil verdi, dedi zencefil yediğimiz zaman, rahat nefes alırız ve yorulmayız. Eve döndük, duş aldıktan sonra 9 çeşit meyve sofrası geldi meyve yedik, istirahat ettik. Beni ziyarete gelen Türklerle beraber şark odasına gittik. Çay içerken, kas ağrısı ve uykusuzluk sorunu olanlar, doktoru soru yağmuruna tuttu. Doktorun anlattıklarının bir kısmını not ettim ve konuşma bitti. Herkes evine gitti. Ertesi gün sabah kahvaltısında, Doktor, uyku ve kas ağrısı konusunda bana aşağıdaki bilgileri anlattı.

 

YÜRÜYÜŞ EN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİNDEN BİRİSİDİR

 

Belki yürüyüşün şifa ile ne ilgisi var diye düşüneceksiniz. Yürüyüş sizlere şifa deposu, sağlık dolu uzun bir ömür müjdeler. Türk asıllı Hindistan vatandaşı tıp doktoru Abdusselim Bedirhan ve iş ortağı Dr. Banjeer Ranbir, muayenehanesine gelen hastaların yarısının günde bir saat yürüyerek bazı hastalıklardan kurtulduklarını söyleyerek, doktora hak veriyorlar. Yürüyüş bütün yaşama neşesini silip götüren, bedeni ve ruhu çökerten, stresi, uykusuzluğu, muzmin yorgunluğu, bedensel ve tinsel (Ruhi-manevi) acıları tedavi eder.

 

 

Yürüyüş, büyük adımlarla, ritmik bir tarzda, rahat ve sakin yapılırsa; sindirim, dışarı çıkma, kan dolaşımı, bedensel ve düşünsel gevşemenin en faydalı yardımcısı olur.

Kendinizi uyuşuk hissettiğinizde yürüyüşe çıkın. İyi bir ayakkabı, hareketlerinizde sizi serbest bırakan Bayan bir etek, erkekler de serbest pantolon giyin. Başınız yukarıda, büyük adımlarla, kollarınızı düzenli bir biçimde sallayarak, derin derin nefes alarak yürüyün.

Kendinize bir tempo tutturun, hızlı olması gerekmez, düzenli olması yeter. Bakın mizacınız nasıl değişecek ve hayret edeceksiniiz. Yürüyüş, zekayı da kuvvetlendirir ve hafızanız kuvetlenecek. Psikologlar, hareket halindeki vücudun zihinsel gelişmeyi hızlandırdığını söylerler.

 

 

Gezinti ve yürüyüşlerden alacağınız zevkten başka yürüyüşün size getireceği binlerce avantaj vardır. Yürümenin tadına varanlar gittikçe çoğalıyor. Tıp doktorları yürüme engeli olmayanları, yürümeyi tavsiye etmektedirler!

Kimyasal ilaç kullanmadan sağlıklı uzun ömürlü yaşamak isteyenler, kadınlı erkekli yürümektedirler. Birçok kent sokakları, yayalara ayrılmıştır. Aralarda geçitler bulunan parklar yaparak yürüyüş alanı sağlamışlardır. Arabası olanlar, şehir dışına yürüyüşe temiz havada çıkmalıdırlar.

Hindistan Himalaya dağları eteklerinde, Müslümanlar sabah namazından sonra yürüyüşe çıkarlar; yürüyüşe başlamadan önce yarım ceviz büyüklüğünde taze zencefil ve bir su bardağı su içerek başlarlar. Zencefil, solunum yolları için en doğal bitkidir. Onun için rahat yürümenizi sağlar.

 

 

Kalçalarınızdaki kasları sertleştirmek ve gerginleştirmek istiyorsanız, işte çok basit ve mükemmel bir hareket:

Kalçanız çok büyükse ve ondan hemen kurtulmak istiyorsanız, merak etmeyin. Yere oturun, bacaklarınızı sıkıca kavrayın öne arkaya sallanın, yuvarlanın. Beş dakika’dan başlayıp on dakikaya kadar çıkın. Fazlalıkların çabucak kaybolduğunu görünce şaşıracaksınız.

Koynunuzdaki o nefis kokuları tutan kasları kuvvetlendirmek ve şişirmek için, kol ve omuz kaslarınızı güçlendirmeniz gerekir. Kollarınızı uzatıp yumruklarınızı sıkarak hareketleri yapabilirsiniz. Ama elinize bir ağırlık veya kaldırabileceğiniz bir halter alırsanız, yaptığınız hareketin sonunda varacağınız sonuç daha doyurucu olur.

Kollarınızı, yere paralel olarak, yanlara uzatın. Aynı hareketi yapın. Kollarınızı öne doğru uzatırken nefes alın, yanlara uzatırken de nefes verin.

 

 

GÜZELLİĞİNİZİN GARANTİSİ: UYKU

 

 

Hindistan Doktor’larından Banjeet Ranbir diyor ki: “Vücudun yalnız dinlenmeye ihtiyacı vardır. Uykuya ihtiyacı olan, beyindir.”

Böylece, uzun süre uykusuz kalan kişilerin neden pek fazla sararıp solmadıkları daha iyi anlaşılıyor.

Bilim adamları, kasların, duyguların genellikle bütün vücudun ancak dinlenmeyle eski güçlerine ve sağlıklarına kavuşabileceği üzerinde birleşiyorlar. Uzandığımız zaman vücudunuzun gevşediğini ve dinlendiğini düşünün; ertesi gün neler duyacağınızı düşünerek kaygılanmayın, gevşeyin kendinizi bırakın, güzel şeyler düşünmeye çalışın. İnanın hemen uykuya dalacaksınız.

 

 

NASIL UYURSUNUZ?

 

 

Şimdi nasıl uyuduğunuza bakalım. Uyanırken, beyinle vücut arasında mesajlar gelir gider. Her kasın gerilimi, cildin çeşitli duyumları, sesler, görüntüler, kokular beyne iletilir, beyin de gerekli emirleri verir. Vücuttan gelen mesajlar durunca, beynin mesajları da durur.

Uyku, konuşmakta olan iki kişinin konuşmalarını aniden kesmeleri gibidir. Beyin ve vücudun meşguliyeti bitince uyumaya başlarsınız.

Acele etmeden yatağa gitmek, vücuda, beyni kolaylıkla uyutma imkanı verir. Uzanırken kaslarınızı gevşemeye davet etmiş olursunuz. Oda da ışığı söndürüp ve gözlerinizi kapatarak görme işlemini durdurursunuz. Vücudunuzu örterek soğuktan ya da beyninizi etkileyecek duyumlara karşı kendinizi korumuş olursunuz.

Kaslarınızı gevşetmeyi öğrendikten sonra, mesajlar yavaşlar ve sonunda bütünüyle sona erer. Böylece beyniniz sakin bir biçimde onarıcı uykuya yavaşça dalıverir.

Kim ne derse desin, Türk her yerde Türktür.

Cenab-ı Allah, cümlemizi COVİD-19 salgınından bir an önce kurtarsın.

Cümle Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Rahmet, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun