Saç Ekimi Nedir? Saçlar Neden Dökülür? Nasıl Önlenir?

Saç Ekimi Nedir? Saçlar Neden Dökülür? Nasıl Önlenir?
8 Ağustos 2022 10:29

Saç dökülmesi sorunuyla uğraşan ve buna çözüm bulmak isteyen kişiler için uygulanabilecek olan tedavi şekilleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Saç dökülmesi sorunu için uygulanan tedavi şekillerinden biri saç ekimidir. Saç ekimi, ensenin üst bölümü ya da vücutta farklı yerlerde yer alan saç köklerinde oluşan herhangi bir seyrelme veya açılma olan bölgelere saç nakledilmesi ile yapılır.

 

Saç ekimi fiyatları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı ekim yaptırmak istediğiniz doktora bu durumu danışmanız daha doğru olacaktır.

 

Saç Ekimi İşlemi

Saç ekimi işlemi; ameliyathanede, steril şartlar altında, bu işin uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

 

Uzmanlar saç ekimi işleminde çoğunlukla daha dayanıklı saç köklerinin bulunduğu başın üst bölümünden ve alın bölgesinden saç kökleri  lokal anestezi ile teker teker alınır. Bu işlem sonrasında alınan saç kökleri vücutta ihtiyaç görülen diğer bölgelere ekilerek tedavi gerçekleştirilir. Uygulanan bu tedavi işlem esnasında herhangi bir acı vermez. Saç ekimi işleminin süresi, tedavinin uygulandığı bölgenin kapsadığı alana göre değişkenlik gösterebilir ancak ortalama 4-6 saat civarında saç ekimi işlemi gerçekleştirilir.

Ekilen saçların sağlıklı bir halde büyümesi ve ekilen saçların deriye uyum sağlaması için saç ekimi işleminde kullanılan yöntemin doğru olması oldukça önemli bir yer edinmektedir. Saç ekimi işlemi sonrasında işlemin uygulandığı kişiye işlemin hemen ardından gelen birkaç gün süresince ev dışında bi yere çıkmaması ve evinde istirahat etmesi tavsiye edilir.

 

Saç ekme işleminden yaklaşık 1-2 hafta ardından vücutta bulunan saçlar dökülecek ancak saç köklerine herhangi bir şey olmayacaktır.

 

Saçlar Neden Dökülür?

Saç dökülmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Mevsimsel geçişlerde, aileden gelen genetik benzerlik, hormonlarda oluşabilen bozukluklardan, bazı vitaminler veya demir eksikliği gibi durumlar saç dökülmesine neden olabilir.

 

Günlük ortalama 50-100 arasında saçın dökülmesi normal olarak görülür. Kendi içerisinde belirli düzeni olan saç telleri 4-6 yıl içerisinde 1 kere olmak üzere kendiliğinden dökülür. Bu yenilenme olayı sonucunda saç köklerinden daha canlı ve sağlıklı olan saçlar çıkar. Ancak günlük 50-100 saç telinden fazla saç dökülmesi ve durumun devamlı hale gelmesi bazı ciddi hastalıklara dair belirti gösteriyor olabilir.

 

Saç dökülmesinin sebepleri cinsiyetler arasında farklı olabilir. Kadınlarda; hormonlarda oluşabilen bozukluklar, düzensiz ve dengesiz beslenme, farklı sebeplerden kaynaklanan deri sorunları, kronik stres, kullanılan ilaçlar ve kozmetik ürünler saç dökülmesine sebep olabilir. Bu etkenler dışında menopoz, doğum sonrası ve emzirme dönemlerinde saç dökülmesi görülebilir.  Erkeklerde ise çoğunlukla saç köklerinin ergenlik evresinde erkek cinsiyet hormonlarına karşı aşırı hassasiyet göstermesi durumundan ve genetik yatkınlıktan kaynaklı durumlarda saç dökülmesi görülebilir.