Sabriye Okkır; Hesap sormazsanız sıra size gelecek…

Sabriye Okkır; Hesap sormazsanız sıra size gelecek…
5 Temmuz 2012 19:16

Sabriye Okkır… Ergenekon’un kasası denilerek hakkında hiçbir delil olmadan tutuklanan ve cezavinde hastalanarak hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi…
Deniz Bilgen ÇAKIR H&H RÖPORTAJ

Yarın Kuddusi Okkır’ın ölümünün 4. yılı. Biz de Sabriye Okkır’la açtığı davalarda bir gelişme var mı konuşalım istedik. 
 
Sabriye hanım, Eşiniz hayatını kaybedeli dört sene oldu.  
 
Sabriye Okkır-Evet dört seneyi bitirdik. 


 
Biz yaklaşık dört ay önce yine sizinle bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Geçen zaman içinde bir gelişme oldu mu?
 
S.O.-Değil o günden bu yana, 4 senedir bir gelişme olmadı. Henüz sonuçlanmış hiçbir davam yok. Zaten çoğu konularda da dava bile açılmasına izin verilmemişti. Devam eden davalarda da bir sonuçlanma yok. Tekirdağ’daki mahkeme devam ediyor. Yüksek Sağlık Şürası’ndan iki senedir rapor çıkamıyor. Çıkamamasının nedeni de Şüra’nın istediği dosyaların kayıp olması. Ortaya çıkamıyor. Daha ne kadar bekleyeceğimizi de bilemiyorum.  
 
Nedir bu davalar?
 
S.O.-Tam yargı davası var. Önce o Ankara’da görülmüştü. Sonra bir sene sonra Tekirdağ gördü. Oradan da bir sonuç elde etmiş değiliz. Hakim ve Savcılar için şikayette bulunmuştum. Adalet Bakanlığı hakim ve savcıların yargılanmasına izin vermemişti. İtiraz etmiştim. 3 yıldır Danıştay’da bekliyor. Ondan da sonuç yok. Bunun dışında AİHM’ne gittim. 2,5 senedir de ordan sonuç alamadım. Dört sene geçti. 


 
Eşiniz öldü ve siz bu olayın peşini bırakmadınız…
 
S.O.-Olay benim eşimin ölmesiyle bitmedi ki. Bütün amacım başka Kuddusi Okkır vakasının yaşanmaması. Bu davalardan tutuklanıp içeride yatan hasta tutuklular var. Duyarlı olalım. Hasta tutuklular için ne yapabiliriz. Onların tedavi edilmelerini bari sağlayalım. Ben eşimin tedavi edilmesini sağlayamadım. Engellendim. Tüm gayretlerim boşa gitti. En azından Hilmioğlu, Ersöz, Saygun… Ve daha nice sivil asker hasta tutuklu var. Hepsi son derece zayıflamış durumdalar. Onlarla birlikte aileleri de inanın kimsenin aklının alamayacağı sıkıntı içindeler. Bunu siz dışarıdan sadece seyrediyorsunuz. Ben yaşadım.  
 
Onları görünce ne hissediyorsunuz?
 
S.O.-İnanın Silivri’ye ilk duruşmaya gittiğimde sanıkları gördüm ve dedim ki bunlar bir gün  çıkacak ama eşim geri gelmeyecek. Eşim Tekirdağ cezaevindeyken ben her hafta Yalova’dan İstanbul, oradan Tekirdağ, oradan tekrar İstanbul ve Yalova dolaşmak zorunda kaldım. Her hafta…  
 
İnanılmaz zor bir olay. Hem tutukluyu görmeye kıyamıyorsunuz, bırakıp gelmeye kıyamıyorsunuz hem de maddi manevi çok ağır külfet. Bu içeride olan bu tututklular bunu beş senedir çekiyorlar. Ben düşünüyorum acaba eşimi kaybettiğim için şanslı mıyım?
 
Bu çok acı bir şey…
 
S.O.-Evet çok acı. Hiç kimse empati kurup da bu insanların neler çektiğini düşünemiyor. Sağlıklarını mı, maddiyatı mı, ailelerin dağıldığını mı düşünsünler. Kimin aklına geliyor. Herkes kendi evinde… İçerideki suçsuzların, bu tutuklu insanların ne durumda olduğunu acaba yatağına yattığında düşünen var mı merak ediyorum. Bugüne kadar Ergenekon’la ilgili hiçbir delil, suçlama ortaya çıkmamışken, bu insanların neyle suçlandığı bile belli değilken neden 5 senedir içerideler?


 
 
Halk bunun sorusunu neden soracak. Sormadığınız sürece inanın sıra size de gelecek. İçeridekilerin hakikaten suç işlediğine mi inanıyorsunuz? Vatanı sevmek suçsa evet suçlular.. Dışarıdakiler acaba vatanı sevmeyenler mi diye düşünüyorum artık.  Hiçbir tepki gösteremediklerine göre. Bugün hukuk sistemi yok deniliyor. Hukukçular neden engel olmadı peki buna? Ne yaptılar? Baştan beri tutuklamalar hukuka aykırı, usulsüz deniliyor…. Peki niye soru sorma cesaretini kendinizde gösteremiyorsunuz. Hukuğun olmadığı ortamda yaşamanın ne anlamı var? Yaşama garantiniz nedir. Mutlu ve huzurlu olma garantiniz nedir. Bitti artık. Ben kimi nereye şikayet edeceğimi bilmiyorum çünkü hiçbir dava yürümüyor. Uğraştığım halde yanımda kimse yok. Tek başıma elimden geleni yapmayı çalışıyorum.  
 
Hesap istiyorum. Bana biri çıksın desin ki biz bu suçu işledik. Benim eşim öldürüldü. Cinayet bu. Tedavisi engellendi. Göz göre göre öldürüldü. Sorumluları da ortada. Artık daha fazla konuşup hep aynı şeyleri söylemek istemiyorum. Bu cinayet sorumluları çıkıp bu suçu işlediğini itiraf etsinler Başka bir şey istemiyorum….

[email protected]

https://twitter.com/#!/denizbcakir