Rusya Kripto Paraları Yasallaştırıyor mu?

Rusya Kripto Paraları Yasallaştırıyor mu?
25 Nisan 2022 12:17

                Kripto para sektörü tüm dünyada son sürat gelişmeye devam ediyor. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan süreçte kripto paralara olan ilgi, artış gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden dolayı birçok ülke Rusya’ya çeşitli ekonomik ve sosyal yaptırımlar uyguladı. Bu yaptırımlar arasında Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması bile yer alıyordu.

               Tüm bu yaptırımlar devam ederken, Ukrayna’ya kripto paralar ile bağış yağarken, Rusya’nın yaptırımlardan kaçış olarak kripto paraları kullandığı düşüncesi tüm dünyadaki düzenleme çalışmalarını bir anda hızlandırdı. Avrupa Birliği Parlamentosu, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya başta olmak üzere birçok ülke ve birlik Rusya’nın yaptırımlardan kaçışını önlemek için kripto para düzenlemelerine öncelik verdi.

               Tüm dünyanın, Rusya’nın yaptırımlardan kaçışını önlemek için kripto para düzenlemelerini hızlandırdığı gibi Rusya da kripto para düzenlemeleri konusunda önemli adımlar atmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Rusya Maliye Bakanlığı, kripto paraların ülke genelinde yasal olarak kabul edilmesi için bir yasa tasarısı hazırladı. Hazırlanan yasa taslağı Rusya Parlamentosu’nun alt meclisi olan Devlet Duması’na sunuldu.

Resim2

Yüzde 13’lük Vergilendirme Düşünülüyor!

 

Rusya Maliye Bakanlığının Devlet Dumasına sunduğu yasa tasarısı taslağının son hâli kamuoyuyla paylaşıldı. “Kripto Paralar Üzerine” başlığını taşıyan taslakta; kripto para alım satımı, madencilik faaliyetleri ve bunların vergilendirilmesi hakkında önemli detaylar yer alıyordu.

Rusya’nın mevcut anayasasında kripto paraları da kapsayan bir “Dijital Finansal Varlıklar (DFA)” terimi yer alıyor. Yeni yasa tasarısı taslağına göre, dijital finansal varlıklar yani DFA ihraç eden veyahut borsa platformlarında hizmet verenlere katma değer vergisi uygulanacak.

Bununla birlikte token çıkartan şirketler de elde ettikleri gelirin bir kısmını vergi olarak devlete vermek durumunda. Rusya merkezli şirketler için bu %13’lük bir kısım iken, yabancı menşeli şirketler için bu vergilendirme oranı %15 olmakta.

Henüz yasa tasarısı taslağı Dumadan geçmedi. Ancak geçmesi özellikle kripto para dünyasına aşina olan yasa koyucular tarafından muhtemel görülüyor. Rusya’nın kripto para düzenlemeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye Muhabbit.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

2017 yılından beri kripto para dünyasında yer alan kripto para ve Blockchain topluluğu Muhabbit, kripto para haber sitesi olarak da varlığını sürdürmekte. Kripto para dünyasındaki son dakika haberleri, önemli gelişmeleri ve bilgilendirici rehber yazılarıyla ilgi gören Muhabbit bununla kalmıyor. Bitcoin, Ethereum ve Doge gibi kripto para piyasasında dikkat çeken coin ve token’ların fiyat analizleri, altcoin haberleri ve yorumlarıyla da yatırımcıları piyasa hakkında bilgilendirmeye devam ediyor.

Kripto para dünyasındaki son dakika haberlerini, gelişmeleri takip etmek veyahut yatırım yapmayı düşündüğünüz kripto para hakkında bilgi almak için Muhabbit.com’u ziyaret edebilirsiniz.