Ruhumuz için doğayı seyredelim

Ruhumuz için doğayı seyredelim
30 Eylül 2013 08:50

Ey Yüce Türk İslam alemi! Bugün “doğayı seyrederek yaşamalıyız” konusunu sizlere anlatmak istiyorum.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Hadis-i Şerif: İnsanlara verilen şeylerin en hayırlısı güzel ahlaktır.

 

Ruh ve sinir hastalığı insanı, hem kendine hem de içinde yaşadığı topluma faydalı olamayacak bir duruma getirir. Dolayısıyla böyle bir insan da, toplum için büyük bir yük olur. Ruh hastalıklarını önlemek için gerekli tedbirleri almak ve bunların enerjilerinden faydalanmak şarttır. Bugün ruh hastalıkları bilimi olan “psikiyatri”nin modern gelişmesiyle ortaya çıkan gerçekler ruh hastalıklarının çoğunun önlenebileceğini ortaya koymuştur. Yüce Türk İslam alemi iyi bilmelidir ki, ruhi bunalımların sebebinin; tembellik ve kara para (haram faaliyetler) olduğunu unutmamalıyız. Kara para ile geçici olarak, bir kaç yıl saltanat sürebilirler, su kuruyunca balıklar nasıl ki zıplayarak can çekişiyorlar, haram faaliyetlerde bulunanlarda da, kara para (haram kazanç) bittikten sonra ruhi bunalım başlıyor. Bir meyve fidanı dikersin, 4-5 yıl sonra meyve vermeye başladığı zaman, meyveleri yediğimizde, vitamin ihtiyaçlarımızı karşılayarak, bizi nasıl ki hastalıklardan koruyorsa, haram faaliyetlerden elde edilen kazançlar da elbette bir gün meyvelerini verip o kişileri mükafatlandıracaktır. Ya kendisi ya da çocukları ve torunları, ALLAH korusun o acıları çekecektir. Samimiyetle Müslümanım diyebilen ve insanın yalnız paraya değil, şerefe ihtiyacı olduğunu idrak edenlerin, ruhi bunalım çemberinin ne kadar geniş olduğunu görmeleri gerekir…

 

Ruh hastalıkları birden bire, bir olayın tesiriyle ortaya çıkmaz. Ancak hastalık, kişinin psikolojik yapısında senelerce olgunlaşıp geliştikten sonra, herhangi bir nedenle patlak verir. Bu ana kadar da insan yavaş yavaş ruh sağlığından uzaklaşır. Ne yazık ki, bu süre içinde, kişinin ruh sağlığının yıkılışının farkında olamayız. Bu konuda, anne, baba, sanayiciler ve öğretmenler, bu konuları önceden bilmeleri halinde, insanlarda ki gelişme devrelerini, ruh sağlığını koruma görevini başarı ile yapabilir ve ateş bacayı sarmadan gerekli önlemler alınarak yardımda bulunabilirler.

 

Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Şanlı Türk bayrağının dalgalandığı yerler, güzelliklerle dolu olduğunu unutmamalıyız. Güzellikleri seyrederken insanın ruhu genişler, düşünceleri yükselir, kalbine mutluluklar dolar. Son yıllarda Türkiye de insanlar kendilerini sanki karanlık bir cezaevine kilitlemişler. Dışarı çıkıp doğayı, temiz havadan faydalanarak yürüyerek seyretmek, güneş batışını seyretmek, denizleri-gölleri-akar suları seyretmek, dağlara çıkıp ufukları seyretmek, bahçelerde ağaçların arasında dolaşmak, müzik dinlemek… Bütün bunlar insanın ruhunu genişletir, kalbimizi temizler ve içini güzel duygularla doldurur. Özellikle apartman dairelerinde oturanlar kendilerini karanlığa hapsetmesinler. Doğanın nimetlerinden faydalanmak için, güzellikleri yalnız gözlerinizle değil kalbinizle ve ruhunuzla seyredin. Cenab-ı ALLAH, bütün güzellikleri bizim için yarattı. Duyan insanın bu güzel mucizeler karşısında gözleri kamaşır ve mutlu olur.

 

Düşündürücü Düşünceler:

 

Hindistan doktorlarından Ranvir Kewal diyor ki: ”Bir ton altınınız olabilir. Bu varlık yangın, afat, su, çalınma veya kötü bir miras yüzünden kaybolabilir.”

 

Şu yedi hazineyi hiç bir şey tahrip edemez:

 

1- Aynı duygu ve düşünceleri taşıyıp beraber olduğunuz çevrenize güvenin,

2- ALLAH’tan korkmak,

3- Utanma hissi,

4- Vicdan,

5- Bilgi,

6- iyilik,

7- Cömertlik ve Zeka.

 

Mahatma GANDHİ diyor ki:

”ALLAHA inandığım için duanın kudretine inanıyorum. dua, ALLAH’ın varlığını bize pek yakından hissettirir. Duanın en büyük kudreti ve mükafatı da budur…”

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri Minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

Özdeyişler:

 

1- İktidar dalkavukluktan hazzetmeye başladığı zaman, şeref daima ayaklar altında ezilmiştir. (Shakespere)

2- Şerefini kaybedenin, kaybedecek başka bir şeyi yoktur. (Puplius Syrus)

3- Şerefsizlikten daha sert yatak, daha keskin soğuk, daha acı sefalet ulur mu? (Eichendorff)

4- Zenginlik ve şeref, herkesin istediği şeylerdir. Eğerbunlar doğru bir yolda kazanılmazsa, pek çabuk kaybedilir. (Konfüçyüs)

5- İnsan, ruhunda açılan yaradan da ölür. (Balzac)

6- İyi şeyler için sevinmek, kötülükler için acı duymak, değerli bir ruhun özelliğidir. (Çiçero)

7- Şahsiyetini kazan, faziletlerini kemale eriştir. Zira sen, cisminle değil ruhunla insansın. (İmamı Gazali)

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun