RTÜK’ün CHP’li üyesi SÖZCÜ’ye konuştu: ‘Muhalif kanallara özel ihbarla ceza veriliyor’

RTÜK’ün CHP’li üyesi SÖZCÜ’ye konuştu: ‘Muhalif kanallara özel ihbarla ceza veriliyor’
9 Eylül 2013 10:13

Öztunç, Gezi olaylarını canlı yayınlayan kanallara verilen cezaları eleştirdi: RTÜK, tüm kanallara tarafsız davranmalı iktidarların sopası olmamalı.

 

 

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’den seçilen üyesi Ali Öztunç, televizyon kanallarına ve radyolara neden ceza yağdırıldığını, Gezi olaylarını yayınlayan kanallara gösterilen “özel ilginin” perde arkasını ve ilginç ihbar mektuplarını SÖZCÜ’ye anlattı. İşte Öztunç’un o sözleri:

 

‘3 uzman izliyor’

 

Gezi olayları ile birlikte bazı televizyon kanallarına özel bir ilgi gösterildiği iddia ediliyor. Doğru. Örneğin Halk TV’yi, Ulusal Kanal’ı üç uzman izliyor. Bazı büyük televizyon kanallarını bir uzman izliyor. Gezi direnişini canlı yayınla halka verenlere üçer uzman. Bu özel bir ilgi demektir.

 

Cezalar adil mi?

 

Cezalar yasaya göre veriliyor. Ama neyin ceza gerektirdiği neyin gerektirmediğiyle ilgili karar; dairelerden Kurul’a gelen raporlara göre alınıyor.

 

‘Yeter ki istesinler’  Raporlar objektif olarak mı hazırlanıyor?

 

Takip edilen kanallara göre hazırlanıyor. Trafik polisi düşünün bir arabayı durdurduğunda şoförde suç bulamazsa lastiğinin havası inmiş deyip ceza kesebilir. Yeter ki ceza kesmek istesin. RTÜK’te de böyle. Takip eder, illa ki bir şey bulur. Bunu yaparsanız Türkiye’de yayıncılık kalmaz. Mesela Reyhanlı saldırısından sonra Hakan Albayrak, bir televizyonda “Alevi doktorlar Sünni hastalara bakmıyor” dedi. Bu bana göre bir nefret suçudur. Buna ceza verilmedi. Karara muhalefet şerhi koyduk. Hamile kadınlara yönelik aşağlayıcı bir takım açıklamalar yapıldı. Bu da hoş karşılandı. Bütün bunlara karşın Atatürk’ün elinde sigara var diye yerel televizyon kanalına para cezası kesildi. Burada adalet var denebilir mi? Eskiden ‘ezilen toplum’ sloganı vardı şimdi ‘ezilen televizyonlar, radyolar’ konuşulacak gibi.

 

‘Dosyalar birikiyor

 

Kurul’da son dönemde kaç dosya birikti? Gezi direnişi yayınlayan kanallarla ilgili 15 Temmuz’dan bugüne kadar Ulusal Kanal için 27 dosya, Halk TV için 25 dosya, Cem TV için 9 dosya hazırlanmış. Ama koca koca televizyon kanalları ile ilgili ya 1 yada 2 dosya bulunuyor.

 

‘Yönlendirme var’

Kanallarla ilgili şikayetler de var mı?

 

Halk TV ile ilgili Kurul’a haziran aymda ihbar mektubu geliyor. Nisan ayının yayınlarım ihbar ediyor. İhbarcı vatandaş televizyon-arşiv sistemimi kurmuş. Böyle bir şey mümkün değil. Benim kanaatim bunlar, birilerinin yönlendirmesi ile yapılıyor. RTÜK sonuçta Anayasal bir kurum. Herkese karşı tarafsız, eşitlik ilkesine uygun olarak davranmak zorundadır. RTÜK, ne bugün ne de yarın iktidarların sopası olmamalıdır. Bu iktidarlar geçer, yarın başka birileri iktidara gelir.

 

‘Sanki vatandaşta arşiv var’ Ali Öztunç, haziranda gelen ihbar mektubunda nisandaki programın şikayet edilmesine bu sözlerle tepki gösterdi.