Roth: Gezi Parkı hareketinin parti veya ideolojilerle bağlantısı yok

Roth: Gezi Parkı hareketinin parti veya ideolojilerle bağlantısı yok
15 Ağustos 2013 11:52

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Roth, Taksim Gezi Parkı ile Türkiye’de demokrasiye inanan yeni bir ekolojik hareketin doğduğunu, bu hareketin hiçbir siyasi parti ve ideolojiyle bağlantısı olmadığını söyledi.

 

Taksim Gezi protestolarına bizzat katılan ve bu konudaki açıklamalarıyla dikkat çeken Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin sorularını yanıtladı. Roth, Gezi Parkı’ndaki yeni hareket ile Ergenekon davası mahkumlarına destek verenler arasında bir ilişki bulunmadığını, bu konuda çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Roth şöyle konuştu:

“Kamuoyunda böyle bir eğilim var. Ayrıca böylesi bir ilişki bazı kesimlerin işine de gelebilir. Ergenekon davasının yürütülmesini son derece doğru buluyorum. Her ne kadar dava sürecinde bazı aşırı uygulamalar olsa da Türkiye’de hala temel hak ve özgürlükleri ihlal eden derin devlet anlayışından korkuluyor. Ergenekon davası ile bunun aydınlatılması gerekiyor. Gezi Parkı’ndaki yeni demokrasi hareketine gelince; orada hiçbir parti hakim değil, hiçbir partinin bayrağı yok. Orada protesto yapanlar, başbakanın kaç çocuk sahibi olacaklarını, ne yiyip ne içeceklerini ya da ne giyeceklerini söylediği bir hayatı değil, kendi belirledikleri hayatı sürmek istiyor.”

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Gezi protestolarının insanların ekolojik sorumluluk duygusuyla geliştiğini ifade ederken, insanlar ‘Artık yeter’ dedi, Gezi Parkı protestolarıyla ‘Elimizdeki son yeşile dokunma’ mesajını verdi. Neticede her ne kadar geleneksel olarak Türkiye’de oluşması zor görünse de yeşil-ekolojik bir hareket doğdu. Gerçi Türkiye’de uzun zamandır Yeşiller Partisi var. Fakat dün olduğu gibi bugün de yüzde on barajını aşarak parlamentoya girebileceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Claudia Roth, Türkiye’de ortaya çıkan bu hareketin gücünün çok güçlü olduğunu, geniş tabanlı sivil bir hareketin başlangıcı olduğunu savunurken şöyle devam etti:

“Bu hareketi gücüyle birlikte zayıf noktalar da barındırıyor, tıpkı idari bir yapıya sahip olmaması gibi. Ancak sivil toplum şüphesiz, güçlü ve yaşayan demokrasi anlamına geliyor. Bundan bir kaç hafta önce İstanbul’da yapılan ‘Christopher Street Day’ Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en büyük eşcinsellere destek yürüyüşüydü. Çünkü demokrasiye ve eşitliğe inanan herkes oradaydı, kadınlar, çevreciler, basın ve düşünce özgürlüğünü savunanlar, gençler. Yani ideolojik olarak sınıflandırılamayacak, demokratik bir bilincin, güçlü bir sivil toplumun tezahürünü gördük. Desteğe gelince elbette destekliyoruz. Türkiye’deki Yeşiller Partisi’ni, yeni oluşumu, Yeşiller Partisi ve Türkiye’deki ÖDP’nin birleşmesini destekliyoruz.”

 

11 22