Roman derneklerinden Kılıçdaroğlu’na destek kararı!

Roman derneklerinden Kılıçdaroğlu’na destek kararı!
26 Mayıs 2023 18:56

Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu öncülüğünde 49 dernek, pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı.

 

 

50 imza ile hazırlanan ortak açıklamayı Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk okudu. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon Roman nüfusunun bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi:

 

 

ERDOĞAN’IN AKLINA SADECE SEÇİM DÖNEMLERİNDE GELİYORUZ: Edirne’den Kars’a farklı illerde yaşayan Romanlar, herkesin bildiği üzere sosyal dışlanma başta olmak üzere, işsizlik, kayıt dışı istihdam, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel hak ve hizmetlere erişememe veya bunlardan yararlanamama gibi pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyor. Mevcut hükümetin ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece seçim dönemlerinde aklına gelen Roman vatandaşlarımızın sorunları belli iken verilen vaatlerin 21 yıllık iktidar döneminde hayata geçirilemediğini, yapılan işlerin ise geçici çözümler üretmekten öteye gidemediğini üzülerek ifade etmek zorundayız. Bu durumu Roman TOKİ Konutları Projesi gibi farklı pek çok örnekle ifade edebiliriz.

 

 

ROMANLAR, AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR: İktidarın ‘Roman Açılımı’ adı altında gerçekleştirmeyi vaat ettiği her şey ne yazık ki Romanları, siyasetin gölgesinde bir yaşam sürmeye mahkûm etmiştir. Göçmen ve mülteciler mevzu bahis olunca kesenin ağzını cesurca açan hükümet, 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Roman Strateji Eylem Planı’nın bütçesini dahi hazırlamamıştır. Tüm bunlar, her seçim döneminde Romanlara verilen tüm sözlerin havada kaldığının bir kanıtıdır. Aynı zamanda bu vatanın bayrağı altında onurluca yaşayan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı Roman vatandaşların görmezden gelindiği anlamını taşımaktadır. Ülkede yaşanan ekonomik krizin, hayatını zar zor bir şekilde idame ettiren vatandaşlara etkisi bir hayli zor olmasının yanında Roman vatandaşların bu konuda hayatını hiçbir şekilde idame ettirememesinin yanı sırası açlık ile mücadele ettiğini öngörmek çok zor değildir.

 

 

SAHA KOORDİNATÖRLERİ ATAYARAK GÖZ BOYAMAYA ÇALIŞILDI: Açlık sınırı altında yaşayan Romanlar, son yıllarda kullanımı çocuklara kadar yayılan uyuşturucu sorunuyla mücadelesinde de yalnız bırakılmıştır. İçişleri Bakanlığı, Roman mahallelerde her geçen gün arttığına tanık olduğumuz uyuşturucu kullanımına ilişkin adım atmayı bırakın, sorunun azaldığına yönelik talihsiz açıklamalar yapmayı tercih etmiştir. Roman mahallelerdeki bu büyük sorunun görmezden gelinmesi, hükümetin Roman vatandaşlara verdiği değeri bizler için bir kez daha gözler önüne sermiştir. AKP tüm bu belirtilen sorunların çözümüne yönelik 21 yıllık hükümetinde herhangi bir politika izleyememiş, seçimlere son bir yıl kala Roman danışmanları ve saha koordinatörleri atayarak göz boyamaya çalışılmaktadır. Romanları yalnızca seçim zamanı hatırlanacak bir kitle olarak görmüşlerdir. Biz Romanlar; mevcut hükümet tarafından sadece seçim dönemlerinde anılmaktan, verilen sözlerin hiçbir şekilde icraata dökülememesinden ve yıllardır süregelen bu ayrımcılıktan sıkıldık.

 

 

GÜVENCELİ İŞLERDE İSTİHDAM EDİLMEK İSTİYORUZ: Sesimizi duyuramamaktan sıkıldık. Romanlar olarak unutulmamayı ve sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Başta sağlık ve eğitim olmak üzere tüm kamusal hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmak istiyoruz. Ayrımcılığa, sosyal dışlanmaya maruz kalmak değil, adil bir yaşam istiyoruz. Kentsel dönüşüm süreçleriyle birlikte yerleşim yerlerimizden ayrılmak değil, yerinde dönüşüm imkânlarını içerecek şekilde bir planlama ile sağlıklı yaşam alanlarında barınmak istiyoruz. Güvenceli işlerde istihdam edilmek istiyoruz. Uyuşturucu başta olmak üzere çocukların ve gençlerin suça yönelmelerine sebep olan etkenlerin kaldırılması için katılımcı bir modelle çözümler üretilmesini istiyoruz. Roman toplulukları arasında yaygın olan erken evliliği uzun vadede önleyebilmek için gerekli çalışmaların Roman mahallelerinde gerçekleştirilmesini yüksek bir sesle istiyoruz.

 

 

YALNIZCA SEÇİM DÖNEMİNDE HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ: Romanlara soruyoruz, 21 yılda Roman mahallelerinde fakirlik, yoksulluk, uyuşturucu, barınma, eğitim, ön yargı ve erken yaşta evlilik gibi sorunlarımız çözüldü mü? Sahaya bakınca bu sorunların daha fazla bir şekilde arttığını çok net görüyoruz. Kısacası biz bu var olan sorunların çözülmesini istiyor ve yalnızca seçim döneminde hatırlanmak değil, her zaman var olmak istiyoruz. Öte yandan yukarıda sıraladığımız sorunların ve çözümlerin ancak güçlü bir değişimle; hak, hukuk ve adaletin tekrar hâkim kılınmasıyla sağlanabileceğini biliyoruz. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara karşın bugünkü deklarasyona imza atan bizler için Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun son 10 yılda defalarca Roman vatandaşlarımızla bir araya gelmesi, sorunlarımızı dinlemesi ve bu sorunların çözümü için ivedilikle çalışacağına dair söz vermesi bir umut ışığı olmuştur.

 

 

 

İLK ROMAN MİLLETVEKİLİ, KILIÇDAROĞLU SAYESİNDE SEÇİLDİ: 28. dönemde Roman milletvekili adayı gösterilmemesine toplum tarafından tepkiler olmasına rağmen unutulmamalıdır ki, TBMM’de Roman temsiliyetinin sağlanması ve Romanların sesinin daha gür çıkması için Türkiye’deki ilk Roman milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde seçilmiştir. Biz bu temsiliyetinin yine önümüzdeki dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından tekrardan gerçekleştirileceğini olan inancımızı asla kaybetmiyoruz. Biz Romanlar yüz yıllardır bu topraklarda cehennemi yaşıyoruz ve bu dönemde Romanlar, cehennemin kapılarını kapatacaktır. Bu kapsamda aşağıda imzası bulunan 50 Roman Derneği Başkanı olarak 28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğimizi bildirmekten onur ve gurur duyuyoruz.