Riskli alana karşı hukuk mücadelesi!

Riskli alana karşı hukuk mücadelesi!
4 Mayıs 2023 09:07

Antakya’nın tarihi merkezinin “riskli alan” ilan edilmesine karşı mülk sahipleri hukuk mücadelesi başlattı. Avukat Alkan, kararın “ranta” yönelik olduğunu söyledi. SOL Partili Aydoğan ise “fiili sürgün” olarak nitelendirdi.

 

Fotoğraf: BirGün

 

Hatay halkı, Antakya’da 307 hektarlık bölgenin “riskli alan” ilan edilmesi kararına karşı dava açtı.

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre Hatay Adalet Sarayı’nın önünde bir araya gelen 100’den fazla mülk sahibi, depremde büyük yıkım yaşanan tarihi kent merkezinin riskli alan ilan edilip kamulaştırılması kararına karşı hukuk mücadelesini başlattı.

Depremin ardından alınan riskli alan kararının ranta yönelik bir karar olduğunu belirten SOL Parti Hatay Milletvekili Adayı Serbay Mansuroğlu “Bugün tarihi bir gün. Şehrimize, anılarımıza ve geçmişimize, birlikte sahip çıkmak, haklarımızı kazanmak ve bu şehri yeniden ayağa kaldırmak için bugün bir aradayız” dedi.

 

 

GERİ İSTİYORUZ

 

 

Hatay’ı tekrar ayağa kaldırmak için süreci birlikte devam ettireceklerini kaydeden Mansuroğlu, “Ne kadar çoğalabilirsek o kadar güçlüyüz. Hiç kimseye sorulmadan yapılan planları kabul etmiyoruz. Yıllardır Antakya’da yaşayan biziz. Hepimizin bu şehirde emeği ve anıları var. Bugün tarihi bir dava açıyoruz. Çok uzun bir süreç bizi bekliyor. 14 Mayıs var önümüzde. Bir felaket iktidarıyla karşı karşıyayız. Artık yeter, diyoruz. Ama gelecek olana da sözümüz var. Halkın kendi öz örgütlülüğüyle, öz gücüyle burada olması çok değerli” ifadelerini kullandı.

Kararın “ranta” yönelik olduğuna dikkat çeken Hatay Barosu’ndan Avukat Ecevit Alkan, bölgenin deprem gerçekleştikten sonra riskli alan ilan edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “6306 sayılı Yasa’nın temel amacı depremden önce can kaybını azaltıp kentsel dönüşümü sağlamaktır. İdare, risk gerçekleştikten sonra bizim mülklerimizin bulunduğu alanı riskli alan ilan etti. Hatay belki de Türkiye’nin en güvenli yeri. Çünkü 100 yıl daha bu depremi beklemiyoruz. Kararın ranta yönelik olduğunu düşündüğümüz için davamızı açacağız. Şehrimizi biz kuracağız. Biz komşularımızı, anılarımızı, mülkümüzü geri istiyoruz. Buna her şekilde direneceğiz. Hakkımızı sonuna karar alacağız.”

 

 

FİİLİ SÜRGÜN KARARI

 

 

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi ve Hatay milletvekili adayı Feray Aytekin Aydoğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yıkılma riski olan alanlar varken çok hızlı bir şekilde alınan karar, aynı zamanda kamulaştırma kararı anlamına geliyor. Bu karar Antakya halkının fiili sürgünü ve Antakya’nın tarihinin rantsal dönüşüme peşkeş çekilmesidir. 100 Antakyalı ile birlikte bu karar karşı itiraz davamızı başlattık. Buradayız, gitmiyoruz. Hatay’ı terk etmiyoruz.”