Raporlar ortaya koydu: AFAD’ın personeli yetersizmiş, istasyon sayısı hedefine ulaşamamış!

Raporlar ortaya koydu: AFAD’ın personeli yetersizmiş, istasyon sayısı hedefine ulaşamamış!
9 Şubat 2023 08:09

Pazartesi (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde, saat 13.24’te de Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu. Bu depremde AFAD’ın çok sayıda bölgeye zamanında müdahale edemediği tartışmalara neden oldu. AFAD’ın 2020 ve 2021’e ilişkin faaliyet raporları ise “personel yetersizliğini” ortaya koydu.

 

Fotoğraf: AFAD Twitter

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, söz konusu raporların zayıflıklar kısmında, kurumun personel ihtiyacına işaret edildi. İlgili bölümde “personel sayısının artırılması ihtiyacı” zayıflıklar arasında gösterildi. Ayrıca, “giderek icracı bir yapıya dönüşmek” raporda vurgulandı.

Raporda “afet yönetimi ile sivil savunmaya ilişkin mevzuatın uygulama olanağı ve güncelliğini yitirdiği, bu nedenle günümüz ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde güncellenmesi gerektiği” vurgulandı.

2021’de “deprem erken uyarı ve ön hasar tahmin sistemleri için kurulan istasyon sayısı” hedefine de ulaşılamadığı kaydedildi.