Rajasthan’dan sağlık ve mutluluk önerileri

Rajasthan’dan sağlık ve mutluluk önerileri
23 Ocak 2017 09:11

Hindistan-Rajasthan Eyaleti-Udaipur ilçesi-Sapetya köyü: Sapetya köyündeki camide, öyle namazını eda ettikten sonra, çantamdaki Türk Bayrağı çıkartmasını görünce, 16 Uygur ve Afganistan Türkleri bana sarıldı ve dediler sen burada ne arıyorsun? Dedim soydaşlarımı (Sizi) görmeye geldim deyince beni, 78 yaşında olan Abdurrahman Murtaza Fazal ismindeki bir amcanın çiftlik evine götürdüler ve burada tek tek tanıştıktan sonra, yemek geldi, yemeğimizi yedikten sonra dedim bu köftenin tarifini alabilir miyim? Köftenin tarifi ile beraber sağlıkla ilgili bazı bilgileri de benimle paylaştılar.

 

 

 

 

SAĞLIK VE YAŞAM ÖNERİLERİ:

 
1- Burnundan rahatça nefes alıp vermek önem taşımaktadır. Burnundan rahatça nefes alan insanların daha sağlıklı olduğunu modern tıp da onaylıyor. Nefes aldığımızda üç ayrı görevi beraber yapar. Isıtır, havayı temizler ve nemlendirir. Eğer ki burnunuz tıkalıysa nefes alma görevi ağız ile yapılır. Dikkat ederseniz; ağızda nefes alanlar da solunum yolu enfeksiyonları daha çok görülmektedir.

 

2- Yorgun olmanızın sebebi vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliği insanın gücünü kaybetmesine sebep olur. Vücudunuza bitkinlik ve yorgunluk veren ve özellikle hazır gıdalardan kaçınmalısınız veya az tüketilmelidir.
E, A, C ve B vitaminlerinin, tüketimi ihmal edilmemelidir!

 

3- 23-63 (Elazığ-Şanlıurfa) Eksenin de ikamet edenler Sazan balığı tüketimini ihmal etmemelidirler! 23-63 Ekseninde ki, barajlarda Sazan balığı boldur. Bu bolluktan mutlaka faydalanmalıdırlar. Yağlı balık insan vücudunda ki iltihabı (Ant-i İnflamatuar) azaltır. İçerdiği omega 3 sayesinde kalp krizine yakalanmayı da azaltıyor.

 

4- 23-63 (Elazığ-Şanlıurfa) Ekseninde ikamet edenler, kızartma ve ızgara vazgeçilmezlerin vazgeçilmezidir. Üzülerek ifade edeyim ki, bu uygulama, intihardan başka birşey değildir. Kızartma ve ızgara alışkanlığı vücudunuzun kansere yakalanmak demektir. Kanserin vücudunuza yayılması için, misafirliğe davet ediyorsunuz. İşte bu da, intihar demektir.

 

5- Fazla kilo vermek için, merdiven çıkın ve kahvaltı da haşlanmış 1-2 doğal köy yumurtasını toz Zencefile batırarak yiyin. Haşlanmış yumurta kas gelişimi içinde faydalıdır. Ayrıca her sabah, katı meyve sıkacağında sıkılmış bir su bardağı patates suyu için. Bu uygulamaya, 8 gün devam edip, 4 gün ara verdikten sonra tekrarlayın. Kilonuz normale dönünceye kadar devam edin.

 

6- Himalaya dağları eteklerinde ikamet edenler, tuzu ısıtıp ağızda tutarak diş ağrısı sorunlarını bu şekilde gideriyorlar.

 

7- Rajasthan da cilt temizliği: Nergis kökünü ezip mısır unu ile krem haline getirip vücUt ve yüzünüzü yıkarsanız; cildinizdeki kiri temizleyip parlaklaştırır.

 

8- Öksürük sorunu olanlar, bir su bardağı sıcak suya bir yemek kaşığı bal ile tadlandırıp, 15 -20 damla gülyağı ilave edip içilirse, öksürüğü keser.

 

9- Himalaya dağları eteklerinde ikamet edenler, kış aylarında yetişkinler günde yarım litre, 7-15 yaş arasında olan çocuklar da bir su bardağı süt içtiklerinde, kış hastalıklarına ve bir çok hastalığa şifalı olup, hastalıklara yakalanmayı frenliyor. Özellikle çocukların sütünü bal ile tadlandırmak çok faydalıdır. Çocukların öksürmesini önler.

 

10- Hindistan da, sivrisinek ile mücadele etmek için; pırasa elma sirkesi ile ıslatılıp bir bez torbaya konup oturulan yere asılırsa; oturulan yerde sinekler uzaklaşır.

 

RAJASTHAN’dan RULO KÖFTE TARİFİ

 
MALZEME (6 Kişilik): 1- 750 gram eşit miktarda dana-kuzu kıyması, 2- Dört dilim bayat ekmek, 3- Bir çorba kasesi hazır garnitür, 4- Bir su bardağının 2/3 dolusu süt, 5- Yumurta büyüklüğünde taze Zencefil taze zencefil yerine bir buçuk yemek kaşığı toz zencefil de kullanabilirsiniz, 6- Bir yemek kaşığı biber salçası, 7- İki yumurta büyüklüğünde kuru soğan, 8- Bir adet yumurta, 9- Bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kırmızı biber ve yeterince tuz, 10- Bir su bardağının 2/3 rendelenmiş kaşar peyniri, 11- 4 Diş sarımsak.

 

 

HAZIRLANIŞI: 750 Gram kıymaya süt ile ıslatılmış içini, ince rendelenmiş taze zencefil ve soğanı, garnitürü, tuz, karabiber,tuz, kırmızı biber, ezilmiş sarımsak ve çırpılmış yumurtayı ekleyip, iyice yoğurun Eti doğrama tahtasının üzerinde silindir haline getirin. köfteyi yağlanmış tepsiye çaprazlamasına yerleştirin. Biber salçasını az sulandırıp köftenin üzerine gezdin. Rendelediğiniz kaşar peynirini eşit olarak köftenin üzerine serpin. Köftenizi önceden 200 derece ısıtılmış fırına koyun. Arada köftenin üzerine Zeytinyağı gerzdirin. Köfteniz piştikten sonra, önceden pişirdiğiniz bulgur-pirinç pilavı veya patates püresi ile servis yapın. Misafirlerinizi mutlu edecek en güzel bir ziyafettir. Afiyet olsun.
NOT: Köftenizi yedikten sonra, iki kesme şeker büyüklüğünde taze Zencefil veya bir çay kaşığı toz Zencefil yerseniz, hazmi daha kolay olur ve karnınız şişmez.

 

Cenab-ı Allah, Yüce Türk Milletini çıkar amaçlı ”İhanet şebekeleri” nin ve riyakarların şerrinden muhafaza eylesin.
Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

HİNDİSTAN-RAJASTHAN ATASÖZLERİ:
1- Adalet, Allah’ı da, insanları da memnun eder.
2- Korku hayatın ateşidir.
3- Anlamayan biri takdir edemez veya zarif itaatları olmayan biri bir şeyi takdir edemez.
4- Edinilen isim ve şöhret, kişinin kendisinden daha çok yaşar.
5- Seni çok seviyorum ama cebime dokun.
6- Cahilin tavsiyesi üzerine sorma.
7- Yalnızca hayatta iseniz her şey önemlidir.
8- Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır.
9- Ağaç nasılsa meyvası da ona göredir.
10- Başkasının karısına kardeş gözüyle, başkasının servetini bir yığın toprak gözüyle ve bütün yaratıklara kendi canını taşıyorlarmış gibi bakan kimse gerçekten akıllı bir kimsedir.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun