PYD ve YPG kim, bunlar ne yapıyorlar?

PYD ve YPG kim, bunlar ne yapıyorlar?
9 Haziran 2016 10:20

Cumhurbaşkanı ve AKP’nin örtülü genel başkanı Erdoğan’ın hedefine koyduğu ABD ile ilişkilerin zedelenmesine sebep kuzey Suriye’de örgütlü olan PYD ve YPG nasıl bir örgüt kimler tarafından kuruldu.

 

 

 

Yunus Bülbül H&H YORUM

 
Bizlerin adını PYD olarak bildiği yapı ,2003 yılında kuzey Suriye’de kurulan bir siyasi partinin Demokratik Birlik Partisi’nin kısa adıdır.Kürtçe adı ise Partiya Yekîtiya Demokrat’tır.
PYD’nin başkanı Salih Müslim Muhammed’dir. Salih Müslim 1951 Halep doğumludur.19 yaşlarında 1970 yılında geldiği Türkiye’de üniversite eğitimi alarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1977’de kimya mühendisi olarak mezun oldu.Bu nedenle mükemmel bir Türkçesi var.2003 yılından bu yana Demokratik Birlik Partisi içinde olan Müslimin oğlu Şervan Müslim 2013 yılında Tel Abyad’daIŞİD’le yaşanan bir çatışmada öldürüldü.
Suriye’de çatışmaların başlaması sonrasında gerek Dışişleri Bakanlığı,gerek MİT bünyesindeki görüşmeler için defalarca Salih Müslim Ankara’ya İstanbul’a çağrılarak Türkiye devleti temsilcilerince ağırlandı görüşüldü.Bu görüşmelerin detayları basında çok yer aldı.
Partiyi kuranlar bulundukları ortam gereği Parti ve Cephe örgütlenmesine giderek, Cephe örgütü olarak YPG’yi Türkçe Halk Koruma Birlikleri’ni oluşturdular. Kürtçe adı,Yekitiya Parastina Gel’i örgütlediler. YPG’nin şu an 65.000 civarında silahlı gücü olduğu biliniyor.
2003’te kurulan PYD o günlerde Suriye’de kontrolü elinde tutan Esad’ın askeri ve siyasi baskıları karşısında varlığını fazla hissettirme di.Esad’a karşı başta IŞİD olmak üzere radikal İslam örgütlerinin bölgede kan ve şiddete dayalı yönetim oluşturmak istekleri karşısında PYD ‘nin askeri kanadı YPG’nin başarıları bu iki örgütün adının tüm Dünya’da duyulmasına sebep oldu.
IŞİD’in bölgede başlattığı askeri hareketle hem Irak hem de Suriye içlerinde hızla ilerleyişinin karşısında duran tek güç YPG oldu. IŞİD ilerleyişini, Kobani’de çetin bir mücadele ile durduran YPG Türkiye sınırı boyunca IŞİD’i güney ve batı yönüne doğru sürerek Türkiye sınırına paralel geniş bir koridoru kontrolü altına aldı.
PYD/YPG güçleri kontrol altında tuttuğu bölge içinde yer alan, Kobani, Afrin ve Cinderis, Amude, Derik, Efrin ,El Darbasiye, Resulayn ve Tel Abyad’a kanton adı verilen bir anlamda eyaletler oluşturarak bu bölgelerde kendi yönetim anlayışını uygulamaya başladı.
Son günlerde IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka üzerine yürümeleri ardından IŞİD’in Kuzey yani Türkiye bağlantısı tümden kesmek üzere Menbic’i kuşatmalarıyla PYD/YPG etki alanı genişletti.
PYD/YPG güçlerinin hem kendi bölgelerinde hem de kendi bölgeleri dışında daha aşağı Suriye içlerine doğru bölgeyi IŞİD’en temizlemeleri bölgede IŞİD karşıtı bir çok Devletin yardımlarının PYD’ye yönelmesine sebep oldu. PYD/YPG güçlerinin denetimine giren Suriye sınırları boyunca Türkiye’nin radikal İslamcı örgütlere olan yardım yollarını kesti. Bu durum daha düne kadar PYD lideri Salih Müslüm’ü devlet katında ağırlayan AKP hükümeti bölgede IŞİD ve diğer radikal İslamcı örgütleri yenilgiye uğratan PYD ile bağların kopma nedeni oldu.
PYD ağırlıklı olarak Kürt’lerin oluşturduğu ama içinde demokrat anlayışa sahip Arab,Türkmen unsurları da barındırmaktadır.PYD,Demokratik Birlik Partisi adıyla Sosyalist Enternasyol danışma kurulu üyesidir.
PKK Türkçesi Kürdistan İşçi Partisi ile yönetimsel olarak direk bir ilişki içinde olduğunu zannetmiyorum. Ama,Kobani çatışmaları sırasında Kuzey Irak’taki Barzani’nin PDK’sı Kürdistan Demokrat Partisi ile ilişkiye ve dayanışmaya girdikleri aleni bir gerçektir.Üstelik PYD,PDK’ dayanışmasına Türkiye aracı oldu.Barzani’nin ağır silahlarla donanmış Peşmerge’lerini Habur’dan alarak 29 Ekim 2014’de Cumhuriyet bayramında Türk silahlı kuvvetlerinin zırhlı araçları rehberliğinde Kobani’ye geçişine bu hükümet şimdiki AKP hükümeti izin verdi.
AKP ve Onun başındakilere sormak lazım,Şimdi terörist dediğiniz PYD/YPG’ye 29 Ekim 2014’de ulusal güç olarak görüp ona başka bir ülkeden gelen silahlı güçlerin yardım etmesine aracılık eden sizdiniz. PKK o günlerde de vardı bu söylemleri o zamanlar neden dile getirmediniz. PYD yi PKK ile ilişkilendirmenizin tek nedeni olsa gerek.O neden PYD/YPG güçlerinin sizin tam desteğinize sahip IŞİD’den El-Nusra’ya – Ahrar El Şam’dan ÖSO’ya kadar tümünü yenerek AKP’nin bölgedeki radikal dinci yayılma hayallerini gömmeleridir.

 

 

Yunus Bülbül Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu