Psikolog İzmir İle Terapilere Başlayın

Psikolog İzmir İle Terapilere Başlayın
4 Şubat 2022 23:28

Günümüzde psikologlar, insan davranışını anlamak, açıklamak ve tahmin etmek için daha nesnel bilimsel yöntemler kullanmayı tercih ediyor. Psikolojik çalışmalar, ampirik olarak test edilen bir hipotezle başlayarak, yüksek düzeyde yapılandırılmışlardır. Psikolojinin iki ana odak alanı vardır: akademik psikoloji ve uygulamalı psikoloji. Akademik psikoloji, kişilik psikolojisi, sosyal psikoloji ve gelişim psikolojisi dahil olmak üzere psikoloji içindeki farklı alt konuların çalışmasına odaklanır. Bu psikologlar, teorik bilgimizi genişletmeyi amaçlayan temel araştırmalar yürütürken, diğer araştırmacılar günlük sorunları çözmeyi amaçlayan uygulamalı araştırmalar yürütür.

 

Psikoloji Nedir?

 

Uygulamalı psikoloji, gerçek dünya sorunlarını çözmek için farklı psikolojik ilkelerin kullanımına odaklanır. Uygulamalı psikoloji alanlarına örnek olarak adli psikoloji, ergonomi ve endüstriyel-örgütsel psikoloji verilebilir. Diğer birçok psikolog, terapist olarak çalışır ve insanların zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların üstesinden gelmelerine yardımcı olur.
Psikologlar eğitimli profesyonellerdir. Yaşamı bozabilecek davranış bozukluklarını ve psikolojik sorunları – stres ile başa çıkma sorunlarına, bağımlılığa ve daha fazlasına yol açabilecek türden şeyleri değerlendirme, teşhis etme ve tedavi etme konusunda yeteneklidirler. Psikologlar, onları kariyerlerine hazırlayan ileri eğitimlerden geçerler. Ancak psikologlar tıp fakültesine gitmek (bir psikiyatrist gibi) yerine lisans derecesini aldıktan sonra yüksek lisans okuluna giderler.

 

Psikolog İzmir Nedir?

 

Bir psikolog, insanların hayatlarına zarar verebilecek davranış kalıplarını ele almak için hastalarla çalışabilir. Mülakatlar, gözlemler ve anketler yoluyla teşhis koyma konusunda çalışmalar yaparlar. Psikologların genellikle ilaç yazmazlar. Bu sınırlamaya rağmen, psikiyatristlere benzer ortamlarda çalışırlar. Psikologların çalışabileceği örnekler arasında özel muayenehaneler, hastaneler, psikiyatri hastaneleri, bakım evleri, hapishaneler ve hatta rehabilitasyon programları sayılabilir. Psikolog İzmir ile sizde terapi hizmeti alabilir ve hayattaki sorunlarınıza destek alabilirsiniz.
Psikologlar, ruh sağlığı tedavisi sağlamak için genellikle diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla (psikiyatristlerle ortaklık yapmak dahil) danışman olarak hareket eder.
Psikolog İzmir

Psikologların Uzmanlıkları

Psikoloji alanında birkaç farklı geniş uzmanlık vardır. Bazı psikologlar araştırma ortamlarında, şirketlerde veya yüksek lisans veya doktora programlarında profesör olarak çalışmayı tercih eder. Mesleğin bu dalları, psikoloji alanının ilerlemesi ve akıl hastalığının devam eden çalışması için hayati öneme sahiptir. Bu kişilerden bazıları terapist olarak çalışmak için kalifiye olsa da, genellikle herhangi bir hasta bakımı sunmazlar.

Okul Psikologları

Okul psikologları öncelikle bir ilkokul, lise veya kolej/üniversite ortamında çalışır. Okul danışmanı terimi genellikle öğrencilerin akademik hedeflerini belirlemelerine ve gerçekleştirmelerine yardımcı olan ve kariyer danışmanlığı sağlayan personeli ifade ederken, okul psikoloğu öğrencilerin ruh sağlığı ihtiyaçlarına hizmet eder. Ergenlere yıkıcı davranış sorunlarından ilişki sorunlarına kadar her konuda danışmanlık yapabilirler. Anksiyete bozukluğu, depresyon ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi önemli duygusal ve zihinsel sağlık bozukluklarını teşhis edebilirler. Ayrıca okul psikologları, okulun kültürü ve çevresinde olumlu değişiklikler yaratmak ve teşvik etmek için aileler, öğretmenler, yönetim ve personel ile birlikte çalışır.

Danışmanlık Psikologları

Danışmanlık psikologları, profesyonel bir psikolojik hizmetler grubu, akıl sağlığı kliniği veya özel muayenehane içindeki hastalarla doğrudan çalışır. Ruhsal bozuklukların ve duygusal sorunların teşhisini sağlarken, zihinsel bozuklukların sınıflandırılmasına daha az odaklanma eğilimindedirler. Bunun yerine, güçlü yanlarından yararlanarak ve mücadeleleriyle ilgili olarak önyargı ve diğer toplumsal baskıların rolünü anlayarak insanların zorlu yaşam geçişlerine uyum sağlamasına daha fazla odaklanırlar. Danışmanlık psikolojisi, psikoterapinin etkinliğini ve daha iyi çalışmasının nasıl sağlanacağını inceleyen psikoloji dalıdır. Genellikle solo uygulamalarda ve grup uygulamalarında terapi sağlarlar ve bireysel terapi, çift terapisi ve aile danışmanlığı sunarlar.

Klinik Psikologlar

Terapileri daha çok psikoterapinin süreci ve sonuçlarına odaklanan danışmanlık psikologlarının aksine, klinik psikologlar teşhis sağlama ve belirli bir teşhis için oldukça spesifik tedaviler geliştirme konusunda uzmanlaşma eğilimindedir. Klinik psikologlar daha şiddetli akıl hastalıkları ve psikoz, şizofreni ve bipolar bozukluk dahil olmak üzere psikopatolojik bozuklukları olan hastalarla çalışma eğilimindedir. Psikolog İzmir uzmanları hastane ortamında çalışır, ancak diğerleri ruh sağlığı hizmetleri gruplarında veya özel muayenehanede çalışır.

Diğer Psikoloji Uzmanlıkları

Çocuk psikolojisi, endüstriyel ve örgütsel psikoloji veya gelişim psikolojisi de dahil olmak üzere psikologların takip edebileceği başka uzmanlık alanları da vardır. Medyada çok dikkat çeken bir disiplin de adli psikolojidir. Adli psikolog, kolluk kuvvetleri ve yasal sistem içinde çalışır veya yardımcı olur. Hapishanelerde çalışabilir, davalarda uzman tanık olarak hizmet edebilir ve hatta bir suç profili oluşturucusu olarak zihinsel süreçler ve insan davranışları hakkında fikir verebilirler.