Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
23 Haziran 2024 12:49

Göz tümörleri, göz bölgesinde yaşanan şiddetli travmalar, görme kaybı gelişen bir gözün ağrı yaratması veya ciddi göz enfeksiyonları sonucunda göz küresinin yuvadan çıkarılması gerekebilir. Dikkatli bir şekilde planlanması gereken bu süreçle beraber hastalar estetik açıdan kaygı ve endişe yaşayabilir. Bu noktada protez göz ameliyatı ile hastaların sağlıklı gözüne benzer bir göz yapılır ve göz yuvasına yerleştirilir. Protez göz ile gözler arasındaki estetik görünümün korunması sağlanır. Ameliyatın gerçekleştirilmeye karar verilmesi halinde enükleasyon ve eviserasyon olmak üzere iki farklı ameliyat türünden biri seçilir. Hastanın sağlık durumu ve göz yapısına göre ameliyat süreci planlanır.

Protez Göz Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Protez göz ameliyatı yapılması halinde hastaya enükleasyon ve eviserasyon yöntemleri uygulanabilir. Enükleasyon yöntemi uygulanması halinde göz küresi yuvadan tamamıyla çıkarılır. Göz tümörü veya ciddi enfeksiyon gibi durumlarda tercih edilen bu yöntem ile bölgedeki hasarlı dokunun tamamıyla temizlenmesi hedeflenir. Eviserasyon yönteminde ise göz küresinin iç kısmı çıkarılıp dış kas ve diğer yapılar korunur. Eviserasyon yöntemin daha az travmatik durumlarda tercih edilir.

Protez Göz Ameliyat Süreci Nasıldır?

Protez göz uygulamasından önce hasta doktor tarafından detaylı bir muayene altına alınır. Hastanın sağlık durumu ve ameliyattan beklentileri değerlendirilir. Uygun görülmesi halinde ise ameliyat sürecine geçilir.

Protez göz ameliyatı genel anestezi etkisindeyken yapılır. Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir ağrı, acı hissetmez veya ameliyat sürecine şahit olmaz. Enükleasyon yöntemi tercih edilmesi halinde optik sinirlerle beraber tüm göz küresi çıkarılır. İşlem ardından göz çukuruna protezi desteklemesi üzerine orbiter implant yerleştirilir. Eviserasyon yönteminde ise gözün iç kısmı çıkarılır ve oküler implant yerleştirilmesi ardından çevre dokularla kaplanır. Ameliyattan sonra belirli bir süre ameliyat bölgesinin iyileşmesini beklemek adına geçici protez yerleştirilir. Dokuların iyileşmesi ve implantın yerleşmesi ardından ise kalıcı protez takılır. İyileşmenin tamamlanmasıyla hastaya özel üretilen protez göz bir göz protez uzmanı (okülarist) tarafından implant bölgesine yerleştirilir. Gelişen teknolojiyle beraber sağlıklı göze son derece benzer bir protez göz yapıldığından gözler arasında doğal bir görünüm sağlanabilir.

Ameliyat Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?

Göz küresinin çıkarılması işlemi sonrasında ilk günlerde bölgede ağrı ve şişlik hissedilebilir ve göz çevresinde morluk oluşabilir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ile semptomlar kontrol altına alınabilir ve morarmalar zaman içerisinde azalarak kaybolur. İyileşme süreci sırasında takip randevuları oldukça önemlidir. Özellikle enfeksiyon riskini ve implantın yerleşmesini takip etmek adına takip randevuları ihmal edilmemelidir. Ameliyattan sonra gelen 6 ila 8 hafta içerisinde ise iyileşme sürecine göre kalıcı protez yerleştirilmesi işlemi için gün belirlenir. Bu süreç sırasında okülarist protezin hasta ile uyumunu ve görünümünü kontrol ederek en doğal sonucu verecek protezi hazırlar.

Protez Göz Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi protez göz ameliyatında da gerekli hijyen koşulları sağlamaması halinde enfeksiyon gibi komplikasyon riskleri bulunur. Ameliyatın uygun şekilde yapılmaması halinde ise protezin takılmasında güçlük yaşanabilir veya soket yüzeyinde açılmalar görülebilir. İmplant atılımı veya asimetrik görünüm gibi farklı riskler de söz konusudur. Ameliyat alanında uzman bir oküloplastik cerrah tarafından uygulanmalıdır. Bu sayede implant doğru bir şekilde yerleştirilebilir ve iyileşme süreci istenilen şekilde gelişebilir.

Protez göz tedavisi uzun ömürlü bir tedavidir. Hastanın protez temizliğine ve bakımına özen göstermesi halinde 5 ila 7 yıl arasında aynı protez göz kullanılabilir. Protezin kullanım ömrü hastanın yaşına ve dokularının durumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Ameliyat öncesinde ve sonrasındaki dönemde doktor ile iletişimde kalınması ve süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olunması ameliyat sonrasındaki dönemde hasta memnuniyetini artırmada oldukça önemlidir.