Prof. Sami Selçuk: Türkiye Batı’dan hukuk değil yasa almıştır

Prof. Sami Selçuk: Türkiye Batı’dan hukuk değil yasa almıştır
30 Nisan 2020 09:11

Türkiye’nin Batı’dan aldığı her hukuku doğululaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Sami Selçuk, “Türkiye Batı’dan yasa almıştır. Türkiye Batı’dan hukuk almamıştır. İkisi farklıdır” dedi.

 

 
Bidebunuizle kanalında yayınlanan 3. Sayfa programında Dr. Anıl Özgüç ve Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün sorularını yanıtlayan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, sağlıkta şiddet yasası ve infaz düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

“ÖLÜM CEZALARI BİLE SUÇLARI ENGELLEYEMEMİŞTİR”

 
Sağlıkta şiddet yasasının caydırıcılığının sanıldığı kadar olamayacağına vurgu yapan Prof. Selçuk, “Suç bilimine baktığınız zaman; suç denilen olgu tarihin en eski hukukuna vücut vermiştir. O da ceza hukukudur. Bugüne kadar ceza hukukçuları arasında suç mikrobunu ortadan kaldıran dahi çıkmamıştır. Suç bilimi açısından bunlara yaklaşmak lazım. Ceza hukuku bunlara çare bulamaz. Bu yasanın çıkması elbette doğru olmuştur. Ölüm cezaları bile suçları engelleyememiştir. Ölüm cezasının infazında hazır bulunanların bile ertesi gün suç işledikleri görülmüştür” diye konuştu.

 
Tutuklama ve gözaltına almanın koşullarının olduğunu,tutuklama koşulları yokken savcının “kamuoyu baskısı” nedeniyle yeniden tutuklama kararı vermesinin keyfi bir uygulama olduğuna dikkati çeken Selçuk, “Bir kural vardır, oda şudur: Tarih tekerrür etmez. Tarihi olayların hiçbirisi birbirinin aynısı değildir. Bir insan yaralandığı zaman öldürmeye teşebbüs müdür yoksa yaralama mıdır? En çok tartışılan konu budur. Çünkü verilecek karar birbirinden farklı olacaktır ki, aradaki ceza farkını düşündüğünüz zaman bu soruna mutlaka sağlıklı bir cevap vermeniz gerekir. Ama hiçbir zaman bu sorun çözülmüyor. Bunun üzerinde durduğunuz zaman binlerce örnek karşınıza çıkar” ifadelerini kullandı.

 

 

“TÜRKİYE BATILI YASALARI EN ÇOK YOZLAŞTIRAN ÜLKEDİR”

 
Son çıkarılan infaz yasasına ilişkin de konuşan Selçuk, Türkiye’nin Avrupa’dan ve Batı’dan aldığı her hukuku doğululaştırdığını dile getirdi. Selçuk, “Türkiye’de uygulanan hukuk siz zannediyormusunuz ki Batı’da uygulanıyor. Böyle bir hukuk yok Batı’da. Türkiye Batı’dan yasa almıştır. Türkiye Batı’dan hukuk almamıştır. İkisi farklıdır. Yasa hukukun meyvesidir. Gövde orada kaldı. Türkiye Batılı yasaları en çok yozlaştıran ülkedir. Ben söylemiyorum bunu Batılılar söylüyor” şeklinde konuştu.