Popmundo: Başka Bir Dünya

Popmundo: Başka Bir Dünya
6 Aralık 2020 17:13

2002’de temelleri atılmış ve günümüze kadar varlığını sürdüren yegane oyun Popmundo.com‘dan bahsedeceğiz. “Popmundo, oyuncuların sanal bir müzik endüstrisi içerisinde şöhret için birbirleriyle yarıştıkları bir çevrimiçi rol yapma oyunudur.” şeklinde tanımlıyor kendisini.  Ancak içine girdiğinizde bu minik dünya size çok daha fazlasını sunuyor. Her oyuncu ücretsiz bir karakter oluşturarak sunulan kariyer kollarından birinde gelişimini sürdürerek yaşlanıyor.

Hepimiz basitçe Popmundo’ya kayıt olarak bir karakter oluşturduk. Farklı kariyer hedeflerimiz vardı ve bu alanda onlarca başarıya imza attık. Bu bşarılar, Popmundo’nun ilk yılları daha çok müzik kariyerine dönükken zaman içerisinde meseki başarılar, suç başarıları, sosyal başarılar gibi çeşitli konulara yayılmaya başladı. Tabii her oyuncu başarı peşinde koşmadı. Kimileri sadece sosyal dünyanın kendisine tanıdığı sosyal çevre içerisinde vakit geçirmeyi tercih etti. Bu konuda tercih tamamen oyuncuya ait.

Yukarıda gördüğünüz Jeffrey Parker isimli karakter benim oyundaki ana karakterim. 3436235 id  numarasıyla kendisine oyundan ulaşabilirsiniz. Bu sayfa da karakterimin ana sayfası. Onunla ilgili hemen her şeyi burada görebilirsiniz. Adı, yaşı, grubu, sahne adı, başarıları, ilişkileri, ailesi, bestelediği şarkılar ve pek çok başka şey. Temel olarak oyunun oynandığı arayüz olarak bu sayfayı baz aldığımızı söyleyebiliriz. Benim karakterimin sayfası gibi, her karakterin bir sayfası var ve böyle binlerce farklı karakter var. Farklı karakterlerin sayfalarına girdiğinizde sağ sütunda bulunan ilgilen seçeneği sayesinde onlarla ilişkiler kurabilir, mesaj at butonunu kullanarak birebir diyalog içersine de girebilirsiniz. Bu diyaloglar zaman içinde yakın arkadaşlıklara ve hatta evliliklere dönebilir. Popmundoda evlenip onlarca çocuk sahibi olabilirsiniz.

Bu da benim ailem. Jeffrey tek eşliliğe inanan bol çocuklu bir baba figürü. Siz çok eşli bir hayat tercih edebilir ya da hiç evlenmeyip çapkın bir yaşam da sürebilirsiniz. Aynı şekilde hiç çocuk sahibi olmamayı seçebilir ya da 100lerce çocuk sahibi olmayı da deneyebilirsiniz. Popmundo her türlü cinsel tercihe eşit yaklaşan bir oyun. Dolayısıyla gay, lezbiyen evlilikler de yapabilir ve hatta birden fazla kişiyle evlenerek biseksüelliğinizi de konuşturabilirsiniz. Şayet eşlerinizle anlaşamazsanız boşanmak da oldukça kolay. Taraflar anlaştıktan sonra 2 tıklama sonunda evliliğinizi sonlandırabilirsiniz.

Burada da sahibi olduğum caz grubunu görüyorsunuz. İçerisinde benimle birlikte kontrolü bende olan 4 tane çocuğum bulunuyor. Sol üst köşeden grubumun sıralamasını görebilirsiniz. Emeğimin karşılığını almaya yakın gibiyim değil mi? Dolayısıyla grubumun konser biletleri yok satıyor ve grubum yaptığı müzikten para kazanabilior. Sıralamanın hemen altında gördüğünüz buton tur aracımızı sembolize ediyor. En hızlı tur araçlarından birine sahibim ve bu da turnemi oldukça kolaylaştırıyor. Sağ taraftan devam edersek program sekmesinde yakın zamanda yapacağımız etkinlikleri, gelecek konserlerde ise yakın zamanlarda vereceğimiz konserleri takip edebiliriz. Yine aynı tarafta şarkı kayıtlarını, single ve albümleri, klipleri görebilirsiniz. Günlük kısmında grup içi konuşmalar ve grupta olan biten her şey yazarken, ziyaretçi defteri kısmına sadece hayranlarınız yazabilir. Özetle bu sayfa size müzik kariyerinizle ilgili her şeyi gösteren sayfa olarak hep lazım olacak bir sayfa.

Kariyer dallarında başarılı olabilmek için yeteneklere ihtiyacınız var. Hemen her işin kendine özel bir yeteneği ve hemen her yeteneğin bir kitabı vardır. Kitabı okumak size yeteneğin temelini öğretir ancak zaman içerisinde yeteneğinizi geliştirerek o yetenekte uzman olmanız gerekir. Bu da oyunun sürekliliğini ve devamlılığını sağlayan yegane dişlidir. Bir yeteneği ilk defa öğrendiğinizde 0 yıldızdır. Ustalaştığınızda ise 5 yıldız. 0’dan 5’a kadar bir yeteneği geliştirmek istediğinizde nerden baksan 30 gün gibi bir zamana tekabül eder. Böylece gerçekleştirmek istediğiniz kariyerler için yapacağınız tercihin ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Mesela müzik kariyeri yapmak istiyorsunuz diyelim. Aşağı yukarı 15 yeteneğinizi 5 yıldız yapmanız gerekir ve bu da nerden baksanız 1.5 rl yıl sürecektir. Bu süreçte yeni insanlar tanıyıp çevrenizi genişletebilir, kuracağınız gruba yeni elemanlar arayabilirsiniz. Zira Popmundo’nun en önemli olgusu sosyal bir dünya olmasıdır. Yeni biriyle tanışmak oldukça kolaydır ve bu kimseyi rahatsız etmez, tabii uslu bir oyuncuysanız.

Yetenekleri geliştirdikten sonra kendinize bir ya da birden fazla yol arkadaşı bulup müzik sektörüne giriyorsunuz. Bu sektörde yarışabileceğiniz 17 farklı müzik türü bulunmakta. Bunlar; Rock, Modern Rock, Punk Rock, Heavy Metal, Caz, Flamenko, Elektronika, Afrika Müziği, Pop, Hiphop, R&B, Reggea, World Music, Latin, Klasik, Blues, Country & Western şeklinde sıralanıyor. Her müzik türünün kendine özgü sahne atraksiyonları var. Mesela bir caz sanatçısıysanız piyano üzerine uzanabilir ya da sakince bir sigara yakabilirsiniz. Ama bir pop starsanız MJ tarzı moon walk yapabilir ya da yine onun gibi kasık avuçlama hareketini deneyebilirsiniz.

Son olarak bütün bu çabanın arkasında yatan ufak ödüllerden bahsetmek gerekiyor galiba. Başarı puanları! Yaptığınız, başardığınız hemen hemen her şey karşılığında bir başarı puanı edinirsiniz. Bu puanlar sizin müzik kariyerinizle, suç kariyerinizle, sosyal aktivitelerinizle ya da mesleki başarılarınızla ilgili olabilir. Esasında ufak birer rozet simgeleridirler ve her karakter ana sayfasına 3 farklı rozet yerleştirebilmektedir. Yukarıda  görünen resimde ise en son kazandığım başarıların bir kısmını görebilirsiniz.

Eğer ilginizi çektiyse popmundo.com üzerinden ücretsiz kayıt yaptırarak aramıza katılabilirsiniz!