Polen Nedir, içerdiği Vitaminler ve Enzimler Nelerdir

Polen Nedir, içerdiği Vitaminler ve Enzimler Nelerdir
25 Haziran 2021 12:08

Polen halk arasında özellikle ilkbahar aylarında ağaçlardan uçuşan yumuşak dokulu maddeler olarak bilinir. Ancak polen veya diğer adıyla çiçek tozu, herhangi bir bitkinin erkek gametini, dişi gamete taşınmasını sağlayan yapıdır.

 

 

Doğal köy ürünleri arasında olan Polenler, bu taşınma sırasında erkek gametinin herhangi bir zarar görmemesi için farklı yöntemler kullanmayı tercih eder. Polenin kendine has özel yapısı bulunur. Bu yapının dış duvarları eksik olarak nitelendirilir. Polenin dış yağısı son derece nadir bulunan ancak bir o kadar da dayanıklı sporopıllenin denilen bir sistemden oluşmaktadır. Bu maddenin iç tabakası ise selüloz yapısına sahiptir. Adeta genel bir hücre duvarına görünümündedir. Arı poleni, bitkilerin erkek üreme hücresi olarak adlandırılan polen, 21 günlük bal arıları tarafından arı grubunun arı sütü üretimi ve larvalarının gelişim sağlaması adına ihtiyaçları olan proteinin karşılanması için özenle toplanır.

 

 

Polenler, genç, henüz yeni doğmuş veya gelişme çağında olan arıların gıda bezlerinin gelişimi açısından son derece önemlidir. Öyle ki polenler içerisinde birbirinden farklı vitaminler ve mineraller barındırmaktadır. Arı poleni olarak adlandırılan maddeler olmadan, arı yavrularının gelişimi mümkün olmayabilir. Toplandığı alan ve bitkiler arı poleninin yapısında veya renginde farklılık olmasına sebep olabilir. Polenlerin detayları incelenerek çevrede bulunan bitkilerin özellikleri hakkında bilgi edinilebilir. Polenlerin en önemli yapı taşı olarak proteinler görülür. Protein açısından son derece faydalı olan polenlerin sıklıkla tüketilmesi karşısında olumlu etkiler yaşanabilir. Toplandığı bitkilere göre polenin içerisindeki protein miktarı değişebilir.

 

 

Aminoasit, fenolik asit, enzimler, mineraller, kalsiyum, lektin, selenyum gibi birçok mineral polenlerde yer alır. Bunlara ek olarak B1, B2, C ve E vitaminleri açısında da son derece zengindir. Birbirinden farklı içeriklere sahip olan arı polenlerinin, insanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi uygundur. Bağışıklık sistemini geliştirmesi sayesinde hastalıklara karşı adeta bir duvar ören bu maddeler, vücut direncini artırma etkisine sahiptir. Polenlerin içerisinde yer alan değerler, toplandığı bitkilere göre farklılık gösterebilir. Öyle ki aynı ortamdan toplanan polenlerin değerlerinde dahi farklılık olabilir. Bu farklılık son derece normaldir. Çünkü her arının konacağı çiçek farklı olabilir.