Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sorulara yanıt veremeyen ilk bakan!

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sorulara yanıt veremeyen ilk bakan!
20 Kasım 2021 09:45

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu sene sorulara yanıt veremeyen ilk bakan oldu. Böylece, Yap-İşlet- Devret modeli ile geçiş garantisi verilerek inşa ettirilen yapılar ve bakanlıktaki diğer usule aykırı işlemlere yönelik sorular, yanıtsız kaldı.

 

 

Fotoğraf: Twitter

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre milletvekilleri tarafından kendisine yöneltilen soru önergelerine çoğu zaman soru ile ilgisi bulunmayan yanıtlar veren, birçok yanıtında ise mevzuata atıfta bulunarak detay paylaşmayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu tutumunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da sürdürdü. Bakan Karaismailoğlu, Sayıştay’ın usulsüzlük ve hatalı işlem tespitleri hakkındaki sorulara, “Bunlar sadece bulgu” ve “Gün yetmez burada” cevabını verdi. Karaismailoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu sene sorulara yanıt veremeyen ilk bakan oldu. Böylece, Yap-İşlet- Devret modeli ile geçiş garantisi verilerek inşa ettirilen yapılar ve bakanlıktaki diğer usule aykırı işlemlere yönelik sorular, yanıtsız kaldı.

Bakana tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Verdiğiniz cevap beni güldürdü. ‘Akşama kadar raporlarla mı uğraşacağız’ dediniz. Tabii ki burada işimiz bu. Yolsuzluk iddialarıyla ilgili cevap vereceksiniz” dedi.

 

 

KİTAPÇIKTA VARMIŞ

 

 

Yanında getirdiği dosyayı işaret eden Karaismailoğlu, yanıtlar için “Kitapçıkta var” dedi. Bu sözler, tartışmaları yeniden artırdı. Muhalefet milletvekilleri, “O zaman sunumunu da yapma” ve “Reklam yapmaya gelmişsin” eleştirilerini yöneltti. Komisyonun AKP’li Başkanı Cevdet Yılmaz da Bakan Karaismailoğlu’na uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Kitapçıkta var Sayın Bakanım biliyorum ama ilave bilgileri ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim” dedi. Bu sözlere rağmen Bakan Karaismailoğlu milletvekillerinin hiçbir sorusuna yanıt vermedi.

Sayıştay tarafından hazırlanan son denetim raporu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaki mevzuat dışı uygulamaları gözler önüne serdi. Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtsız bıraktığı soruları da içeren tespitlerden bazıları şöyle:

 

 

Sabiha Gökçen Havalimanı kent içi raylı sistem hattı yapımı işinde, proje değişiklikleri nedeniyle yaptırılmasına ihtiyaç duyulan ilave işlerin, iş kapsamında herhangi bir iş artışına gidilmeksizin pazarlık usulüyle aynı yükleniciye ilk sözleşme fiyatlarına göre daha yüksek fiyatlardan ihale edilerek yaptırıldı.

Sabiha Gökçen Metrosu yaya bağlantı tünelleri ve kuyruk tüneli inşaatı ihalesi kapsamında bulunan jeoteknik ölçümler ve değerlendirmeler için ayrıca bir ödeme yapılmayacağı sözleşmede yer almasına karşın 2 milyon 984 bin TL ek ödeme yapıldı. Bayburt Gümüşhane Havalimanı’nın “Altyapı ve Müteferrik İşler İnşaatı” ihalesini alan şirket, işin tamamını alt yükleniciye yaptırdı. 174 milyon 748 bin TL’ye ihale edilen işin sözleşmesi 27 Şubat 2018 tarihinde imzalandı. Yüklenici firma 3 Mart 2018’te alt yüklenici çalıştırmak istediğini iletti ve bakanlık buna onay verdi.