Plakalı Eşanjör Kullanım Alanları

Plakalı Eşanjör Kullanım Alanları
26 Mart 2022 08:09

En çok kullanılan eşanjör çeşitlerinden biri de plakalı eşanjördür. İki akışkan arasında ısı transferi olması için kullanılan bir plaka çeşididir. Farklı formlarda plakalı eşanjörler tasarlanır ve buna göre de kullanım alanları değişir. Bu sayede etkin bir şekilde ısı transferi sağlanır.

 

Plakalı Eşanjör Nedir?

 

Sıcaklığı farklı olan iki akışkanın birbirinden plakalar ile ayrılır ve bu plakalar sayesinde de ısı transferi sağlanır. İki akışkan arasındaki ısı transferini sağlayan tesisat ekipmanlarına plakalı eşanjör denir. En fazla kullanılan plaka çeşitlerinden olması nedeniyle kullanım alanı da oldukça geniştir. Plakalı eşanjör çeşitleri arasında geniş aralıklı eşanjör plakaları, standart eşanjör plakaları, çift korumalı eşanjör plakaları, evaparatör eşanjör plakaları ve yazı kaynaklı eşanjör plakaları vardır. Aynı zamanda plakalı eşanjörler kendi içinde kaynaklı, yarı kaynaklı ve contalı olarak da sınıflandırılmaktadır.

 

Plakalı Eşanjör Kullanım Alanları

 

Birçok kişi tarafından plakalı eşanjör kullanım alanları merak edilmektedir. Çok sayıda eşanjörün birbirine bağlanması ile ısı transferi amaçlanır ve aynı zamanda diğer sıvıların da akması önlenir. Diğer sıvıdaki sıcaklığın artmasını sağlamak için de plakalı eşanjör kullanılır. Gıda sektöründe hijyenik olmasından dolayı malzeme olarak en çok paslanmaz malzemeli modeller kullanılmaktadır. Plakalı eşanjörlerin başlıca kullanım alanları şu şekildedir:

 

-Merkezi ısıtma sistemleri

 

-Havuz sularının ısıtılması

 

-Sıcak suların bulunması

 

-Yerden ısıtmalı tüm sistemler

 

-Basınç kırıcı cihazlar

 

-Bölgesel tüm ısıtma sistemleri

 

-Şeker endüstrileri

 

-Kağıt endüstrisi

 

-Katı partiküllü akışkanlıkların olduğu tüm endüstriler

 

-Isıtma ve soğutma işlemleri

 

Plakalı Eşanjör Avantajları

 

Plakalı eşanjör modelleri avantajı çok olmasından dolayı birçok alanda kullanılır ve tercih edilir. Yüksek korozyon dayanımı olmasından dolayı ve malzemesi paslanmaz çelik olduğundan oldukça kullanışlıdır. Lehimleme sayesinde contalılara göre daha yüksek bir basınç dayanımına sahiptir. Yüksek bir termal verim alınır ve bu sayede de yüksek bir çalışma sıcaklığına sahip olur. Diğer modellere göre daha küçük ve hafif olmalarından dolayı kolay bir şekilde takılıp çıkarılırlar. Bakım maliyeti de düşük olduğundan sık sık bakım gerektirmezler ve bundan dolayı da uzun süre kullanılırlar. Düşük akış hızında üretildiklerinden en çok kullanım alanına sahip plakalar arasındadır.