Plaka Tanıma Sistemleri

Plaka Tanıma Sistemleri
24 Temmuz 2021 15:21

Otomatik plaka tanıma sistemleri, optik karakter tanıma teknolojisini kullanarak araç plakalarını tespit ederler. Binek otomobillerin yanı sıra ticari araç, kamyon, minibüs gibi araçların plakalarını da bu sistemle tespit etmek mümkündür. Özellikle otopark güvenliği açısından büyük önem taşıyan bu sistemler, ücretli yol geçişi ve genel şehir güvenliği gibi alanlarda da tercih edilebilir. Aynı zamanda benzin istasyonlarında plaka tanıma ile ödeme gibi sistemler de kurulabilir.

 

 

Plaka Tanıma Sistemleri Neden Oluşur?

Plaka temel sistemleri bir adet kameradan ve elde edilen görüntüyü işleyen bir yazılımdan meydana gelir. Kamera taramanın yapılacağı yere yerleştirilmelidir. Ön plakadan tanıma yapılabileceği gibi arka plakadan da tanıma yapılabilir. Özellikle ön plakası olmayan motosikletler söz konusu olduğunda arka plakadan tanıma daha mantıklı bir seçenektir.

Kamera tarafından elde edilen görüntü, özel bir algoritmayla çalışan yazılım tarafından işlenir. Kameralar kapalı devre kameralar olabileceği gibi hareketli kamera üniteleri de olabilir. Plaka tanıma sistemleri için kullanılacak kamera seçimi, uygulamanın kapsamında ve uygulama yapılacak alana bağlıdır.

Plaka Tanıma Sistemleri Ne Gibi Faydalar Sunar?

Otomatik plaka tespit sistemlerin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Otopark giriş-çıkış süreçlerini hızlandırır.
  • Ücretli yollarda bekleme ve duraklama olmadan geçiş yapılmasına imkan tanır.
  • Şehir içi uygulamalarında trafik yönetim sistemine yardımcı olur.
  • Fabrika, ofis, konut gibi mekanlarda giriş-çıkışları takip ederek güvenliği arttırır.
  • Benzin istasyonları gibi yerlerde uygulanarak plaka tanıma ile ödeme sistemi entegrasyonu gerçekleştirmek mümkün olur.

Dilediğiniz zaman ZKTeco Türkiye güvencesiyle beğeninize sunulan otopark sistemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.