PKK’lıların firarındaki çarpıcı detaylar

PKK’lıların firarındaki çarpıcı detaylar
25 Eylül 2013 20:04

Bir bölümü ‘Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ statüsünde olan Bingöl M Tipi Cezaevi’nde 18 PKK’lı hükümlü ve tutuklu, kazdıkları tünelden firar etti. Firarilerin yakalanması için Diyarbakır ve bölge illerinde polis ile jandarma ekipleri çalışma başlattı. Bingöl’de bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevinde incelemelerde bulundu.Adalet Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin de yaptığı incelemeler sonrasında çarpıcı detaylara ulaşıldı. 18 PKK’lının iki koğuştan firar ettiği belirlendi.

Bingöl M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaklaşık 80 metre tünel kazan 14’ü hükümlü 4’ü tutuklu 18 PKK’lı firar etti. Cezaevi dış duvarına 10 metre uzaklıktan geçen kentin atık sularının geçtiği üstü açık kanalın olduğu mevkide tünelden çıkan PKK’lı hükümlü ve tutuklular izlerini kaybettirdi. Kaçan PKK’lıların yakalanması için operasyonlar başlatılırken, çevre il ve ilçelerdeki güvenlik birimleri uyarıldı.

Bingöl- Muş karayolunun 12’nci kilometresindeki Kaleönü Mahallesi’nde bulunan M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda kalan 18 PKK’lının firar ettiği bu sabahki sayımda ortaya çıktı. Aralarında örgütün dağ kadrosunda bulunan, güvenlik görevlilerinin şehit edildiği saldırıları yapan ve çatışmalarda yakalananların da yer aldığı 14’ü hükümlü, 4’ü tutuklu 18 PKK’lının bu sabah koğuşlarında olmadığı tespit edilince geniş çaplı arama yapıldı. Aramada bir koğuşta tünel kazıldığı ve 18 PKK’lının bu tüneli kullanarak gece yarısı kaçtıkları belirlendi.

18 PKK’LININ FİRAR ETTİĞİ BİNGÖL CEZAEVİ

Yapılan araştırmada koğuştan başlayan ve yaklaşık 80 metre olduğu belirtilen tünelin cezaevi dış duvarına yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan kentin atık sularının geçtiği üstü açık kanalın olduğu yerde bittiği belirlendi. Nöbetçi kulübesinin de bulunduğu bölgede jandarma geniş çaplı araştırma başlattı.

TOPRAK, KAZMA VE KÜREK BULUNAMADI… TÜNELİ BİR YILDA KAZMIŞLAR

PKK’lıların tünel kazarken çıkardıkları topraklar ile tünel kazılırken kullanılan kazma ya da kürek de bulunmadığı belirtildi. Bu konuda cezaevi içinde de arama başlatılırken, PKK’lıların tüneli yaklaşık 1 yılda kazdıkları sanılıyor. Firari PKK’lıların cezaevi içinden de yardım alabileceği ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, bu konuyu da araştırıyor.

PKK’lıların cezaevi dışına çıktıktan sonra bölgede kendilerini bekleyen bazı kişilerin yardım alıp, üzerlerindeki elbiseleri de değiştirmiş olabileceği belirtildi. Firar eden hükümlü ve tutukluların, son dönemlerde kendilerini ziyarete gelen kişilerin de yakın takibe alındığı bildirildi.

İKİ KOĞUŞTAKİLER KAÇTI

Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK’lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.

Cezaevinde zaman zaman kanalizasyonlarda tıkanma meydana geldiği, kanalizasyonların Bingöl Belediyesi’nden çağırılan vidanjörlerle açıldığı belirlendi.

İŞTE BU TÜNELDEN KAÇTILAR:

 

FİRARİLERİN İSİMLERİ

Bingöl M Tipi Cezaevi’nden firar adan 18 PKK’lı şunlar:

Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Y. (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan B. (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim E. (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin).

BÖLGEDE ALARM VERİLDİ

Cezaevinden 18 PKK’nın firar ettiğinin ortaya çıkması ardından başta Bingöl merkez olmak üzere geniş çaplı operasyon başlatıldı. Kırsal kesimlere kaçtıkları tahmin edilen PKK’lıları yakalamak için havadan helikopterler de arama tarama faaliyetine katıldı.

PKK’lı hükümlü ve tutukluların firar ettiğinin anlaşılmasının hemen ardından Bingöl’ün yanı sıra Elazığ, Muş, Diyarbakır başta olmak üzere tüm il ve ilçelerdeki güvenlik birimleri uyarıldı.

BİNGÖL-DİYARBAKIR KARAYOLUNDA ARAÇLARDA ARAMA

Firarilerin yakalanması için Bingöl-Diyarbakır karayolunun Diyarbakır girişinde emniyet birimleri tarafından yol kontrol noktası oluşturuldu. Kontrol noktasındaki polis ekipleri şüphelendikleri araçları durdurup kontrol etti.

KIRSAL ALANA KAÇTIKLARI BELİRLENDİ

18 PKK’lının kırsal alana kaçtıklarını belirlendi. Firarilerin, kaçışlarından hemen sonra dağda bulunan PKK’lılarla irtibata geçtikleri ve Bingöl ile Tunceli arasındaki kırsalda buluştukları belirtildi.

Kaçan PKK’lıların yakalanması için Bingöl ve Tunceli illerinde operasyon başlatıldı. Akşam saatlerinde Bingöl 49’uncu Piyade Tugay Komutanlığı’ndan 2 Kobra helikopter keşif uçuşuna başladı. Ardından Sikorsky helikopterlerle kaçan PKK’lıların bulunabileceği alanlara Jandarma Özel Harekat Timleri indirildi. Timlerin kırsal alanda operasyonlarını sürdürdüğü belirtildi.

 

KÖPEKLİ İZ TAKİBİ

Yapılan aramada cezaevinden firar eden PKK’lılardan birinin ayakkabısı bulundu. Bingöl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye özel eğitimli köpeklerle gelerek arama başlattı. Köpeklere ayakkabı koklatılarak başlatılan aramada firarilerin izleri sürülmeye başlandı. Ayakkabıdan koku olan köpekler kırsal alana doğru giderken, ekiplerde peşinden takibini sürdürüyor.

Yetkililer, bölgenin toprak yapısında yaptıkları incelemede tünelin kısa bir sürede kazılmadığını belirledi. Yetkililer, tünelin çok uzun süren bir çalışma sonunda kazıldığı ihtimali üzerinde duruyor.

ADALET BAKANLIĞI İNCELEME YAPIYOR

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bingöl’de M Tipi Cezaevi’ndeki firar olayı ile açıklamalarda bulundu. Bakan Ergin, “Sabah sayımında ortaya çıkan bir tablodur. 14’ü tutuklu, 4’ü hükümlü toplam 18 kişinin firar ettiğine dair bilgi aldık. Konu ile ilgili incelemeler devam etmektedir. 18 kişinin tünel kazarak firar ettiği anlaşılıyor. Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet Bingöl’e hareket etti” diye konuştu.

GENEL MÜDÜR İNCELEME YAPTI

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, 18 PKK’lının firar ettiği Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Önce cezaevi içinde incelemede bulunan Yıldırım, daha sonra firarilerin kazdığı tünelin çıkışına gelerek, burada yetkililerden bilgi aldı. Yıldırım, firarla ilgili araştırma ve çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Şu anda bir açıklama yapılmayacak” dedi.

Bu arada Jandarma Genel Komutanlığı’ndan da bir heyetin gelerek cezaevinde incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

DEMİRTAŞ: “AYAKKABIYLA MI GİRMİŞLER?”

Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş twitter hesabında yazdığı mesajda firar olayına ilginç bir yorum yaptı.

Demirtaş takipçileriyle paylaştığı mesajında “Acaba ayakkabılarıyla mı girdiler tünele?” ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin Dolmabahçe Camii’ne ayakkabılarıyla girmesi eleştiri konusu olmuştu.

KENTE 12 KİLOMETRE UZAKLIKTA

M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, il merkezindeki Kaleönü Mahallesi Muş karayolu üzeri 10’uncu kilometrede il merkezine 12 kilometre uzakta bulunuyor.

Bölgedeki bütün güvenlik birimlerini alarma geçiren firar olayının görüldüğü Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun inşası 1990 yılında tamamlandı, aynı yıl mahkum kabulüne başlandı. Toplam 30 bin 250 metrekare alan üzerinde kurulan cezaevinde Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası, Ana Hizmet Binası’nın bitişiğinde Jandarma Bölük Komutanlığı, Ziyaretçi Kayıt Kabul Binası bulunuyor. Firar olayının görüldüğü Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası A ve B Blok’tan meydana geliyor. Cezaevindeki her blokta 3 koridor ve toplam 45 oda bulunuyor. Ayrıca birer konferans salonu, revir, derslik, bilgisayar sınıfı, kütüphane, terzihane ve kuaför salonu bulunuyor.

KAPASİTESİ 325

Bingöl M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumu, 260 mahkum kapasiteli yaptırılırken Adalet Bakanlığı’nın kararı ile bu rakam 325’e çıkarıldı. Cezaevinin bir bölümü, ‘Yüksek Güvenlikli Ceza infaz Kurumu’ statüsüne aldı.

Cezaevinde 1 müdür, üç 2’nci müdür, 12 İnfaz ve Koruma Başmemuru, 91 infaz ve koruma memuru kadrosu bulunuyor.

FİRARİLER ARASINDA KANLI SALDIRILARA KATILANLAR VAR

Bingöl M Tipi Cezaevi’nden yaklaşık 50 santimetre çapında 80 metrelik tünel kazarak firar eden 18 PKK’lıdan bazılarının güvenlik görevlilerinin şehit edilmesi, Diyarbakır’da 6’sı öğrenci 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıya gerçekleştiren ve güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda yaralı ele geçenlerin de bulunduğu ortaya çıktı.

Firarilerden bazılarının yaptıkları eylemler şöyle:

* Diren Y.: Bingöl’ün Ilıcalar Bölgesi’nde geçen yıl Aralık ayında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 9 PKK’lı öldürüldü. Operasyonda Diren Y. yaralı ele geçirildi. Diren Y., Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Devlet birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

* Ramazan B.: Diyarbakır’da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu’na ait servis otobüsüne yapılan ve 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgli yargılandığı davada ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’, 5 kamu görevlisini ‘kasten öldürme’ ve 25 kamu görevlisini de ‘kasten öldürmeye teşebbüs etme’ suçlarından 31’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

PKK’NIN BOMBACISI

* Hüseyin Barsak: PKK’nın bombacısı olarak bilinen ‘Doktor Orhan’ kod adlı Hüseyin Barsak, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında 6 yıl boyunca bomba, sabotaj ve suikast eğitimi aldı. Diyarbakır’a 2010 yılında bombalı eylemler yapmak üzere gönderilen Hüseyin Barsak, Ergani İlçesi’nde içinde 90 kilo kilogram ağırlığında LPG tüpü içerisine hazırlanmış el yapımı ve plastik patlayıcı, araç içerisine gizlenmiş patlamaya hazır uzaktan kumandalı elektronik bomba düzeneği, bombayı patlatmaya hazır ayrı bir basma butonlu bomba düzeneği, örgüt mensubunun üzerinde araç içerisindeki bomba düzeneğini harekete geçirmede kullanacağı uzaktan kumanda, 3 bin 125 lira ve çok miktarda dokümanla birlikte yakalanmıştı. Barsak’ın ayrıca Diyarbakır’ın Lice İlçesi ve Bingöl’de güvenlik güçlerine yönelik ve 2 askerin şehit edildiği, 5 askerin yaralanmasına neden olan bombalı ve silahlı eylemlere katıldığı belirtildi. Barsak’ın ayrıca 21 Haziran 2010 günü Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 1 askerin şehit olduğu, 4 asker ve 3 vatandaşın yaralandığı, saldırıya katılan 5 örgüt mensubunu ölü ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırı eyleminde de yer aldığını belirtildi.

* Ozan Alpkaya: Diyarbakır’da 3 Ocak 2008 günü askeri servis aracının geçişi sırasında dershane önüne bırakılan araçtaki bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 6’sı öğrenci 7 kişi hayatını kaybetmiş, 30’u asker 67 kişi yaralanmıştı. Saldırıyla ilgili yargılanan Alpkaya, ‘Terör örgütüne üye olmak, suçun işleniş biçimi, failin kastının ağırlığı, failin güttüğü amaç ve saik göz önüne alınarak’ suçundan 15 yıl, ’izinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak’ suçundan 8 yıl olmak üzere toplamda 23 yıl hapis cezasına çarptırdı.

* Cemil Doster: Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde Bahtiyar Aydın Kışlası’na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK’lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster’in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, ‘Ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis  cezasına çarptırıldı.

* İbrahim E.: Bingöl’ün Karlıova İlçesi Sudağı Köyü’nde 2011 yılında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren ve grubun sorumlusu ‘Serbest’ kod adlı Faruk Kızılbaş’ın öldürüldüğü operasyonda, 5 PKK’lı arkadaşıyla birlikte teslim oldu. İbrahim E., ağırlaştırımış öbürboyu hapis istemiyle yargılanıyor.

* Şeref Gülen: Diyarbakır’da korsan gösterilere katılıp, 2008 yılında 5 ayrı banka şubesine molotoflu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle ‘terör örgütü üyesi olmak’, ‘patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak’ ve ‘mala zarar vermek’ suçlarından toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

* Ali N:  de Diyarbakır’da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu’na ait servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve 4 polis memuru ile 1 teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili yargılandığı davada ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’, 5 kamu görevlisini ‘kasten öldürme’ ve 25 kamu görevlisini de ‘kasten öldürmeye teşebbüs etme’ suçlarından 31’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılandığı ortaya çıktı.

* Rıdvan İ:  örgüt üyeliğinden Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı belirlendi.