PGT (PREİMPLANTASYON) NASIL UYGULANIR

PGT (PREİMPLANTASYON) NASIL UYGULANIR
22 Ocak 2022 17:00

Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolar anne rahmine transfer edilmeden önce kromozom sayılarının ve yapılarının sağlıklı olup olmadığını yapay zekâ tekniğini kullanarak detaylı incelenmesini sağlar. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen teknikler en iyi teknolojik imkanlarla yapılmalıdır.

 

Geliştirilen yumurtalar toplandıktan sonra, laboratuvarda döllenir. Sonra 4.veya 5.güne ulaşmış kaliteli embriyolardan her birinden alınarak hücre grubuna genetik test uygulanır. 24-36 saat içinde PGT test sonuçları verilir. Bu işlem sayesinde embriyoların kromozomlarının bozuklukları belirlenebilmektedir.

Anne adayı ve babadan çocuğa geçebilen genetik hastalıkların tespiti mümkün olabilmektedir. PGT genetik tanı daha embriyo anne rahmine yerleştirilmeden önce yapıldığı için anne adayı ve baba için son derece kolay kabul edilen ve benimsenen bir işlemdir. Bu işlemin hatalı sonuç verme ihtimali yöntemi uygulayan merkezin deneyimine bağlı olarak değişmekle birlikte gen defektlerinde ve kromozomal sayı bozukluklarının tanısında %97 ve 98 güvenilirliktedir.

 

 

Tüp bebek tedavisi PGT yöntemi uygulandıktan sonra anne adayı için gebelik süreci normal bir şekilde takip edilmekte. Çağımızda, özel durumlar dışında hemen hemen tüm genetik hastalıklarda PGT işlemi uygulanmaktadır. PGT işleminin uygulanabilmesi için anne adayı ve babada bulunan genetik tanı hastalığının tanımlanmış olması şarttır.

İnfertiliteyi önlemek amacıyla gerçekleştirilen PGT test işleminde sağlıklı embriyolar seçilerek anne adayının rahmine yerleştirirken, diğerleri genel olarak işlem görmemektedir. PGT anne adaylarının biraz olsun huzurunu sağlar.