Pfizer/BioNTech üçüncü doz izni için başvuru yapacak!

Pfizer/BioNTech üçüncü doz izni için başvuru yapacak!
9 Temmuz 2021 11:12

Pfizer ve BioNTech şirketleri üçüncü doz izni için başvuru yapılacağını duyurdu. ABD’nin ilaç düzenleyici kurumu FDA ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, “Takviye doza gerek yok” dedi.

 

 

Covid-19’a karşı aşı geliştiren Pfizer ve BioNTech şirketleri, özellikle Delta varyantının hızla yayılmasıyla beraber aşının etkisinin altı ay sonra azaldığını belirterek üçüncü doz izni almak için başvuru yapılacağını duyurdu. Öte yandan, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ‘üçüncü doza ihtiyaç yok’ açıklaması yaptı.

 

 

‘İSRAİL’DE ALTI AY SONRA ETKİSİ AZALDI’

 
Pfizer ile BioNTech’ten uzmanlar, nüfusunun yüzde 57’sini tamamen aşılayan İsrail’de gerçek hayatta kaydedilen verilere işaret etti. Pfizer’den yapılan açıklamada, bu verilerin aşının Covid-19’a karşı koruma etkisini ikinci dozdan yaklaşık altı ay sonra azaldığını gösterdiği belirtildi. Ancak uzmanlar, aşının ciddi vakaları önlemedeki etkinliğinin yüksek kaldığını söyledi. Açıklamada, “Etkinlik düzeyini korumak için, ikinci dozun ardından altı ila 12 ay içinde üçüncü doz uygulamak faydalı olabilir” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde İsrail Sağlık Bakanlığı, Delta varyantının yayılmasından bu yana Pfizer/BioNTech aşısının etkisinin azalmaya başladığını açıklamıştı. Bakanlık, 6 Haziran’dan bu yana aşının enfeksiyondan koruma oranının yüzde 64’e gerilediğini kaydetmişti.

 

 

‘AŞI OLMAYANLAR RİSK ALTINDA’

 
Pfizer ile BioNTech’in üçüncü doz için ABD’de izin başvurusu yapılacağını duyurmasının ardından, FDA ve CDC’nin açıklamasında, “Covid-19’a karşı tamamen aşılananların takviye doza ihtiyacı yok” ifadeleri kullanıldı. Tamamen aşılanmış kişilerin, Delta varyantı da dahil korona virüsüne karşı korunduğu belirtilirken, “Aşılanmayan insanlar risk altında olmaya devam ediyor” denildi.