Peker’in iddiaları TBMM gündeminde: Susurluk bitmedi mutasyona uğradı!

Peker’in iddiaları TBMM gündeminde: Susurluk bitmedi mutasyona uğradı!
13 Mayıs 2021 11:32

Türkiye günlerdir organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in videolarındaki “ifşaları” konuşuyor. Hedefinde eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar olan Peker’in iddiaları “Yeni bir Susurluk vakası” olarak nitelendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek’in “Binde biri bile doğruysa felaket ve sıkıntıdır” dediği iddialarla ilgili muhalefet Meclis’i harekete geçmeye çağırıyor.

 

 

Polis-mafya-siyaset ilişkilerinin açığa çıktığı Susurluk skandalı ile ilişkilendirilen, hatta “Susurluk olayından daha vahim” değerlendirilmesi yapılan iddialarla ilgili Meclis Susurluk Soruşturma Komisyonu’nda görev yapmış bir siyasetçi, “Susurluk hiç bitmedi sadece mutasyona uğradı” değerlendirmesini yaptı.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Susurluk olayında olduğu gibi “devlet-mafya ilişkisi” iddiaları karşısında devletin hızlı bir pozisyon alması gerektiğini belirterek “Meclisin burada irade koyarak tüm partilerden temsilcilerden oluşan bir komisyon kurulması hem adli soruşturmayı yürütecek mercilere güven, cesaret verecektir hem de soruşturmanın belli yerlerde tıkanması durumunda soruşturma savcısına özel yetkiler tanıma imkanı verecektir. İtalya’nın temiz eller operasyonunda böyle oldu” dedi.

 

 

MECLİS ARAŞTIRSIN, SAVCILARA CESARET VERSİN

 
Konunun Meclis’te kurulacak bir araştırma komisyonunda ele alınması gerektiğini, gelecek hafta böyle bir komisyon kurulması için önerge vereceklerini belirten Özel, bu konuda Meclis çalışmasının önemini şöyle anlattı:
“Bugün anayasal hakim teminatı ortadan kalkmışken, kuvvetler ayrılığı ayaklar altındayken yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil. Hatta iktidarın ve küçük ortağının aleyhine yargıdan gelen her adım HSK eliyle cezalandırılıyorken hiçbir hakim savcı bu işe girmez. Biz diyoruz ki eğer siz bu iddialardan Türkiye Cumhuriyeti’nin aklanması ve kurtulmasını istiyorsanız gelin bir adım atalım. Bunu hem Meclis araştırsın hem de buna paralel olarak savcılara cesaret gerekirse ek yetkiler verilsin diyoruz.”

 

 

TEMİZ TOPLUM İÇİN ÜZERİNE GİDİLMELİ

 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da muhalefet olarak bu konunun üzerine mutlaka gideceklerini belirterek, “Başka türlü temiz toplum yaratmak mümkün değil. Bu anormal durumun değişmesi için muhalefetin mücadele etmesi gerekir” dedi.

 

 

TEMİZ ELLER KOMİSYONU KURULMALI

 
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun eski başkanlarından Gelecek Partisi yöneticisi Ayhan Sefer Üstün de Meclis’te bu konuda yapılacak çalışmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

 
“Bu iddialar Türkiye açısından çok önemli bir beka sorununa işaret ediyor. Bu iddialar bir savcının tek başına baş edebileceği iddialar olmaktan çıkmıştır. Bunu ancak Meclis’te güçlü bir komisyon araştırabilir. Meclis’te grubu olan tüm partilerden eşit temsil ile bir “temiz eller” komisyonu kurulmalı. Bu komisyonda Meclis dışındaki partilerden temsilciler de gözlemci olarak yer almalı. Yoksa mevcut yargı ortamında bu bir savcının araştırması ile çözülemez. Arkasına milletin iradesini almış bir komisyon bunu yapabilir. Burada Susurluk’tan daha vahim iddialar var ve mutlaka bunlar araştırılmalı” dedi.