Pazaryeri Sitelerinde Satış Yapmak Kazandırıyor mu?

Pazaryeri Sitelerinde Satış Yapmak Kazandırıyor mu?
28 Mayıs 2021 13:43

İnsanlığın hayatına girdiği günden beri birçok şeyi değiştiren internet, alışveriş alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. Artık bir ürün almak için fiziki olarak bir mağazaya ihtiyaç duymayan insanlar, birçok markayı, pazaryerini, online satış sitesini karşılaştırarak kendileri için en uygun fiyatla alışveriş yapabiliyor. Müşteri için durum buyken satıcı tarafında da birçok değişim var. Artık fiziki bir mağazanız olmadan sadece online satış mağazaları açarak satış yapabilirsiniz. Online pazaryeri, marketplace, çevrimiçi mağaza gibi isimlerle anılan bu sistem sayesinde satıcılar ürünlerini pazaryeri sunan platformlarda hiçbir ücret ödemeden sergileyebiliyor. (Bazı platformlar mağaza açma ücreti talep edebilir.) Tabii ki belli şartları yerine getirmek ve pazaryerlerinin kriterlerine uymak şartıyla. Oldukça karlı ve her tarafın kazandığı bu sisteme şimdi biraz daha yakından bakalım.

Resim1

Pazaryerinde Nasıl Satış Yapılır?

Marketplace modeli, çok sayıda satıcının olduğu online mağazalardan oluşur. Alıcı ve satıcılar arasındaki ticaret, pazaryerinin sunduğu imkanlar dahilinde hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ortak bir platform üzerinden satış yapmanın birçok artısı olduğu gibi bazı konularda dezavantajları da mevcuttur.

 

    • Pazaryerlerinde satış yapmak için öncelikle pazaryerlerinin belirlediği kriterlere uygun olmak gerekir. ÇiçekSepeti, Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi pazaryerlerinin kendi mağaza başvuru sayfaları üzerinden istenilen belgeleri bulabilir, başvurunuzu online olarak hızlıca yapabilirsiniz.
    • Başvuru sırasında istenilen belgeleri temin edip başvuru formunu doldurduktan sonra hangi kategorilerde ürün satacağınızı belirlemelisiniz. Bu adım oldukça önemlidir çünkü pazaryerleri mağaza açmanız için ücret almaz. Fakat satılan ürünlerin kategorilerine göre komisyon alır. Bu nedenle ürünlerinizin hangi kategoride olduğu pazaryerinin komisyonlarını doğrudan ilgilendirir.
    • Başvuru formu ve kategori seçimi sonrasında pazaryerinin sizden istediği belgeleri sistemlerine online olarak yükleyebilirsiniz. Belgeleri yükledikten sonra değerlendirme kısmına alınır ve sonrasında belgelerinizde bir sorun yoksa satış yapmaya başlayabilirsiniz.
    • Online mağazanız açıldıktan sonra pazaryerinin sunduğu tüm imkanlardan hemen faydalanmaya başlayabilirsiniz. Bu imkanlardan bazıları şunlardır; bir e-ticaret sitesi kurmadan satış yapma, pazaryerinin mevcut trafiği sayesinde milyonlarca kullanıcıya ulaşma, çok kanallı satış, pazarlama imkanları sayesinde düşen pazarlama maliyeti, anlaşmalı kargo firmaları sayesinde kargo anlaşması yapmadan ürün gönderimi, marka bilinirliği ve 24 saat kesintisiz satış.

Resim2

Pazaryeri Sitelerinde Karlılığı Artırmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pazaryeri modeli başta olmak üzere e-ticarette başarılı olmak için her gün güncellenen bu alana uygun bir politika izlemek gerekir. Pazaryeri siteleri satış ve pazarlama konusunda size gerekli desteği sunar. Ayrıca dikkat etmeniz gereken kuralları vardır. Bu kurallara uyarak ve aşağıda sıraladığımız adımlara dikkat ederek oldukça karlı olan pazaryerinde satış yapma işinizdeki karınızı artırabilirsiniz.

  • İlk olarak Pazar analizi yapmanız gerekir. Hangi ürünleri ne şekilde satacağınıza karar vermek bu işin en önemli adımıdır. Elinizdeki var olan ürünü ne şekilde öne çıkarabilirsiniz, rakipleriniz neler yapıyor, pazarlama konusunda hangi adımları atmalısınız gibi konuları değerlendirerek bir analiz çıkarmak tüm adımlarınızın sağlamlaşmasını sağlayacaktır.
  • Pazar analizinden sonra en önemli konu fiyat analizi yapmaktır. Pazaryerleri oldukça büyük bir çarşı ve burada rekabet oldukça üst sıralarda. Bu nedenle sizinle benzer ürünleri satan mağazaların fiyatlarını görmezden gelerek ürün satışı yapamazsınız. Fiyat belirlerken sadece rakiplerin fiyatlarına bakmak yeterli değildir. Ürünün tedarik süreci, üretimi, ek masraflarını etraflıca düşünüp en iyi fiyatı sunmak günün sonunda karlılığınızı artıracaktır.
  • Satışa sunduğunuz ürünlerin stok takibini yapmanız oldukça önemlidir. Özel fiyattan sunduğunuz ürünlerin stoklarını ayrı, normal fiyattan sunduğunuz ürünlerin stoklarını ayrı takip etmek gerekir. Ayrıca farklı pazaryerlerinde satış yapıyorsanız hepsinin satış ağını anlık takip edebileceğiniz bir sistem kullanmalısınız. Eğer ürünleri satıp stok olmadığı için sürekli sipariş sorunu yaşarsanız puanınız düşecektir. Bu da satışlarınıza olumsuz yansıyacaktır.
  • Ürün açıklamaları ve ürün fotoğraflarına dikkat etmeniz gerekir. Unutmayın ki online mağazanızda kullanıcılar ürünleri fotoğrafları ve açıklamaları dikkate alarak satın alıyor. Bu nedenle fotoğraf kalitesi ve doğru açıdan çekim oldukça önemlidir. Ürünlerin açıklamalarında ise ürün hakkında önemli olan her detaya yer vermeniz gerekir. Fotoğraftan sonra müşteri ürünün açıklamalarına bakarak son kararını verir.
  • Müşteri yorumları ve puanlamalarını dikkate alın. Alışveriş sürecinin puanlandığı pazaryerlerinde kargo süreçleri, ürünün tam olarak fotoğraftaki gibi olması gibi kriterler mağaza puanınızı belirler. Müşterilerinizin size iyi puanlar vermesi için bu adımlar dışında küçük sürprizler yapmanız kalplerini kazanmanız açısından faydalı olacaktır. İyi puana sahip mağazalar yeni kullanıcılar için doğru bir referans olacaktır.
  • Tüm bu adımlar dışında pazaryerlerinin sunduğu reklam seçeneklerini değerlendirin. Aramalarda öne çıkma, başlığı kalın yazdırma, ürün liste sayfasında öne çıkma, ana sayfa reklamı gibi seçenekleri pazaryeri ile görüşerek satışlarınızı artırabilirsiniz. Ayrıca pazaryerinden raporlama talep etmeyi unutmayın. Bu raporlar doğrultusunda ilgi duyulan ürünlerin reklamlarını ve stok sayısını artırabilirsiniz.

İnternetten satış yapma konusunda oldukça iyi bir seçenek olan pazaryeri modeli, doğru kurgu ve yatırımlarla size oldukça iyi bir gelir kapısı oluşturur. Bu nedenle yatırımlarınızı bu modele yapabilir, ürün satışlarından oldukça yüksek bir kar elde edebilirsiniz.