Patates’teki sırlar

Patates’teki sırlar
29 Şubat 2016 09:26

Sohbetimize Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in hadis-i şerifleri ile başlayalım:

 

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 
1- Bir adam, bir ağaç dikerse o ağaç ne kadar (ve kaç yıl) meyve verirse Cenab-ı Allah o adama o kadar sevap yazar.”

2- ”Allah lanet etsin ağaç kesene”

3- ”Cenab-ı Allah’ın kudret eli topluluktadır.”

4- ”Lanet olsun paraya-pula kul olanlara.”

5- ”Utanmak bir insan olsaydı tertemiz bir insan olurdu.”

6- Gösterişin azı bile şirktir.”

7- Erkekte güzellik, dildir (güzel ve yerinde söz söylemektir).

 

Değerli okuyucular!

Yıl 1989 Hindistan-Rajasthan eyaleti karan şehri: Karan da ikamet eden Oktuhan Cehit Tonkay isimli Uygur Türkü asıllı soydaşımıza Karan da ki, çiftlik evinde Beş gün misafir oldum. Tonkay soydaşımız, 64 yaşındaydı, mesleği makine mühendisi idi. 840 dönümlük arazisinde meyve ve sebze yetiştiriyordu. Rajasthan eyaleti patates üretiminde liderdir. Misafirlik esnasında Tonkay soydaşımız, patatesin şifası, besin değerlerini ve vitaminlerinin kaybolmaması için, pişirme sırlarını benimle paylaştı. Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemi ile bu hatıra notlarını paylaşmayı nasip etti.

 

Patates gezegendeki en yaygın ve önemli bir besindir.

 

KANSERİ ÖNLEMEDE PATATESİN ETKİSİ:

 

Kırmızı ve sarı patates yüksek düzeyde içeren flavonoid antioksidanlar zeaksantin ve karoten gibi A vitamini, birçok KANSER türlerine karşı sizi koruyabilir. Ayrıca Rajasthan-Karan şehrindeki tarım araştırma enstütüsü patates, anti-kanser ve anti-tümör özelliklerine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Kersetin adlı bir birleşik içerdiğini göstermiştir. Son olarak, A ve C vitamin içeriği yüksek düzeydedir. Her iki vitaminin de KANSER yıkıcı etkilerden vücudu korumak için antioksidan özelliklerine sahiptir.

 

FLAVONOİD NEDİR?

 

Patatesin dışında, diğer sebze ve meyvelerin içerdiği flavonoidleri de sizlerle paylaşmalta fayda vardır: Flavonoitler vücüdumuzda üretilen veya dışarıda gelen serbest radikallerin oksitleyici yanı yaşlandırıcı zararlarını frenleyen güçlü bir antioksidandır. Güneş ışınları ile cildimizi bozan sigara ile derideki damarları zedeleyen ve özellikle büyük şehirlerde ikamet edenlerin egzoz gazları ile kollajenonizi erkenden yaşlandıran serbest radikal zararlarını engellemek için en etkili yolu, vücudunuza flavonoid içeren meyve ve sebzeleri tüketerek kazandırın. Domatesin birleşimindeki likopen, çayın kateşinler, havuç ve mangoda betakaroten, üzümün içerdiği resveratol, kiraz, böğürtlen ve çilekteki antosiyaninler vitaminlerden daha güçlü cilt tazeleyicidir. Elma, soğan, karpuz, kavun, kayısı, erik, kereviz çok zengin flavonoid içeriyor. Kanserden korunmak isteyen, bu mucize sebze-meyveleri beslenme listelerine dahil ederler. Patates, KANSER hücrelerini yenilemeye ve şekeri düşürmede de etkilidir.

 

Patatesin besin kaybını azaltmanın ipuçları: Patatesi pişirmeden önce soymaktan kaçının. Dış kabuk pişirme işlemi sırasında besin kaybına karşı iyi bir koruma sağlar. Patates kabuğunun altındaki protein ve mineral içeriği çok yüksek, onun içindir ki kabuğunu soyarak patatesi pişirmek ise, bu protein ve mineralleri kaybolur.

 

Patatesin içerdiği C vitaminini korumak için, kaynamakta olan suyun içine atılarak pişirilmesi halinde, pişirilme suresini azaltarak C vitamini içeriğini korumaya yardımcı olur. Patates kaliteli su ile pişirilirse daha çabuk pişer. Şebeke suyu ile pişirilen patates geç pişerek vitamin kaybı olup, ayrıca daha çok enerji tükettiğini de unutmayın?
UYARI! Kızartılan patates C vitamininin %75’i kaybolur.

 

REÇETELER:

 

1- Mide ülseri bağırsak bozukluğu ve gastrit için: 3-4 Yumurta büyüklüğünde çiğ patatesi katı meyve sıkacağında sıkıp, bir Türk kahvesi fincanı çiğ patates suyu sabahları aç karnına içilir. Bu işeme 8 gün devam edilerek 4 gün ara verip, 8 seans devam edilecek.

 

2- Malzeme: İki yumurta büyüklüğünde patates, bir yumurta büyüklüğünde taze Zencefil, bir yemek kaşığı bal, yarım su bardağı su. Hazırlanışı: Katı meyve sıkacağında Zencefil ve patatesin suyunu çıkarıp ılık suya bal ile beraber ilave edilip, kahvaltıdan bir saat önce aç karnına içilir. ŞİFASI: Damar sertliği için çok faydalıdır. Özellikle 50 yaş üstü olanlar için. Bu işleme 7 gün devam edilip 3 gün ara verilip tekrar devam edilir. Bu uygulama 7 seans devam edilmelidir ki, şifaya kavuşulsun.

3- Yumurta büyüklüğünde iki adet patatesi haşlayıp, süt ile püre haline getirip yatmadan önce yiyerek yatılırsa huzurlu bir uyku verir.

4- Yüz kırışıklığı için: 5 Adet yumurta büyüklüğünde patatesi haşlayıp süzülen suyu ile iki çay kaşığı süzme bal, yarım limon suyu ilave edip yüzünüze sürüp bir buçuk saat bekledikten sonra yüzünüzü ıslak havlu ile hafifçe silip işinize devam edin. Bu uygulama; yüz kırışıklıklarını önler. 18 gün devam edip 5 gün ara verilerek 5 seans devam edilecek.

5- Karaciğer fonksiyonunu geliştirme: 5 Adet yumurta büyüklüğünde patates iyice yıkanıp kabuğu ile beraber 6-7 parçaya bölünerek 15 dakika kaynatılıp 20 dakika demlendirip süzülerek, aç karnına günde üç su bardağı içilir. 15 gün devam edilir, 5 gün ara verilerek tekrar başlanır. Bu uygulama en az 8 seans devam edilmelidir.

6- Çiğ patates ile ayakkabınızın hem ömrünü uzatın hem de parlatın.

 

NOT: Reçeteleri kullanmadan önce doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak kullanmakta daha faydalı olur.

 

UYARI!

 

Sulu patates yemeklerini günlük olarak tüketilmelidir. Koli basili azdırır. Zirai mücadele de, patates haşereleri için kullanılan kuvvetli kimyasal ilaçlar, patates yapraklarından köke geçer ve o patatesin ne derece sağlıklı olduğuna siz karar verin.

 

TAVSİYE: Patatese zarar veren böceklerle mücadelenin en sağlıklı yolu: Sarmısağı blender veya mutfak robotunda ezip püre haline getirildikten sonra ılık suya ilave edilip iyice karıştırıldıktan sonra ilaçlama yapılır. Ve böylece sağlıklı patates üretimi gerçekleştirmiş olup, patatesin şifasını o zaman almış oluruz. Patates haşerelerine karşı sanayi ötesi toplum ülkelerinin zehirli böcek ilaçlarının yerine, kimya mühendisleri ve kimyagerlerin görüşlerine baş vurulup böylece hem insanların patatesten bekledikleri şifaya kavuşması hem de çevrenin ve toprağın korunması daha faydalı olur. Doğal yöntemlerle yapılan zirai mücadele, hem sağlık hem de ekonomi için stratejik önem taşımaktadır.

 

Bir işi yapmak isteyen bir çare bulacak, hiç bir iş yapmak istemeyen bir bahane bulup bulacak. (Numan Aladağ)

 

ÇAĞRI: Yüce Türk Milletinin, patatesi sağlıklı tüketmesi için: %100 Yerli sermaye olan, elektrikli ev aletleri üreten sanayicilerimiz; topraktan yapılmış gömmeli reistanslı elektrikli patates közleme makinası yapabilirler. Bu konuda Türkiyenin Tarım başkenti olan Şanlıurfa’nın iki dönem Belediye başkanlığını yapmış elektrik yüksek mühendisi Ahmet Bahçıvanı, sağlıklı patates közleme makinasını üretmeye davet ediyorum: Bu makinanın Bahçıvan tarafından üretilmesi Şanlıurfa da patates üretimini de teşvik eder.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi M. Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

Hadis-i şerifler kaynakçası: Hz. Muhammed ve hadisleri Yazar: Abdulbaki Gölpınarlı Okat yayınevi kasım 1964

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun