Para ve enerji tasarrufu sağlayacak en iyi 5 çatı yalıtım seçeneği! Sprey köpük yalıtımı

Para ve enerji tasarrufu sağlayacak en iyi 5 çatı yalıtım seçeneği! Sprey köpük yalıtımı
18 Nisan 2022 14:45

Çatınızı yalıtmanın en yaygın ve etkili yollarından biri poliüretan sprey köpüktür. Püskürterek uygulanan bu plastiğin, herhangi bir çatlağı kapatmada ve ayrıca rüzgara ve ısıya direnmede oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Köpük, çatı güvertenizin alt tarafına ve doğrudan arduvaz ve fayansların üzerine uygulanır. Sprey köpük yalıtımı daha sonra istenmeyen nemin, rüzgarın, ısının ve soğuk havanın içeri sızmasını önlemek için arduvazları ve fayansları birbirine yapıştırır.

 

 

Düşük yoğunluklu açık hücreli sprey köpük ile yüksek yoğunluklu kapalı hücreli yalıtım köpüğü arasında ayrım yapmak da önemlidir. Açık hücreli köpük ile hücreler kasıtlı olarak açık bırakılır, bu da köpüğü daha yumuşak ve daha esnek hale getirir. Ses yalıtımı gibi iç mekan uygulamaları için en uygunudur. Kapalı hücreli köpük ile hücreler tamamen kapatılır ve birbirine bastırılır, bu da onları daha sert ve kararlı hale getirir. Kapalı hücreli köpük, daha geniş alanlar için en uygun olanıdır ve nemi evinizden uzak tutacaktır.

 

Sert yalıtım levhaları

 

Bu dayanıklı köpük levhalar, poliüretan, polistiren veya poliizo içeren yoğun kapalı hücreli köpük tabakalarından yapılmıştır. Rijit yalıtım levhaları çatılar, bodrum katlar, yaşam alanları ve çatı araları dahil evin hemen her yerinde kullanılabilir.

Üç ana sert köpük yalıtım levhası türü, poliizosiyanürat veya poliizo, ekstrüde polistiren (XPS) ve genleşmiş polistiren (EPS) içerir.

Poliizodan yapılan köpük, tipik olarak, parlak bir bariyer görevi gören bir folyo kaplama ile birlikte gelir. Üçünün en pahalısıdır, ancak aynı zamanda en yüksek R-değerine sahiptir.

XPS köpüğü genellikle mavi veya pembe renktedir ve plastik bir yüzeye sahiptir. Polyiso gibi suya da dayanıklıdır. Bununla birlikte, ana yalıtım malzemesi polistiren yanıcıdır ve güneş ışığına maruz kaldığında zamanla bozulabilir.

EPS, XPS’ye çok benzer ancak çevreleyen boşluklar veya eksik yalıtım nedeniyle daha düşük bir R değerine sahiptir. Ancak, kısıtlı bir bütçeye sahip ev sahipleri için iyi bir ucuz seçenek olmaya devam ediyor.

resim-1

Vatka Yalıtımı

 

Belki de en yaygın çatı izolasyon türü, keçe battaniye yalıtımıdır. Mineral yün yalıtım keçeleri geri dönüş yapıyor olsa da, bu rulolar tipik olarak cam elyafından yapılır ve en ucuz yalıtım malzemelerinden biridir. Birçok farklı boyutta mevcut olan ve taşıması kolay olan keçe yalıtımı aynı zamanda kendin yap dostudur.

Gevşek dolgu veya şişirilmiş yalıtım

 

Cam elyafı veya selüloz olarak mevcut olan bu tür yalıtım, genellikle uzun esnek bir boru aracılığıyla çatı veya bitmemiş tavan arası gibi ulaşılması zor yerlere üflenir. Her iki seçenek de geri dönüştürülmüş atık malzemelerin gevşek liflerinden yapılırken, selülozun R değeri daha yüksektir.

 

Yapısal yalıtımlı paneller

 

Arası köpük olan prefabrike levhalardan oluşan yapısal yalıtımlı panellerin yalıtım ürünleri arasındaki popülaritesi giderek artıyor. Farklı boyut ve şekillerde mevcut oldukları için bu paneller çeşitli şekillerde kullanılabilir.