Pandemi desteğinde muhalefeti şaşırtan hesap!

Pandemi desteğinde muhalefeti şaşırtan hesap!
23 Mayıs 2021 09:24

Korona virüsü salgınında devletin vatandaşa sunduğu ekonomik desteğin yetersizliği tartışma konusu. OECD verilerine göre bütçeden yapılan doğrudan harcamalarda Türkiye son sıralarda. Muhalefet ekonomik destek kapsamında kaynak olarak İşsizlik Fonu’nun kullanılmasına da tepkili. Konu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun son toplantısında bir kez daha gündeme geldi.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, pandemi nedeniyle 2020-2021 döneminde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 54 milyar lira, bütçeden de toplam 78,5 milyar lira olmak üzere toplam 130 milyar liraya yakın kaynak kullanıldığını açıkladı. Bu rakam bütçeden bugüne kadar esnaf için 8 milyar lira kullanıldığını, kalan harcamaların ise fon ve yardımlardan karşılandığını söyleyen muhalefeti şaşırttı. Bu kez bu paraların kimlere nasıl verildiği soruldu.

 

 

Gelen yanıta göre bu rakamın içinde vergi indirimleri nedeniyle devletin vazgeçtiği kazanç da, pandemi nedeniyle yapılan kimi tıbbi harcamalar da var. Muhalefet yapılan hesaba “Doğrudan vatandaşın cebine giren kaç para” diye sorarak tepki gösterirken Bakan Yardımcısı, “Onlar vatandaşın cebine giren paralar değil mi?” diye ısrar etti ama en son yeni bir hesap yaparak bu rakamın vergi hariç 48 milyar lira olduğunu açıkladı.