‘Pakdemirli istifa etsin, gitsin aile çiftliğinde tavuk beslesin’

‘Pakdemirli istifa etsin, gitsin aile çiftliğinde tavuk beslesin’
2 Ağustos 2021 12:26

Orman yangınlarına ilişkin sorumluluğu belediyelere atan Bakan Bekir Pakdemirli’ye sert tepki gösteren CHP’li vekil Mahmut Tanal, “Kamuoyu yanıltılıyor. Sayın Pakdemirli başarısızlığını kabul etmelidir. Ormanlarımızı koruyamadığı için pişmanlık duyup köşesine çekilmelidir. Bence daha önce bahsettiği aile çiftliğine gitsin tavuk beslesin. Domates biber eksin. Kavun yetiştirsin” dedi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, orman yangınlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “orman yerlerindeki sorumluluğun belediyelere ait olduğu” yönündeki sözlerine sert tepki gösterdi.

 

 

YÖNETTİĞİ BAKANLIĞIN ADI NEDEN ORMAN BAKANLIĞI?

 

 

Yazılı bir açıklama yapan Tanal, Pakdemirli’nin başarısızlığını örtmek için kamuoyunu yanılttığını belirterek, “Ormanları koruma görevi belediyelerinse sizin yönettiğiniz bakanlığın adı neden Orman Bakanlığı? İnsan sorumluluğu belediyelere atarken biraz düşünür!” dedi.

 

 

YASALAR GEREĞİ KORUMA GÖREVİ BAKANLIĞIN

 

 

Ormanları koruma ve geliştirme görevinin yasalarla Tarım ve Orman Bakanlığı’na yüklendiğini kaydeden Tanal, “Bütün ormanların gözetimi, denetimi devlete aittir. Orman Kanunu’nun 6’ncı maddesinde, devlet ormanlarına ve devlet ormanı sayılan yerlere ait her çeşit işlerin Orman Genel Müdürlüğü’nce yapıldığı ve yaptırıldığı belirtilmektedir. Sayın Pakdemirli’ye sormak lazım, Orman Genel Müdürlüğü yönettiği bakanlığa bağlı değil mi? Yine aynı kanunun 69. maddesinde, ‘Orman idaresi, orman yangınlarını önlemek ve söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar veya yaptırır’ deniliyor. Kastedilen orman idaresi, belediyeler mi, yoksa Tarım ve Orman Bakanlığı mı? Yine ‘orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde uygulama esasları’nı içeren 285 sayılı Tebliğ’de aynen şöyle denilmektedir: ‘Yangın çıktığında, hangi köy ve kasaba mükelleflerinin hangi ormanlarda yangın söndürmeye iştirak edecekleri, yangının genişleme ihtimalleri göz önünde tutularak bir plan halinde orman teşkilatınca tespit edilir.’ Orman teşkilatından kasıt, herhalde belediyeler değildir. Sayın Bakan, köşeye sıkışınca ne yapacağını bilmeyecek halde hiç olmadık cümleler kurmuştur” değerlendirmesini yaptı.

 

 

ZAMANINDA TEDBİR ALINMADI, İHMAL VAR

 

 

 

Türkiye ormanlarının yangın tehdidi altında olduğunun bilinmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olası yangınlara karşı gerekli hazırlıkları yapmadığını aktaran Tanal, “Orman Bakanlığı’nın envanterinde bir tane yangın söndürme uçağı yok. Tedbir alınmadı. Şayet zamanında tedbir alınsaydı yangın bu kadar yayılmazdı. Kimse hedef saptırmasın! Burada ihmal var, görevini yapmama var. Tedbirsizlik sonucunda yangınlar çıktı ve hızla yayıldı. Orman yangınları yeni çıkmıyor ki. Her yıl Türkiye yangınlarla boğuşuyor. Bakın TBMM’nin 20. Dönemi’nde, orman yangınlarının nedenlerinin belirlenmesi, yangınların önlenmesi maksadıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş. Ortaya çıkan bir rapor var. Söz konusu raporda, Orman Bakanlığı’nın üzerine düşen görevlere vurgu yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’nün bir Milli Yangın Koruma Programı düzenlemesi ve bunu titizlikle uygulaması gerektiğinin altı çiziliyor. 19 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı, gereken hazırlığı yapmayınca ormanlarımız cayır cayır yanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

AİLE ÇİFTÇİLİĞİNE GİTSİN TAVUK BESLESİN, DOMATES EKSİN

 

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin topu taca atarak kamuoyunun kafasını karıştırmak yerine başarısızlığı kabul edip bakanlıktan istifa etmesi gerektiğini belirterek, “Sayın Pakdemirli’nin vakit kaybetmeksizin istifa etmesi hem kendisinin hem de ülkemizin faydasına olacaktır. Ormanlarımızı koruyamadığı için pişmanlık duyup köşesine çekilmelidir. Bence daha önce bahsettiği aile çiftliğine gitsin, orada tavuk beslesin. Domates biber eksin. Kavun yetiştirsin” dedi.