‘Özerklik ilan ettik’

‘Özerklik ilan ettik’
3 Eylül 2013 09:41

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle BDP’nin düzerlediği mitinge katılan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, DTK’ya ait binada bugün inanç grupları, kadın ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi

 

DİYARBAKIR’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında dini inanç, kadın ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşen PKK’nın Suriye’deki kolu olarak bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah, Suriye’nin kuzeyinde Baas Rejimi’nin etkisinin olmadığını belirterek, “Geçen yıl demokratik özerklik ilan ettik. Kendi kendimizi yönetiyoruz. Rojava’da YPG savunma gücü var, saldırılara karşılık verme hakkımız var” dedi.

Diyarbakır’da dün 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle BDP’nin düzerlediği mitingine katılan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, DTK’ya ait binada bugün inanç grupları, kadın ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. BDP’liler tarafından sıkı önlemlerin alındığı binada önce Ermeni, Alevi ve Müslüman din adamları ve kanaat önderleriyle basına kapalı olarak görüşen Abdullah, görüşme öncesi yaptığı konuşmada, Suriye’de yaşanan çatışmaları değerlendirdi.

‘DESTEK VERİLMEZSE ÇETELER 1 AY BİLE DAYANAMAZ’

Suriye’nin kuzeyinde halen devam eden bir savaşın olduğunu, sürekli saldırıların yapıldığını belirten Abdullah şöyle konuştu:

“Suriye’nin kuzeyinde savaş devam ediyor. Sürekli saldırılar yapılmakta. Rojava’da Kürtlere saldıran çetelere kim destek veriyor, bunların arkasındaki güçler kimler? Siyasi olarak kim bunlara destek veriyor? Ortaya çıkmalı. Rojava’daki çetelere destek verilmezse, bu çeteler bir ay bile bölgede kalamaz. Bu çeteler Rojava’ya saldırıları dış ülkelerin desteğiyle yapıyor. Tüm demokratik kamuoyu bu saldırılar karşısında tepkisiz kalmamalı. Kürtlere yapılan saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez.”

 

‘KÜRTLER KENDİ YÖNETİMLERİNİ İLAN ETMİŞ’

 

Suriye’de geçen yıl demokratik özerklik ilan ettiklerine dikkat çeken Abdullah, kendi kendilerini yönetmeye başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kürtler kendi bölgelerinde yaşıyor. Kendi yönetimlerini ilan etmiş. Artık Suriye’nin kuzeyinde Baas Rejimi’nin etkisi yok. Geçtiğimiz yıl demokratik özerkliğimizi ilan ettik. Kendi kendimizi yönetiyoruz. Yaşanan sorunlarımızı, kendimiz çözüyoruz. Rojava’da askeri gücümüz de var. Ama bunu saldırı amaçlı değil, savunma amaçlı kullanıyoruz. Bize yapılan saldırılarda bizim de karşılık verme hakkımız vardır. Yapılan saldırılara cevapsız kalmayız. Bu her açıdan temel bir haktır. Rojava’daki halk şuan bir seferberlik halinde. Bugün Rojava’da YPG savunma gücü var ama, orada yaşayan tüm halkımız, yapılan saldırılar karşısında cevap verecek bir durumda. Şu an Rojava’yı savunmak; ekmek ve sudan daha önemli. Biz insanların yaşamlarını savunmak ve katliamları engellemememiz gerekiyor. Suriye’de yaşanan iç savaştan önce de biz muhaliftik. Şuan Rojava için yeni projelerimiz var. Demokratik bir proje üzerinde ciddi çalışmalarımız var. Bu projemiz aynı zamanda Suriye’deki halklar için de geçerli olacaktır.”

 

DİN ADAMLARIYLA BASINA KAPALI GÖRÜŞME

 

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Ermeni, Alevi ve Müslüman din adamları, kanaat önderlerinden sonra kadın ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle de basına kapalı görüştü. Geceyi Diyarbakır’da geçirecek Abdullah, yarın da siyasi parti temsilcileriyle DTK binasında görüştükten sonra akşam saatlerinde de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetimiyle bir araya gelecek.