‘ÖSYM, 5 yılda 183 milyon TL başvuru ücreti topladı’

‘ÖSYM, 5 yılda 183 milyon TL başvuru ücreti topladı’
22 Ocak 2023 11:50

Eğitimci Ferda Kudunoğlu, ÖSYM’nin yanlış uygulaması nedeniyle binlerce adayın gereksiz yere ikinci aşama sınav ücreti ödediğini öne sürdü. Kudunoğlu konuya ilişkin hazırladığı raporda ÖSYM’nin 2018’den bu yana en az 183 milyon 781 bin 460 TL haksız kazanç elde ettiğini savundu.

 
Üniversiteye giriş sınavı YKS adı altında 2018’den beri Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olarak iki oturumda yapılıyor. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre bu iki sınav sonucunda alınan puanlar toplanarak, öğrencilerin kazandıkları üniversiteler belirleniyor. İki sınavında başvuru ücretleri öğrencilerden peşin alınmasına rağmen, TYT’de barajı geçemeyen öğrencilerin hemen ertesi gün girdiği AYT puanları hesaplanmıyor. 2018’de 50 TL olan ikinci aşama sınav ücreti son olarak 90 TL’ye çıktı.

 

 

YASA ACİLEN DEĞİŞMELİ

 

 

Eğitimci Ferda Kudunoğlu, sistemin bu yönden değiştirilmesi gerektiğini savunarak “Halen yürürlükte olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) acilen değiştirilmeli. 2023 yılı sınavı, yeni sınav sistemiyle yapılmalı. Haksız başvuru ücretinde hesaplanan rakam yalnızca AYT sınavı için yatırılan para. Adayların bazılarının bir de YDT için başvuru ücretini de yatırdığını düşünürsek ÖSYM’nin bu vurgunu çok daha büyük. Adaylardan haksız alınan başvuru ücretleri adaylara geri ödenmeli” dedi.

 

6 ayda 1,3 milyar TL gelir

 

Soruların bir yayınevinin kitaplarındakilerle aynı olması sebebiyle ağustos ayında düzenlediği KPSS’yi iptal eden ÖSYM’nin, 2022 yılında sınav ücretlerinden büyük gelir elde etmişti. ÖSYM, gecikmeli olarak açıkladığı rapora göre 2022 yılının ilk 6 ayında sınav ücretlerinden 1 milyar 31 milyon TL’yi kasasına koymuştu. Kurumun bu kalemdeki geliri 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 54 artış göstererek “ÖSYM darphane gibi çalışıyor” eleştirilerine sebep olmuştu.